Řízný křen chrání imunitu

Když je něco „jako křen“, znamená to, že daná věc nepostrádá správný říz a ostrost. A proč nemít „jako křen“ třeba vlastní imunitu? Vždyť bez ní by lidstvo nemohlo existovat. Imunita je základ a právě křen jí může pomoci dostat se zpět do formy. Zvlášť v podzimních a zimních měsících, kdy dostává pořádně zabrat.

Zadáte-li si do internetového vyhledávače pojem „posílení imunity“, během vteřiny máte před očima statisíce odkazů informujících o medicínských i alternativních postupech a také propagujících nejrůznější doplňky stravy. Zkuste se tentokrát při hledání elixíru na podporu imunity zaměřit na křen. Vedle ostatních imunostimulantů, jako jsou například rakytník, hlíva ústřičná či ženšen, zůstává křen poněkud stranou. A to je škoda.

Navzdory přívlastku „selský“ křen nepochází z České republiky. Je původem pravděpodobně z oblasti jihovýchodní Evropy. U nás je pěstován už od 12. Století a šlechtí se od 17. Století. V současné době je však hojně rozšířen po celém světě. Libuje si zejména ve vlhčí půdě, kde často roste planě, dále jej můžete najít na písčitých místech podél rybníků a vodních toků. Jeho pěstování je nenáročné. Křen je rostlinou vytrvalou s mohutným kořenem a množící se vegetativně řízky z postranních kořenů. Z kořene vyrůstá růžice velkých listů, které jsou dlouze řapíkaté, kopinaté až protáhle vejčité s vroubkovaným okrajem. Nahoře má rozvětvené květní lodyhy a ty jsou zakončené hustými hrozny drobných vonných bílých květů. Sklizeň nastává obvykle druhým až třetím rokem na podzim či na jaře a je třeba ho skladovat v chladné místnosti, aby nevysychal. Křen je jeden z nejštiplavějších koření vůbec.

A nyní se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu: V čem je křen tak blahodárný?

Jeho léčivé účinky znali naši předci již ve starověku, kteří ho používali především k zevní aplikaci na obtížně hojitelná místa, omrzliny a i k léčbě bolavých kloubů z revmatismu. K obkladům používali buď čerstvé listy anebo tzv. křenové placky, což byla směs 1 dílu nastrouhaného křenu, 5 dílů mouky a 1 dílu tuku. Takto připravené křenové placky se přikládaly na postižená místa, která se během půl hodiny prokrvila a tím přestala bolet. Ale pozor, některé zdroje udávají, že tyto placky mohou vyvolat alergické reakce.

Má posilující účinky na celý imunitní systém.

Je opravdu bohatým zdrojem vitamínů C, E, B a provitamínu A, dále obsahuje hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, karoteny, silice, glykosidy, antibakteriální látky a další tělu prospěšné sloučeniny.

Je účinným přírodním antibiotikem, pomáhá přecházet vzniku infekcí a ty, které se již rozbujely, tlumí.

Dokáže zatočit s některými bakteriemi trávicího systému a upravuje střevní mikroflóru, podporuje látkovou výměnu a celkově stabilizuje činnost trávícího systému.

Desinfikuje a čistí krev, tudíž prospívá celému organismu, urychluje hojení i jeho regeneraci.

Tímto výčet pozitivních vlastností křenu zdaleka nekončí. Kromě jiného totiž podporuje činnost jater, snižuje krevní tlak, podporuje chuť k jídlu, rozpouští hlen a čistí dýchací cesty, nebo tlumí menstruační bolesti. Zevně se používá i proti bolestem zubů a ubývání dásní.

Rozhodnete-li se pro křenovou posilující kúru a zařadíte jej pravidelně do svého jídelníčku, můžeme vám jedině gratulovat. Kvůli jeho síle a ostré chuti však mějte na paměti známé heslo: Všeho s mírou. Křen podávaný ve vysokých dávkách může podráždit trávicí systém. Jeho konzumace se nedoporučuje lidem s chronickým onemocněním ledvin a močových cest, žaludečními vředy a osobám trpícím špatnou funkcí štítné žlázy.

Jak vidíte, křen je další užitečnou rostlinou, která má v přírodní lékárničce své čestné místo. Pokud křen dobře snášíte, zařazujte jej do svého jídelníčku co nejčastěji. Vaše imunita vám bude vděčná…

Křenové tipy aneb Co určitě vyzkoušejte:

Křenové víno – je extra silné a extra účinné. Užívejte jej během nachlazení i jako prevenci. Nastrouhaný křen přidejte do litru červeného vína (tak aby zaplnil cca 1/5 lahve). Dobře uzavřete a nechte deset dnů macerovat. Poté víno přeceďte a užívejte jednu čajovou lžičku 3x denně.

Zdroj: wikimedia.org, autor: Anna reg

Křenová placka – tento obklad prospívá kloubům, svalům i průduškám a dědí se z generace na generaci. Na obklad nastrouhejte najemno dvě syrové, oloupané brambory a přidejte k nim 3 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu. Kašičku zabalte do plátýnka, pleny nebo kapesníku a přiložte na postižené místo, nejdéle však na 15 minut. Ošetřované místo předtím promastěte vazelínou nebo sádlem, abyste předešli případnému podráždění.