Zdraví prospěšná super potravina
O kokosovém oleji jste již určitě slyšeli. Tento olej má několik přínosů pro vaše zdraví, a to včetně péče o pleť či vlasy, zlepšení zažívání nebo posílení imunitního systému v boji proti infekcím. Kokosový olej není využíván jen v tropech, kde jsou kokosové plantáže běžné, ale i ve zbytku světa. Jeho popularita rychle roste, a tak je záhodno podívat se na jeho vlastnosti trochu podrobněji.
Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny, které mají velmi silné léčebné účinky. Ve skutečnosti se jedná o jeden z nejbohatších zdrojů nasycených tuků, jaký lidstvo zná. Poslední údaje ukazují, že nasycené tuky jsou zdraví téměř neškodné. Mnoho studií se stovkami tisíc osob nezjistily žádnou spojitost mezi nimi a onemocněními srdce. Kokosový olej navíc neobsahuje stejné nasycené tuky, které naleznete v sýrech či mase.
Obsahují střední nasycené triacylglyceroly, což jsou mastné kyseliny se středním řetězcem. Většina mastných kyselin má dlouhý řetězec, přičemž kyseliny se středním řetězcem jsou tělem zpracovávány odlišně. Dostávají se do jater přímo ze zažívacího traktu a jsou využívány jako rychlý zdroj energie, nebo jsou přeměněny na takzvané ketony, které mohou mít léčebné účinky na poruchy mozku, jako je epilepsie nebo Alzheimerova choroba.
Kokos jako takový je pro velkou část západního světa poměrně exotickou potravinou. Nicméně v některých částech světa je kokos složkou jídelníčku, kterou lidé konzumují po mnoho generací a těší se výjimečnému zdraví. Nejlepším příkladem takové společnosti jsou obyvatelé ostrovů Tokelau v jižním Tichém oceánu. Více než 60 % jejich kalorií pochází z kokosů a jsou největšími konzumenty nasycených tuků na světě. Tito lidé se těší vynikajícímu zdraví a neexistují u nich žádné případy onemocnění srdce či infarktů.
Jedním z největších problémů dnešní společnosti je také obezita a kokosový olej vám napomůže spalovat tuky rychleji. Zatímco je valná většina lidí přesvědčena, že za obezitu mohou především kalorie, ostatní věří, že důležitým činitelem je také to, z jakého zdroje tyto kalorie pochází.
Je jasné, že různé potraviny ovlivňují vaše těla a hormony různými způsoby. Krátce řečeno – nejsou kalorie jako kalorie. Mastné kyseliny se středním řetězcem mohou v porovnání se stejným množstvím jiných tuků zvýšit množství spálených kalorií.
Jedna studie ukázala, že patnáct až třicet gramů mastných kyselin denně zvýší výdej energie o 5 % denně (tzn. asi o 120 kalorií). To může časem vést ke znatelnému snížení váhy.
Kokosový olej také může zabíjet škodlivé mikroorganismy. Téměř 50 % mastných kyselin v kokosovém oleji totiž obsahuje kyselinu laurovou. Po jejím požití se zformuje substance, které se říká monolaurin (nebo také glycerol monolaurát). Jak kyselina laurová tak monolaurin zabíjí škodlivé patogeny, viry a plísně.
Jednou ze zajímavých vlastností kokosového oleje je také to, že snižuje pocit hladu. Díky tomu budete méně jíst. Může to mít spojitost s tím, jak jsou mastné kyseliny tráveny, protože ketony mohou způsobit snížení chuti k jídlu.
Mastné kyseliny v kokosovém oleji, které se přemění na ketony, mohou také redukovat záchvaty. Nejznámějším onemocněním, jehož příznaky lze pozitivně ovlivnit, je epilepsie u dětí, kterým nepomáhají léky. Důležité je razantně zvýšit koncentraci ketonů v krvi. Díky tomu se může dramaticky snížit počet záchvatů u dětských epileptiků, a to dokonce i u těch, u nichž byly různé typy léků neúčinné.
