Search
Close this search box.

Kurkumovník dlouhý (Curcuma longa)

„Pozemská bylina slunce, bohyně transformace.“

Zlatá bohyně je jedním z koření, které by měl člověk znát a „žít s ním“. Toto koření je ze sušeného a mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, nazývaného taky jako indický šafrán. Koření kurkuma je podle dochovaných spisů denně používáno v Indii nejméně 6000 let nejen jako léčivo, koření na vaření nebo barvivo, ale dodává také zevní krásu a vnitřní čistotu.

Mimo jiné jsou tomuto koření připisovány tucty dalších prospěšných vlastností. To, co Ajurvéda zná již dlouhá tisíciletí, se právě začíná prověřovat i v laboratořích a na klinikách po celém světě. Jeden učitel, znalec a autor knih o Ajurvédě o kurkumě říká: „Kdybych se měl spolehnout jen na jednu bylinu v oblasti zdravotní i kulinářské, bez váhání bych sáhl po tomto indickém koření. Je na světě jen málo, s čím si kurkuma ve světě uzdravování nedokáže poradit a málo, v čem by ji jiná bylina nahradila“.

Pro Ajurvédu je typické, že každá bylina má mnoho názvů, které poukazují na různé aspekty v bylině, na její vzhled, vázanou mytologii a její léčebné schopnosti. Mimo zlaté bohyně je také označována jako „Ta, která vítězí“, radostná, božský dar, bohyně transformace a vyvolená. Ženy ji používaly jako prostředek k projasnění a zkvalitnění pokožky a v čínské medicíně, kde ji nazývali jako „omezené zlato“, je využívána přinejmenším 1000 let. I Marko Polo napsal o kurkumě ve svém deníku. „Našel jsem bylinu, která má všechny kvality šafránu, ale je to kořen. Její síla je vyvážená a má velmi široké spektrum působení.“

Hlavním producentem kurkumy je Indie a mezi další výrobce patří Čína, Haiti, Indonésie, Vietnam a Srí Lanka. Jedná se o vytrvalou bylinu s hlízovitým oddenkem, z něhož vyrůstají kořeny a řapíkaté kopinaté listy, které mohou dosahovat délky až 50 cm. Na stvolu vysokém okolo 15 cm vyrůstá klasovité květenství, složené z bledě žlutých květů a plodem kurkumy jsou třípouzdré mnohosemenné tobolky.

Kurkuma má spoustu druhů lišících se květenstvím a jsou využívány nejen na okrasu, ale i k užitku. V domovských zemích má tato okrasná bylina nejideálnější klimatické podmínky pro růst a to stálou, relativně vysokou teplotu a vlhkost. Proto na to v případě domácího pěstování nezapomínejte, dopřejte jí dostatečnou vzdušnou vlhkost a co možná nejteplejší místo. Kurkumovník se pěstováním podobá zázvoru, přičemž nejméně náročná odrůda na pěstování je Curcuma alismatifolia.

Hlíza se vysazuje do lehčí písčitohlinité půdy a na dno nádoby je třeba použít nějaký typ drenážní vrstvy. Nádobu s rostlinou je dobré umístit na světlé stanoviště, například na jižní či východní okno. Čím více světla bude bylině poskytnuto, tím lépe vám poroste a bude kvést. Další podmínku, kterou pro správný růst musíte zajistit, je dostatečná vzdušná vlhkost. Přes letní období můžete zvolit venkovní stanoviště nebo skleník. Důkladně a vydatně je třeba zalévat, rosit a jednou za čtrnáct dní neuškodí přihnojení. Ve chvíli, kdy teploty začnou klesat pod 15 °C, je nutné rostlinu přesunout na teplejší místo.

