Domácí první pomoc – paradentóza

Zuby dokážou potrápit každého z nás. A nemusí to být jen zubní kazy, dalším vážným onemocněním je paradentóza.


Jejím prvním příznakem jsou většinou nateklé, zarudlé dásně a krev, která se spustí při čištění
zubů. V poslední fázi onemocnění pak už uvolněné zuby vypadávají, protože zánět natolik
postihl jejich závěsný aparát, že již není schopný je udržet.

Nejčastější příčinou je nedostatečná ústní hygiena a nezdravý životní styl. Ke vzniku
paradentózy ve velké míře přispívá kouření, nadměrné pití alkoholu a také některá chronická
onemocnění.

Neléčená paradentóza má negativní vliv na organizmus, např. při vysokém tlaku či cukrovce.
V první řadě bude potřeba dokonale si vybavit koupelnu pro čištění zubů – klasický kartáček,
mezizubní kartáček, jednosvazkový kartáček, zubní nit, škrabku na jazyk, možná i zubní
sprchu. Jednoduše nástroje, které pomohou odstranit z úst plak a bakterie způsobující zánět.
Ten nejprve postihuje dáseň, pokud ale problém neřešíte, může se přesunout hloub, dokonce
až do kosti.

Stěžejní je také pravidelná péče zubního lékaře a ideálně i dentálního hygienisty. Nechte si
vysvětlit zejména správnou techniku čištění zubů.
Dalším krokem je posílení imunity, aby tělo mělo dost energie si s probíhajícím zánětem
poradit. Pestrá a zdravá strava by měla být samozřejmostí.

Podzimní příroda nabízí ohnivě červené plody šípkové růže. Vysoký obsah vitamínu C v nich
nabudí obranyschopnost našeho těla. Pokud jste je stihli nasbírat, stačí je usušit v sušičce nebo
troubě na nízkou teplotu. Lze je samozřejmě také koupit. Lžíci šípků před použitím podrťte,
potom je zalijte vroucí vodou a hotový nápoj můžete dosladit medem.

Na zahradách nebo v parcích se můžeme setkat také s keři rakytníku řešetlákového. Také jeho
plody, případně produkty z nich jako šťáva či tinktura, podporují zdravou imunitu našeho těla.
Echinacea či třapatka pochází původně ze Severní Ameriky, nyní však zdobí i naše zahrádky.
Zvyšuje odolnost proti infekcím i virům, podporuje obranyschopnost. Tiší bolest, pomáhá při
chronických zánětech.

Pražený kořen čekanky používali již naši předci jako kávovou náhražku a možná si ji vaříte i
vy. Popíjení této kávy nekávy má na naše tělo mnoho pozitivních účinků. Je to silné
prebiotikum, mírní zažívací problémy, podporuje imunitu.

Stará známá lichořeřišnice, její účinky snad není ani potřeba představovat; má protizánětlivé
účinky zejména v oblasti močových cest, stimuluje imunitu.

Tinkturu z mladých pupenů ořešáku můžete také používat při problémech se záněty dásní.
O hřebíčku jsem v souvislosti se zuby již psala v některém z předchozích článků. Má
antiseptické a antibakteriální účinky, i on podporuje imunitu. Odvar či tinkturu z hřebíčku
používejte na kloktání, vydezinfikuje ranky.

Stejně jako esenciální oleje obsažené v hřebíčku jsou velmi účinné i ty skořicové. Skořice
patří mezi přírodní antibiotika, působí proti virům, bakteriím i plísním. Neutralizuje zápach
z úst. A i skořice umí posílit imunitu.

Kmín je naprosto běžné koření, které česká kuchyně používá s nadsázkou snad do každého
jídla, je totiž vhodný mimo jiného k regulaci zažívání. Stejně tak zabraňuje kazivosti zubů a
mírní zánět.

Pokud vám nevadí specifická svíravá chuť šalvěje, můžete sáhnout i po ní. Lístek rozžvýkejte
nebo si připravte odvar a proplachujte ústa.
Silný odvar z heřmánku zhojí podrážděné sliznice.


„Neléčená paradentóza má negativní vliv na organizmus“

Foto: istock.com

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

Další články:

Nepřehlédněte:

V roce 2009 se průkopnická odrůda Girl Scout Cookies (GSC) stala jádrem genetického zázraku západního pobřeží, který se rozšířil po celém světě konopí.
Sour Diesel aneb když se spojí dva oldschooloví titáni konopných strainů, je velká šance, že se přetaví v novou fascinující mega rostlinu.