Pokud jste dlouho neměli vaše oblíbené bramborové šišky s mákem, právě teď je ten pravý čas vyzkoušet zdravý, lehký a velice chutný recept na tyto mé oblíbené šištičky z jáhel. Oproti těm bramborovým neobsahují škrob a jsou opravdu velmi jemné a chutné. A další plus? Jsou i dietní 🙂

Ze začátku si shrneme přínos jáhel pro náš organismus. Jáhly vznikají loupáním prosa. Jsou v podstatě jediným nejlépe využitelným podílem z této plodiny, protože obalové vrstvy obilek prosa jsou pro lidi těžko stravitelné. Jsou plné sacharidů, které tvoří 7O % jejich samotné hmotnosti. Hrají nepostradatelnou roli ve výživě sportovců, v dietních pokrmech a také jsou nezbytnou součástí racionálního jídelníčku.

Skvělé na jáhlách je i to, že je mohou konzumovat i osoby, které jinak nemohou lepek. Před samotným vařením je dobré tyto drobné žluté kuličky namočit na pár hodin do studené vody, což platí i u tohoto receptu. Zkrátí se tím doba jejich vaření. Jáhly jsou zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi a zinku. Z vitamínů bych vyzdvihla především vitamíny skupiny B.

Další přísadou v tomto receptu je mák. Pro vegany je nepostradatelný. Obsahuje totiž obrovské množství vápníku, které plně nahradí třeba vápník obsažený v mléce. Na 1OO g máku připadá 14OO mg vápníku. Doporučená denní dávka je 1O mg na 1 kg naší tělesné hmotnosti. Mák dále obsahuje také hořčík, vitamín E, železo a dokonce také omega 3 a 6 NMK – ty působí jako stabilizátory imunity.

Pojďme se teď věnovat samotné přípravě receptu.

Co budeme potřebovat:

Mák mletý – množství podle chuti

Jáhly zhruba 15O g

Kokosový, či jiný chutný rostlinný olej

Jeden vanilkový bio pudink

Kukuřičnou či polohrubou mouku 1OO-15O g

Cukr moučku, či sušené sójové mléko na posypaní

Voda – asi hrneček

Jáhly, které máme už pár hodinek namočené, přivedeme k varu. Že jsou uvařené, poznáme podle toho, že jsou po ochutnání trochu měkké. Většinou je pak neslévám, protože zbytková voda se hodí k vytvoření hmoty na šišky. Do jáhel nasypeme celý pudink, mouku, hrnek vody a promixujeme. Správnou konzistenci poznáme okamžitě – z připravené směsi musejí jít uválet v ruce malé šišky. Ty pokládáme na tác, a dáme vařit vodu. Do vody nasypeme špetku soli, a vkládáme šišky do hrnce max. po 1O kusech. Že jsou uvařené, poznáme podle toho, že začnou klasicky vyplavávat na povrch. V této chvíli je musíme ihned vyjmout z vody, nebo se rozvaří a celá práce přijde vniveč.

Když jsou šišky uvařené, vyndáme je z vody a můžeme je servírovat. Poklademe na talířek, posypeme mákem, cukrem, a zalijeme zahřátým kokosovým nebo dýňovým olejem. Pokud se vám podařilo, jako mně, udělat šišek slušnou hromádku, můžete si je i zamrazit. Dají se pak konzumovat na sladko i na slano. V případě, že je budete chtít jíst na slano, nepřidávejte do směsi pudink.

Užijte si tuto pochoutku jako já 🙂