Chili sin carne znamená chili bez masa. Původní pokrm chili con carne je obdoba našeho guláše s masem, v mexické kuchyni však s chili papričkami. Chili s masem, tedy chili con carne, je oficiálním jídlem amerického státu Texas, kde jej nazývají jen chili anebo Texas chili. S vařením chili poprvé přišli v 50. letech 19. století hispánsko-mexičtí Texasané. Ženy prodávaly tento pokrm na ulicích jako rychlé občerstvení a zvláště tím proslavily město San Antonio (Texas).


Pro přípravu tradičního chili se hodí použít kořenící směs Tex-Mex. Směs obsahuje:

3 lžičky sušeného chili, 2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku mletého pepře, 1 lžičku soli, 1 lžičku mletého česneku, 1,5 lžičky mleté sladké papriky

Složení chili pokrmu se liší podle geografické polohy a pěstovaných plodin. Recept tedy může obsahovat i fazole, rajčata, cibuli, česnek, skořici a další přísady.

Bezmasá verze se nazývá právě chili sin carne, chili sans carne nebo chili non carne. Tato veganská/vegetariánská alternativa získala na popularitě v 60. a 70. letech v USA.

Recept na veliký hrnec (10 porcí / 7 litrů?) chili sin carne z velkých bílých fazolí, kukuřice a rajčat:

500 g velkých bílých fazolí

250 g mražené kukuřice

5 cibulí, palice česneku, 4 rawit chili papričky nebo jiné vaše oblíbené

2 konzervy krájených rajčat

500 g rajčatového pyré

koření: sladká paprika, mletý zázvor, kmín, oregano, mletá semínka koriandru, mletý pepř, majoránka, saturejka, pískavice

olej, sůl, sójová omáčka, melasa

Postup

Nejprve dáme namáčet fazole: fazole propláchneme a dáme je na 1–2 dny máčet ve vodě, aby nabobtnaly. Vodu několikrát vyměníme. Až budou fazole připravené, můžeme začít vařit.

Vezmeme velký hrnec, vařič nastavíme na mírný plamen a vlijeme asi 6 polévkových lžic libovolného oleje. Až se olej rozehřeje, přidáme koření: 2 polévkové lžíce sladké papriky, 2 lžičky zázvoru, lžíci oregana, lžíci majoránky, lžíci mletých semínek koriandru, půl lžičky pepře, lžíci kmínu, lžičku saturejky, půl lžičky mletých semen pískavice.

Koření za občasného míchání smažíme na mírném plameni asi 4 minuty, dokud nezačne vonět. Přidáme nadrobno nakrájené cibule, česnek a papričky a smažíme dalších asi 10 minut, dokud cibule nezesklovatí. Přidáme kukuřici, rajčatové konzervy i pyré a můžeme zvýšit plamen. Směs za občasného míchání dusíme dalších asi 10 minut.

Přidáme namočené fazole, sůl, lžíci melasy a zalijeme asi 4 litry vroucí vody. Za občasného míchání vaříme vše pod pokličkou asi 30 minut. Pro zahuštění můžeme přihodit 2–3 hrsti pšeničné krupičky.

Vypneme vařič a necháme dalších asi 20 minut dojít.

Jídlo můžeme ozdobit čerstvou petrželovou natí a ochutit nějakou kvalitní světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.