V tomto období začínají listy vadnout a pomalu se zatahují. Rostlinu (hlízu) připravenou na zimu, je vhodné umístit v chladné místnosti s teplotou okolo 7 °C. U hlíz, které jsou zazimovány v půdě, se zálivka stahuje na minimum a hlízy z půdy vytažené se vůbec nezavlažují. V tomto stavu rostlina přečká zimu. Asi na přelomu března a dubna se začnou opět probouzet k životu a právě tehdy je správný čas k vysazení.

Pro kuchyňské využití se zpracovávají Curcuma longa a Curcuma rotundifolia, naopak Curcuma alismatifolia a další druhy se pěstují převážně pro své krásné květy. Nejvhodnější doba pro sklizeň hlíz je po odkvětu, kdy se stonek začíná pomalu zatahovat. Sklizené oddenky je třeba očistit, zbavit kořenů a následně uvařit. Vařením se vytváří žluté barvivo zvané kurkumin, jehož obsah v oddenku se pohybuje kolem tří desetin procenta. Po uvaření se suší a potom melou na prášek. Čerstvá kurkuma se využívá loupaná a krájená, sekaná nebo strouhaná a přidává se třeba do nakládané zeleniny, pikantních chuťovek a slouží také jako konzervační prostředek. Má silně barvicí schopnosti a tak se používá i k obarvování sýrů, omáček nebo rýže.

Kurkuma byla v Ajurvédské medicíně považována za hlavní prostředek k dosažení správné funkce jater a oblíbenou směsí k léčbě jaterních potíží byla směs kurkumy a zázvoru. Zázvor zrychluje krevní oběh a tím podporuje rychlost dodávky kurkumy do jater. Antioxidant kurkumin je nápomocný při infekčních zápalech jater a toxickém poškození jater.

Velice efektivně hubí bakterie salmonely, pomáhá při zánětech žaludku a tenkého střeva. Podporuje tvorbu žluči a tak je posíleno trávení tuků. Látky zvané kurkuminoidy jsou zodpovědné za žluté zbarvení a patří mezi uznávané antioxidanty, které napomáhají chránit organismus před negativním vlivem volných radikálů. Mají být údajně až 5x účinnější než vitamín C a E. Patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem a jeho výhodou je, že není toxický.

Hlavní protizánětlivý účinek kurkumy je potlačování srážlivosti krevních destiček a tak tlumí procesy zánětlivých faktorů. Je předpokládáno, že rovněž stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy. Dále pomáhá s léčbou revmatických zánětů s bolestivými klouby, zmírňuje poporodní bolesti břicha či zastavenou menstruaci, nadýmání a snižuje zvýšený cholesterol.

Podporuje chuť k jídlu, činnost mozku a napomáhá předcházet vzniku křečí a plynatosti. Také bylo zjištěno, že kurkuma dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk. Navíc je schopna i pozastavit rozšiřování onemocnění a podpořit vlastní antioxidační systém organismu. V některých částech Indie si ženy a dívky oplachují tvář ve vodě s kurkumou, jelikož zanechává zlatavou zář, chrání pleť před projevy akné a podobnými kožními problémy. Reguluje totiž činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvování, podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá k regeneraci kůže. Kurkumu ve větším množství by neměli konzumovat osoby, užívající léky na ředění krve anebo jedině po konzultaci s lékařem. Dále se její dlouhodobé a pravidelné užívání nedoporučuje těhotným ženám, ženám snažících se o početí dítěte a malým dětem.

Použijeme-li kurkumu pro přípravu jídel, dodáme jim charakteristickou, zemitou, nahořklou a příjemně pepřovitou chuť a jako bonus uděláme něco i pro své zdraví. Čerstvý oddenek můžete také nastrouhat přímo do čaje, ochutit medem a podávat místo zázvoru při nachlazení. Kurkumu je dobré konzumovat půl hodiny před jídlem, případně jí ochutíme samotnou pochoutku. Za mě mohu kurkumu doporučit na všechny způsoby a jako její fanda si ji přidávám i do kávy, tak zkuste tuto bohyni transformace a třeba osloví i vás.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

happy seeds 400x400
happy seeds 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?