Kokosový olej může také vylepšit úroveň cholesterolu v krvi. Nasycené tuky v kokosovém oleji mohou zvýšit obsah „dobrého“ cholesterolu (HDL) ve vašem těle. Rovněž napomáhá přeměně „špatného“ cholesterolu (LDL) do méně škodlivé podoby.
Kokosový olej rovněž chrání srdce před infarktem. Existují studie ukazující, že kokosový olej redukuje celkové množství cholesterolu a LDL cholesterolu a zvyšuje úroveň HDL cholesterolu. Studie dále ukázaly, že kokosový olej vylepšuje koagulační faktory (látky účastnící se krevního srážení). Také se zlepšily další důležité faktory, díky čemuž se snížilo nebezpečí vzniku infarktu.
Kokosový olej z však využívat i jinými způsoby, než jen jezením. Mnoho lidí jej používá například pro kosmetické účely – zlepšení vzhledu jejich pokožky či vlasů. Studie u osob se suchou pokožkou ukazují, že kokosový olej může zlepšit její zvlhčování a také obsah tuku v jejich kůži.
Kokosový olej může sloužit také jako silná ochrana před poškozením vlasů a také před slunečním zářením, kdy blokuje 20 % ultrafialového slunečního záření. Dalším způsobem použití je náhrada ústní vody, přičemž zvyšuje dentální zdraví a vylepšuje špatný dech.
Mastné kyseliny kokosového oleje mohou „nakopnout“ i funkce mozku u pacientů trpících Alzheimerovou chorobou. Tato choroba je nejčastějším důvodem vzniku demence a nejčastěji se objevuje u starších lidí. Vědci zkoumali, zda ketony mohou poskytnout alternativní zdroj energie pro poškozené mozkové buňky a redukovat symptomy choroby.
Jaký kokosový olej pořídit?
Nejčastěji v obchodech narazíte na následujících šest druhů kokosového oleje: čistý, rafinovaný, panenský, organický, frakcionovaný a extra panenský. Před nákupem kokosového oleje byste si měli rozmyslet, k čemu jej chcete využívat. Aby pro vás bylo rozhodování snadnější, naleznete níže tabulku, která vám v něm pomůže.
Účel | Vhodný typ oleje |
Vaření | Rafinovaný |
Snížení váhy | Panenský |
Jako nosič | Panenský frakcionovaný |
Celkové zdraví | Panenský, organický |
Masáže | Čistý, rafinovaný |
Léčebné využití | Panenský, panenský organický |
Používání a skladování kokosového oleje
Na rozdíl od jiných olejů má ten kokosový poměrně vysoký bod tání – okolo 24 až 25 stupňů Celsia. Proto je při pokojové teplotě v pevném skupenství a rozpustí se jen při zvýšení teploty. Proto jej není vhodné skladovat v lednici.
Jestliže používáte kokosový olej pro vnější použití, obzvláště při péči o vlasy, prostě rozpusťte olej (pokud je v pevném stavu) tak, že jej dáte v nádobě na přímé slunce, nebo nádobu ponořte do teplé vody. Můžete také vzít trochu oleje v pevném stavu, dát jej do malého hrnce a ten zahřát nad plamenem (nepoužívejte mikrovlnnou troubu). Poté vezměte olej do dlaně a aplikujte na vlasy.
Jestliže jej chcete používat jako potravinu, jednoduše jím v receptech nahraďte máslo nebo rostlinný olej. Pamatujte si, že není zapotřebí, abyste na kokosový olej přešli stoprocentně, přišli byste o přínosy tradičních produktů.
Může se stát, že vám kokosový olej nebude chutnat. I to má řešení – zkuste jej použít v různých receptech. Nicméně pokud se vám po jeho požití dělá nevolno a na zvracení, do jeho užívání se nenuťte. Můžete na něj být, stejně na jakoukoli jinou potravinu, alergičtí!