Search
Close this search box.

V rakouském městě Linec znají toto cukroví pod názvem „linecké oči“ a těstu říkají „křehké“. Klasické linecké těsto připravují v poměru jeden díl cukru, dva díly tuku a tři díly mouky.

Stručná historie vánočního cukroví

Tradice přípravy sladkého vánočního pečiva na našem území sahá až do dob pohanských. Keltové slavili čas Vánoc jako znovuzrození slunečního boha Belena a při této příležitosti se mimo jiné pekly sladké obřadní koláče.

I Slované, kteří se smísili s pozůstavšími Kelty, uctívali na Štědrý den sluneční božstvo, a to Dažboga. Věřili, že když Dažbog zemře, nastává čas běsů, protože je svět bez jeho sluneční vlády a z temnot se vynořují různá zlá mytická stvoření neboli běsi.

Lidé se za běsy převlékali, aby je zahnali. Ve skupinách pak obcházeli vesnici, zpívali, hráli různé scénky a přáli lidem štěstí a zdraví, za což dostávali dary v podobě jídla, pití, peněz, ale i sladkého obřadního pečiva. Dnes toto známe jako koledování a běsy jako tradiční adventní a masopustní maškary.

Podle dochovaných písemností z 16. století lidé obřadní pečivo věšeli na ovocné stromy na  svých zahradách, ve světnicích i v chlévech, aby všechno dobře prospívalo a v rodině se drželo štěstí. Cukroví se spíše než cukrem sladilo dostupnějším medem a sušeným ovocem. Nejstarším dochovaným cukrovím dnešního typu jsou medové perníčky – tradice sahá až do 13. století.

Zde je recept na linecká kolečka (či jiné tvary) bez živočišných surovin:

200 g kakaového másla
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 lžíce arašídového másla
3 špetky citrónové kůry

Postup:

Kakaové máslo rozehřejte. (Pokud jej nemáte, můžete použít ztužený rostlinný tuk. A místo arašídového másla můžete použít 1–2 rozšťouchané banány.)

Smíchejte všechny ingredience.

Uhněťte těsto a nechte jej asi hodinu v pokojové teplotě. Potom jej dejte na 30 minut do lednice.

Na pomoučněném vále těsto rozválejte. V ideálním případě se těsto nelepí. Pokuste se o tloušťku těsta 2 mm.

Vykrajujte libovolné tvary a stejný počet tvarů s druhým vykrojením.

Pečte v troubě 5 minut na 180 °C.

Ostražitě cukroví hlídejte, ať se nepřipálí. Stačí, když je narůžovělé, a pak jej již vyndejte.

Nechte plechy s cukrovím vychladnout a použijte jiné, nebo cukroví po chvíli z plechu sundejte a klaďte další várku.

Vychladlé cukroví namažte červenou marmeládou.

Výsledek: Cukroví mělo lehce čokoládovou vůni, ale chutnalo jako normální linecké, takže dobrůtka. :)

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

Growfet 2025 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?