V úterý 17. listopadu 2015 se již posedmé v pražském klubu Futurum sešli stovky příznivců ultimátního degustačního klání Plechová huba. Na milovníky chilli papriček, pálivých omáček a dalších velmi pikantních pochoutek tradičně čekaly stánky s ochutnávkou soutěžních pokrmů a stánky sponzorů a partnerů akce. Jeden z organizátorů pro vás připravil krátký souhrn událostí této vskutku ďábelské soutěže.
Plechová huba
Mohlo by se zdát, že Plechová Huba je jen brutální soutěž, skutečnost je ale jiná. Jde spíš o happening, kde je možné o chilli debatovat, radit se, vyměnit semínka, nakoupit speciální omáčky, a užít si příjemné odpoledne s chilli
Jak to ve Futuru vypadalo? Nejblíže k pódiu mohli návštěvníci vyzkoušet soutěžní pokrmy. Vedle se o místo dělili dámy s pekelnými dortíky Carpe Diet a vydavatel knihy Jak pěstovat chilli pan Krejčík (jinak jde o našeho redaktora redaktora Mr. Josého). Na druhé straně sálu měli hosté možnost pořídit si domů nová dochucovadla do kuchyně u Pochutnejsi.cz, Lakyho chilli omáček a Ondříkova chilli.
Svou přítomností nás opět podpořil i Honza z Chilli Seeds, kde mají jako jediní v Praze (dovolím si tvrdit) poctivé koření i třeba na pravé indické vindaloo a hlavně jej prodávají na váhu, za což mají u mě velké plus. Takže pokud chcete vyzkoušet nový rozměr v kuchyni, nebojte se nakouknout do Lucemburské, kousek od Flory. Letos prvně Plechovou hubu podpořily omáčky Chillisos. Poprvé se Plechovky zúčastnili také pánové z restaurace Chillipoint, kterou najdete v centru Prahy v Havelské ulici.
Po vyřízení potřebné administrativy jsme usadili všech 20 soutěžících ke stolům. Jak bývá naším zvykem, v kuchyni bylo nachystáno 14 chodů. První kola jsou zahřívací a stále se ještě nebojíme o nich referovat jako o gastronomii. Podávaly se cupcakes, nakládaná habanera, limitovaná edice Lakyho omáček Plechová huba, indické máslové kuře, tradiční vietnamská polévka Pho Bo Tai.
Další na řadě byl pekelný koráb s palubou potřenou omáčkou Pain 100 % a plachtou z Trinidad moruga scorpion.
Následovalo tahání pokrmů z Damiánova kýble neštěstí, do kterého jsme přidali o 40 % neštěstí více, než se vešlo do klobouků, které jsme používali v letech minulých. Kýblem také skočila gastronomie a začal čistý masochismus.
Již prořídlé řady soutěžících jsme sesadily k jednomu stolu a přinesli jim krasavici 7pot Primo s pálivostí 1,5 milionu SHU. Soutěžící nedostali ani chvilku na oddechnutí a už před sebou měli další pálivou nálož, tentokrát vindaloo carama s extrémním množstvím papriček a extraktů s výslednou výší pálivosti kolem 6 milionů SHU. Krev z ďáblova ocasu, rajčatový juice s extraktem s pálivostí 6 milionů, je jediným pokrmem (nebo spíše nápojem), který je v soutěži začátku, tedy od roku 2010. Poslední omáčkou podávanou v soutěži byl Mad Dog 357 Scorpion, vyráběnou z papriček Trinidad moruga scorpion.
Další dvě kola se nesla v duchu čistých extraktů, jejichž síla na stupnici SHU mnohdy převyšuje běžně užívané pepřové spreje. Předposlední přišla na řadu Extreme Prejudice s 1,5 milionu SHU (poznámka redakce: nesedí vám, že pálivost se v číslech pro další kolo snížila? Nám to také přišlo jako záhada, nicméně dostalo se nám vysvětlení, že pozřít čistý extrakt ze lžičky je mnohem brutálnější záležitost než sníst papričku nebo nějaký pokrm).
Poslední podávanou extraktovkou byl Biohazard s šílenými 6 miliony SHU.
Vítězem tohoto šíleného klání a držitelem titulu Plechová huba se pro rok 2015 stal Dan Všetečka, který, ačkoli nastoupil jako náhradník, předvedl neskutečnou výdrž. Za pořadatele smekáme klobouky před všemi zúčastněnými!
Ke čtrnáctému a poslednímu kolu se gladiátoři už bohužel (pro ně možná naštěstí) neprobojovali, a přenechali možnost ochutnávky Biohazradu Extreme, který byl nalitý v papričce Trinidad moruga scorpion dobrovolníkům z řad diváků. Nikdo se ovšem neodvážil, a tak se papričky s 9 milionovým extraktem chopila Jitka, jedna z pořadatelek Plechové huby. Jak se poté tvářila, se můžete podívat na jedné z fotografií. Věříme, že si diváci i soutěžící Plechovku užili a těšíme se na další ročník.