Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Je to typická příloha pro oblast Středního východu. Předvaření pšenice usnadňuje její další úpravu a mnohdy pak stačí nechat ji jen nabobtnat a smíchat s dalšími ingrediencemi bez tepelného zpracování.
K výrobě bulguru se používá až 7 druhů pšenice, nejčastěji však pšenice tvrdozrnná, ze které se také vyrábí tzv. semolinová mouka.
Zrna se lámou a sítem třídí do 4 velikostí – od drobných kousků po extra nahrubo lámanou pšenici.
Asi nejznámější jídlo z bulguru je tabbouleh neboli tradiční bezmasý salát syrské a libanonské kuchyně. Další jídla z bulguru, která stojí za zmínku, jsou například pilaf – jakési rizoto, po arménsku pšeničné, nebo kisir – turecké bulguroto.
Nutriční hodnoty bulguru jsou velmi příznivé. Glykemický index spadá ještě do nízké kategorie a 100 g výrobku obsahuje nezanedbatelné množství vlákniny (18,3 g), bílkovin (12,29 g), vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, B9, E) a minerálů (Ca, Zn, Fe, Na, Mg, P, K). Nepříznivou skutečností však může být přítomnost lepku.
Recept:
500 g bulguru
150 g půleného žlutého hrachu
150 g čočky
4 čerstvá rajčata nebo 2 konzervy krájených rajčat
3 cibule
8 stroužků česneku
4 rawit chilli papričky
Koření: petrželová nať, majoránka, saturejka, kmín, kurkuma, sladká paprika
červená kari pasta
hladká mouka
libovolný olej
sůl
Postup:
Bulgur, hrách a čočku propláchněte a nechte přes noc (nebo i déle) namočené ve vodě.
Druhý den dejte do velkého hrnce asi 6 lžic oleje a plotnu nastavte na mírný plamen. Na olej přihoďte koření: lžíci sušené petrželové natě, půl lžíce majoránky, půl lžíce saturejky, půl lžíce mletého kmínu, půl lžíce kurkumy a lžíci červené kari pasty. Koření občas zamíchejte a smažte 4–5 minut.
Přidejte nakrájené cibule, česnek a chilli papričky a smažte asi dalších 8 minut.
Naposledy propláchněte bulgur, čočku a hrách, slijte vodu a přidejte vše do hrnce. Podle potřeby podlijte hrnkem vroucí vody a vše duste už na vyšší stupeň asi 10 minut. Přidejte též nakrájená rajčata nebo 2 konzervy krájených rajčat. Občas míchejte a dále obsah hrnce duste.
Vytvořte si v hrnku zahušťovadlo: 2–3 lžíce hladké mouky rozmíchejte v teplé vodě a vlijte do hrnce. Řádně promíchejte.
Zalijte hrnec asi 4–5 litry vroucí vody a posolte. Vařte guláš asi 15 minut, poté vypněte vařič a pod pokličkou nechte asi 20 minut odstát.
Při podávání si jídlo můžete ještě dochutit světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.