Search
Close this search box.

Velikonoční beránek z konopné mouky

Bez tradičního velikonočního beránka si oslavy svátku jara dokáže představit málokdo. Co si ale beránka letos trochu vylepšit a do klasické pšeničné mouky přidat i konopnou? Konopná mouka se vyrábí jemným semletím konopných semínek a má spoustu výhod. Je přirozeně bezlepková, obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a navíc je kvalitním zdrojem vlákniny a bílkovin.

Suroviny:

  • 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky
  • 200 gramů cukru
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička citrónové kůry
  • 150 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů konopné mouky
  • ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr nebo konopné semínko na posypání

Postup:

Předehřejte si troubu na 190 °C. Vyšlehejte 4 bílky a 100 g cukru. Poté odložte stranou a do mixovací nádoby vložte 4 žloutky, citrónovou šťávu, vanilkový cukr, 100 gramů cukru, vejce, citrónovou kůru. Přidejte našlehané bílky, polohrubou a konopnou mouku, kypřicí prášek a vše opatrně promíchejte pomocí stěrky. Vymažte si formu na beránka máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto přendejte do formy a pečte 35 minut (190 °C) nebo do zlatova.

Po upečení formu vyjměte z trouby, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout. Po vychladnutí opatrně beránka vyklopte. Nakrájejte na plátky a podávejte. Beránka můžete jako my posypat také konopným semínkem.

Věděli jste, že konopná mouka obsahuje minimum sacharidů a je vhodná pro sladké i slané pečení?

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

happy seeds 400x400
happy seeds 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?