Zahrádkářská sezóna je v plném proudu. Určitě máte na záhoně mrkev, vypěstovat jí není ni složitého, ale proč jí jen chroupat, strouhat nebo vařit? Ukážeme vám, že se z ní dá vykouzlit moderní, nadčasové a kůl jídlo.
Hipsteři mají svoje avokádo. Není ale lepší využít to, co nám bez problémů vyroste v naší kotlině? Společnost u vás doma tímhle receptem okouzlíte. Zkusíme si udělat mrkvový dip. Recept na něj jsem získal od svého kamaráda z Nizozemska a nemůžu si ho vynachválit.
Připravte si asi 2 kg mrkve. Pár lžiček mletého kmínu, 80 ml olivového oleje, jeden či dva stroužky česneku, čerstvou bazalku, sůl a pepř. Mrkev oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Do hrnce nalijte dostatek vody. Následně jí osolte a opepřete. Poté v ní mrkev zhruba půl hodiny povařte. Poté pomocí cedníku odstraňte veškerou vodu, přidejte kmín, rozdrcený česnek, bazalku, sůl a pepř. Vzniklou směs pečlivě rozmixujte. A to je všechno. Vzniklý dip podávejte s čerstvým pečivem.
Ještě pár rad
Protože je mrkev chladnomilná rostlina, daří se jí nejlépe při teplotě kolem 16 stupňů celsia. Pro její pěstování použijte kvalitní půdu a ze záhonu vyberte všechny kameny, některé druhy mrkve totiž mají kořeny hodně hluboko. Dobré je také jednou za tři roky půdu obměnit.