Search
Close this search box.

Bulgurový guláš s rajčaty na kari

Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice. Je to typická příloha pro oblast Středního východu. Předvaření pšenice usnadňuje její další úpravu a mnohdy pak stačí nechat ji jen nabobtnat a smíchat s dalšími ingrediencemi bez tepelného zpracování.

K výrobě bulguru se používá až 7 druhů pšenice, nejčastěji však pšenice tvrdozrnná, ze které se také vyrábí tzv. semolinová mouka.

Zrna se lámou a sítem třídí do 4 velikostí – od drobných kousků po extra nahrubo lámanou pšenici.

Asi nejznámější jídlo z bulguru je tabbouleh neboli tradiční bezmasý salát syrské a libanonské kuchyně. Další jídla z bulguru, která stojí za zmínku, jsou například pilaf – jakési rizoto, po arménsku pšeničné, nebo kisir – turecké bulguroto.

Nutriční hodnoty bulguru jsou velmi příznivé. Glykemický index spadá ještě do nízké kategorie a 100 g výrobku obsahuje nezanedbatelné množství vlákniny (18,3 g), bílkovin (12,29 g), vitamínů (A, B1, B2, B3, B6, B9, E) a minerálů (Ca, Zn, Fe, Na, Mg, P, K). Nepříznivou skutečností však může být přítomnost lepku.

Recept:

500 g bulguru
150 g půleného žlutého hrachu
150 g čočky
4 čerstvá rajčata nebo 2 konzervy krájených rajčat
3 cibule
8 stroužků česneku
4 rawit chilli papričky
Koření: petrželová nať, majoránka, saturejka, kmín, kurkuma, sladká paprika
červená kari pasta
hladká mouka
libovolný olej
sůl

Postup:

Bulgur, hrách a čočku propláchněte a nechte přes noc (nebo i déle) namočené ve vodě.

Druhý den dejte do velkého hrnce asi 6 lžic oleje a plotnu nastavte na mírný plamen. Na olej přihoďte koření: lžíci sušené petrželové natě, půl lžíce majoránky, půl lžíce saturejky, půl lžíce mletého kmínu, půl lžíce kurkumy a lžíci červené kari pasty. Koření občas zamíchejte a smažte 4–5 minut.

Přidejte nakrájené cibule, česnek a chilli papričky a smažte asi dalších 8 minut.

Naposledy propláchněte bulgur, čočku a hrách, slijte vodu a přidejte vše do hrnce. Podle potřeby podlijte hrnkem vroucí vody a vše duste už na vyšší stupeň asi 10 minut. Přidejte též nakrájená rajčata nebo 2 konzervy krájených rajčat. Občas míchejte a dále obsah hrnce duste.

Vytvořte si v hrnku zahušťovadlo: 2–3 lžíce hladké mouky rozmíchejte v teplé vodě a vlijte do hrnce. Řádně promíchejte.

Zalijte hrnec asi 4–5 litry vroucí vody a posolte. Vařte guláš asi 15 minut, poté vypněte vařič a pod pokličkou nechte asi 20 minut odstát.

Při podávání si jídlo můžete ještě dochutit světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

CALI TRIP - coming soon 400x400
CALI TRIP - coming soon 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?