Lembas je podle Tolkiena lahodný a sladký chléb elfí výroby. Je vysoce výživný a jedna porce má dodat sílu na několikadenní výpravu nebo práci. Lembas zabalený do listu Mallornu vydrží čerstvý celé věky (Mallorny jsou stromy, na kterých bydlí v elfové v Lothlórienu). Lembasem bylo zásobeno Společenstvo prstenu na své cestě k Hoře osudu. Věnovala jim ho právě v Lothlórienu Galadriel.

Tolkien uvádí ještě jeden recept na výživný chléb, a to „cram“, který pečou lidé v Esgarothu, neboli Jezerním městě, ale zdaleka prý není tak dobrý.

Lembas má odpuzovat zlo, proto ho například Glum vyplivl. Tolkien neudal žádný recept na lembas, proto jsem se inspirovala na internetu a dále jsem improvizovala.

Na recept budete potřebovat:

4 banány

Misku namočených chia semínek

Dva řapíky rebarbory

6 polévkových lžic rozpuštěného kokosového oleje

3 špetky soli

Hrst strouhaného sušeného kokosu

Postup:

Rozšťouchejte banány a přidejte k nim chia semínka. Poté přimíchejte nakrájené řapíky rebarbory, rozpuštěný kokosový olej, sůl a strouhaný kokos.

Vše řádně rozmíchejte a zasypejte celozrnnou špaldovou moukou. Mouku přisypávejte, dokud není možné těsto hníst rukama. Těsto poté vložte do lednice. Poté jej rozválejte na hladké mouce a vyřežte čtverce.

Položte je na plech s pečícím papírem a na povrch vykrojte X. Poté vše pečte v troubě nastavené na 250 °C po dobu asi 10 minut.

Výsledek:
Spokojenost. Bylo to velmi dobré. S kyselou rebarborou osvěžující. Sladké díky banánu a kokosu. Některé kusy jsem nechala v troubě déle a byly křupavé, některé kratší dobu a byly pěkně vláčné.

Na výpravu jsem si lembas zabalila do listu šťovíku tupolistého. Všechny druhy u nás rostoucích šťovíků jsou jedlé.