Potentní Cheese „harzer“ z oddělení pro labužníky
Společnost Barney’s Farm, která vždy nabízí nejnovější trendy v genetice, má nejen prsty na tepu doby, ale také srdce pro vynikající klasiku mezi odrůdami konopí. Jako například legendární evergreen Cheese, speciální výběr průkopnického strainu Skunk #1.
Cheese má historii sahající až do konce 80. let minulého století: V letech 1988/89 vybral pěstitel z jihovýchodní Anglie z pytle semen odrůdy Skunk #1, která zřejmě prošla spontánní mutací, velmi zvláštní genotyp. Tato jedinečná rostlina vytvářela květy impozantní velikosti a měla výrazné sladké sýrové aroma. Navíc se dala snadno klonovat. Proto ji pěstitel uchoval v podobě samičího klonu a nazval ji „Cheese“. V roce 1995 se k takovému klonu Cheese dostala skupina Exodus, okruh anglických domácích pěstitelů, díky nimž se Cheese rozšířil po celém ostrově jako požár a brzy se s ním začalo obchodovat pod názvem Exodus Cheese alias Original UK Cheese.
Ale teprve v nultých letech se Cheese vydal na cestu, aby triumfálně dobyl celý svět, ceněný jak drobnými, tak komerčními pěstiteli pro svou obrovskou produktivitu v kombinaci s vynikající kvalitou, pokud jde o aroma a sílu. Prosadil se jako standard, který se dostal do nabídky téměř každého holandského coffee shopu.
Verze této odrůdy od Barney’s Farm tyto vlastnosti spolehlivě přenese i do vašeho pěstebního prostoru – bohaté výnosy 600 gramů na metr čtvereční jsou při optimálním stylu pěstování snadno dosažitelné, přičemž bohatě rozvětvené rostliny často dozrávají již po osmi týdnech kvetení, maximálně o týden později. Husté těžké květy jsou pokryty slušnými vrstvami trichomů a vyzařují onu typickou sladce pikantní a lehce ovocnou vůni sýra.
Indika a sativa se v odrůdě Cheese geneticky vyvažují, každá z nich má 50 %. Což vede ke středně vysokému růstu, indoor rostliny často dosahují výšky 100-120, venku 150-200 cm. Na přirozeném světle Cheese dozrává v prvním až druhém říjnovém týdnu, což z tohoto strainu dělá vynikajícího kandidáta i pro balkon, zahradu nebo skleník.
The Docovy rostliny Cheese vykazují silný boční růst
Kdo jiný než starý dobrý pěstitelský veterán The Doc by okamžitě vykřikl „Jéééé!“, když se ho kamarád zeptal, zda od něj nechce získat dvě přebytečná semínka BF Cheese? Nebyl to samozřejmě The Docův první strain Cheese, ale protože je velkým fanouškem Barney’s, byl velmi zvědavý, jak dobrá je verze této seed banky.
Čáry máry, dvě feminizované Cheese se ocitly v zemi a vyklíčily očekávaně dobře, už po třech dnech dva semenáčky, stojící vzpřímeně, začaly svůj život. Doktor jim naplánoval obvyklou třítýdenní vegetační fázi, během této doby se oba exempláře Cheese ukázaly jako bujné kompaktní rostliny se středně širokými tmavě zelenými listy. Jejich habitus růstu byl poměrně plochý a velmi expanzivní, vykazující silný boční růst. Při výšce 22 a 24 cm je The Doc uvedl do květu.
Buclaté palice bohaté na trichomy vyzařují lahodnou pikantní vůni
Tento způsob růstu pokračoval i ve fázi kvetení. Obě rostliny se tedy samozřejmě také táhly vzhůru, ale stále se roztahovaly do šířky a stávaly se z nich obrovsky „břichaté“ rostliny s velmi dlouhými robustními postranními větvemi. Které byly stejně jako hlavní výhon brzy lemovány množstvím cibulovitých květních úborů, jež vzbuzovaly radostné očekávání velkých palic prvotřídní kvality Cheese. Dalo se očekávat, že bude tvořit poměrně velké množství pryskyřice, protože již na začátku The Doc spatřil krásný stříbřitý lesk na kališích a listech.
Také v následujícím období šlo vše podle plánu, květy se objemně napumpovaly, zatímco cukrový pryskyřičný koberec, který je pokrýval, byl stále hustší a hustší. Jak kvetení pokračovalo, z obou rostlin se linula stále sílící typická vůně Cheese, která byla The Docovi velmi povědomá: „Ano, tady je, obě staré známé a milované vůně této odrůdy – pikantně kořeněná sladká, tradiční Skunk se vším všudy, ze kterého jsou starší chlapi jako já trochu sentimentální…“
Na konci pěstování se palice staly tak buclatými, hustými a mrazivými, jak The Doc očekával: „Vizuálně se přiklánějí na stranu indiky, jsou to typicky baculaté květy Cheese s velkorysou vrstvou trichomů. Což samozřejmě nemůže konkurovat té ultra vysoké hladině pryskyřice mnoha strainů ze západního pobřeží – a o to se tento klasický strain ani nepokouší.“ S dobou kvetení 58 a 60 dní překročily obě rostliny hranici zralosti ve stanoveném termínu, když dosáhly výšky 62 a 67 cm.
Barney’s Farm se podařilo vystihnout tradiční vůni sýra.
Konečný výsledek dostál názvu odrůdy, protože po usušení se tento sýrový charakter dostal velmi zřetelně do popředí: „Svou nasládlou kořenitostí a lehce nakysle ovocným podtónem tato vůně poněkud připomíná sýr Cheddar, opravdu – Barney’s Farm se úspěšně podařilo vystihnout tradiční vůni Cheese!“
Mistrovské dílo šlechtitelského umění ze staré školy
„Řekni Sýr! Barney’s Farm přináší to, co očekáváte od vynikajícího strainu Cheese – silný stříbřitě zelený „harzer“ z oddělení pro labužníky. A dostanete ho ve velkém množství po poměrně krátké době čekání. ‘Harzer’ je známý německý druh sýra a „Harz“ znamená v angličtině pryskyřice, takže je to myslím trefná shoda… Opět se ukázalo, že Barney’s Farm ovládá nejen umění šlechtění strainů ze západního pobřeží na nejvyšší úrovni, ale také vznešených oldschoolových odrůd!“
UPOZORNĚNÍ: V ČR je pěstování konopí s obsahem THC vyšším než 1 % zakázáno! Pokud tedy lze očekávat, že v dospělých rostlinách bude více než 1% THC, nesmějí se v ČR pěstovat.
Text & fotografie: Green Born Identity – G.B.I.