Search
Close this search box.

Lebeda – plevel, který dokáže nahradit špenát

Lebeda

je rozsáhlý rod (200 – 300 druhů) rostlin, které je možno najít kromě polárních oblastí prakticky po celé Zeměkouli. Užití lebedy jako potraviny lze v Evropě doložit z vykopávek již od doby železné, zmínky o jejím využití na blízkém východě se objevují také v Bibli a v australské kultuře se tato rostlina evidentně vyskytuje již od pravěku.

Kromě různých vitamínů a minerálů je lebeda také dobrým zdrojem potřebné vlákniny, mimo to byly však pozorovány i další pozitivní efekty konzumace této, v poslední době podceňované, rostliny. Látky obsažené v této rostlině vykazují také antioxidativní a antidiabetické vlastnosti.

Ingredience:

Těsto:

  • Kupované listové těsto (pokud umíte, tak i domácí)

Nádivka

  • olej (dle chuti)
  • chilli kousky
  • kurkuma
  • sušený mletý koriandr
  • kari
  • cibule
  • česnek
  • hlíva ústřičná
  • žampiony
  • sůl
  • zeleninový bujon
  • lebeda
  • konzervované bílé fazole

Na pomazání

  • drcená lněná semínka
  • sůl
  • černá sůl
  • kurkuma

Postup

K oleji přidejte koření a nechte mírně zpěnit. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a po jejím zesklovatění také nadrobno nakrájený česnek. S touto směsí posléze orestujte na kostičky nakrájenou hlívu i žampiony. Jakmile houby trochu ztmavnou, přidejte malé množství vody, sůl a přiměřené množství zeleninového bujonu (přiměřené vaší chuti) a následně duste zhruba 10 – 15 minut.

Po změknutí hub přidejte na větší kousky nakrájenou lebedu a nechte směs na středním plameni dalších 15 minut (nebo do vyvaření většiny předtím přidané vody). Nakonec přidejte také bílé fazole (buď konzervované, nebo předem namočené a uvařené v osolené vodě). Jakmile směs trochu vychladne, naneste ji na připravený plát listového těsta a zatočte do tvaru rolády. Na pomazání povrchu závinu před pečením si připravíme směs lněného semínka, vody, soli, černé soli a kurkumy. Závin přeneseme na plech s předpřipraveným pečícím papírem a pomažeme směsí na pomazání. Pečeme dozlatova (na 200 °C asi 25 – 30 minut).

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

happy seeds 400x400
weedshop 250x300

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?