Search
Close this search box.

Žitné rizoto: chutná alternativa klasického rizota

Máte-li celá žitná zrna, můžete zkusit tento neobvyklý recept. V běžných obchodech k dostání většinou nejsou. Levně je ale seženete v obchodech na internetu, kde si můžete přikoupit i další zajímavé produkty, které v klasických řetězcích nejsou k dostání.

Výhody žita

Žito obsahuje více bílkovin než pšenice.

Žitná zrna mají nízký až střední glykemický index (32–34) a glukóza se po jídle uvolňuje do krve pozvolna.

Žito obsahuje méně lepku než pšenice.

Pěstování pšenice poskytuje větší výnosy, ale žito je otužilejší a méně náročné na kvalitu půdy. Má mohutné kořeny a dá se pěstovat i ve vyšších nadmořských výškách. Nedá se tak snadno utlačit plevely, je celkově odolnější, a proto i vhodnější pro ekologické pěstování.

Je bohaté na vitamíny B1, B2, B6, E, niacin a kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje velké množství fosforu, železa, zinku a selenu.

Konzumace žita pomáhá proti ateroskleróze a rakovině tlustého střeva, zřejmě díky vyššímu obsahu vitamínu E a selenu.

Recept na žitné rizoto s květákem:

500 g žita

4 cibule

8 stroužků česneku

4 rawit chilli papričky

1 květák

libovolná hladká mouka

libovolný olej

koření: kurkuma, sladká paprika, pepř, majoránka, koriandr, kmín, petrželová nať, mletý zázvor

sůl

Postup:

Žito přes noc namočte (nebo na 1–2 dny s proplachováním). Nabobtnalá zrna ve velkém hrnci vařte asi 20 minut. Ať zrna pěkně plavou ve vodě, podle potřeby během vaření vodu doplňte.

Mezitím, co se žito vaří, v jiném hrnci dejte na mírném plamenu smažit 5–6 polévkových lžic oleje.

Na olej přihoďte koření: půl lžíce kurkumy, půl lžíce sladké papriky, lžičku mletého zázvoru, větší špetku mletého pepře, půl lžíce majoránky, půl lžíce mletých semen koriandru, půl lžíce petrželové natě a půl lžíce (mletého) kmínu.

Koření za občasného míchání smažte 4–5 minut.

Přihoďte i nakrájené cibule, česnek a chilli papričky a smažte asi 10 minut. Podle potřeby podlijte trochou vroucí vody.

Omyjte a nakrájejte květák a přihoďte jej k smaženině. Můžete zvýšit plamen. Podlijte dvěma hrnky vroucí vody a duste směs s květákem asi ještě 10 minut.

Vmíchejte smaženinu do vody s uvařeným žitem, posolte a řádně promíchejte.

Vytvořte si zahušťovadlo: 3 lžíce libovolné hladké mouky rozmíchejte v hrnku s teplou vodou a vlijte k žitu.

Vše vařte za občasného promíchávání ještě asi 10–15 minut.

Vařič vypněte a nechte asi 20 minut jídlo pod pokličkou dojít a spojit chutě.

Podávejte s libovolnou čerstvou zeleninou a ozdobené třeba kadeřavou petrželí.

Pokud máte rádi umami chuť, jídlo si na talíři můžete přilepšit nějakou kvalitní světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu s co nejvyšším obsahem sójových bobů za přijatelnou cenu. Takovou mají třeba v Kauflandu: Pearl River Bridge – Helle Soja Sauce a stojí kolem 50 Kč 500 ml.

Výsledné zhodnocení: Žito je pěkně šťavnaté. Zrníčka jsou pružná a při skusu praskají.

žitné rizoto 2 1024x740 1

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

GROWCITY - valenveras400x400
SEEDBANK - březnové akce 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?