„Pozemská bylina slunce, bohyně transformace.“
Zlatá bohyně je jedním z koření, které by měl člověk znát a „žít s ním“. Toto koření je ze sušeného a mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, nazývaného taky jako indický šafrán. Koření kurkuma je podle dochovaných spisů denně používáno v Indii nejméně 6000 let nejen jako léčivo, koření na vaření nebo barvivo, ale dodává také zevní krásu a vnitřní čistotu.
Mimo jiné jsou tomuto koření připisovány tucty dalších prospěšných vlastností. To, co Ajurvéda zná již dlouhá tisíciletí, se právě začíná prověřovat i v laboratořích a na klinikách po celém světě. Jeden učitel, znalec a autor knih o Ajurvédě o kurkumě říká: „Kdybych se měl spolehnout jen na jednu bylinu v oblasti zdravotní i kulinářské, bez váhání bych sáhl po tomto indickém koření. Je na světě jen málo, s čím si kurkuma ve světě uzdravování nedokáže poradit a málo, v čem by ji jiná bylina nahradila“.
Pro Ajurvédu je typické, že každá bylina má mnoho názvů, které poukazují na různé aspekty v bylině, na její vzhled, vázanou mytologii a její léčebné schopnosti. Mimo zlaté bohyně je také označována jako „Ta, která vítězí“, radostná, božský dar, bohyně transformace a vyvolená. Ženy ji používaly jako prostředek k projasnění a zkvalitnění pokožky a v čínské medicíně, kde ji nazývali jako „omezené zlato“, je využívána přinejmenším 1000 let. I Marko Polo napsal o kurkumě ve svém deníku. „Našel jsem bylinu, která má všechny kvality šafránu, ale je to kořen. Její síla je vyvážená a má velmi široké spektrum působení.“
Hlavním producentem kurkumy je Indie a mezi další výrobce patří Čína, Haiti, Indonésie, Vietnam a Srí Lanka. Jedná se o vytrvalou bylinu s hlízovitým oddenkem, z něhož vyrůstají kořeny a řapíkaté kopinaté listy, které mohou dosahovat délky až 50 cm. Na stvolu vysokém okolo 15 cm vyrůstá klasovité květenství, složené z bledě žlutých květů a plodem kurkumy jsou třípouzdré mnohosemenné tobolky.
Kurkuma má spoustu druhů lišících se květenstvím a jsou využívány nejen na okrasu, ale i k užitku. V domovských zemích má tato okrasná bylina nejideálnější klimatické podmínky pro růst a to stálou, relativně vysokou teplotu a vlhkost. Proto na to v případě domácího pěstování nezapomínejte, dopřejte jí dostatečnou vzdušnou vlhkost a co možná nejteplejší místo. Kurkumovník se pěstováním podobá zázvoru, přičemž nejméně náročná odrůda na pěstování je Curcuma alismatifolia.
Hlíza se vysazuje do lehčí písčitohlinité půdy a na dno nádoby je třeba použít nějaký typ drenážní vrstvy. Nádobu s rostlinou je dobré umístit na světlé stanoviště, například na jižní či východní okno. Čím více světla bude bylině poskytnuto, tím lépe vám poroste a bude kvést. Další podmínku, kterou pro správný růst musíte zajistit, je dostatečná vzdušná vlhkost. Přes letní období můžete zvolit venkovní stanoviště nebo skleník. Důkladně a vydatně je třeba zalévat, rosit a jednou za čtrnáct dní neuškodí přihnojení. Ve chvíli, kdy teploty začnou klesat pod 15 °C, je nutné rostlinu přesunout na teplejší místo.
V tomto období začínají listy vadnout a pomalu se zatahují. Rostlinu (hlízu) připravenou na zimu, je vhodné umístit v chladné místnosti s teplotou okolo 7 °C. U hlíz, které jsou zazimovány v půdě, se zálivka stahuje na minimum a hlízy z půdy vytažené se vůbec nezavlažují. V tomto stavu rostlina přečká zimu. Asi na přelomu března a dubna se začnou opět probouzet k životu a právě tehdy je správný čas k vysazení.
Pro kuchyňské využití se zpracovávají Curcuma longa a Curcuma rotundifolia, naopak Curcuma alismatifolia a další druhy se pěstují převážně pro své krásné květy. Nejvhodnější doba pro sklizeň hlíz je po odkvětu, kdy se stonek začíná pomalu zatahovat. Sklizené oddenky je třeba očistit, zbavit kořenů a následně uvařit. Vařením se vytváří žluté barvivo zvané kurkumin, jehož obsah v oddenku se pohybuje kolem tří desetin procenta. Po uvaření se suší a potom melou na prášek. Čerstvá kurkuma se využívá loupaná a krájená, sekaná nebo strouhaná a přidává se třeba do nakládané zeleniny, pikantních chuťovek a slouží také jako konzervační prostředek. Má silně barvicí schopnosti a tak se používá i k obarvování sýrů, omáček nebo rýže.
Kurkuma byla v Ajurvédské medicíně považována za hlavní prostředek k dosažení správné funkce jater a oblíbenou směsí k léčbě jaterních potíží byla směs kurkumy a zázvoru. Zázvor zrychluje krevní oběh a tím podporuje rychlost dodávky kurkumy do jater. Antioxidant kurkumin je nápomocný při infekčních zápalech jater a toxickém poškození jater.
Velice efektivně hubí bakterie salmonely, pomáhá při zánětech žaludku a tenkého střeva. Podporuje tvorbu žluči a tak je posíleno trávení tuků. Látky zvané kurkuminoidy jsou zodpovědné za žluté zbarvení a patří mezi uznávané antioxidanty, které napomáhají chránit organismus před negativním vlivem volných radikálů. Mají být údajně až 5x účinnější než vitamín C a E. Patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem a jeho výhodou je, že není toxický.
Hlavní protizánětlivý účinek kurkumy je potlačování srážlivosti krevních destiček a tak tlumí procesy zánětlivých faktorů. Je předpokládáno, že rovněž stimuluje tvorbu kortizonu v nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy. Dále pomáhá s léčbou revmatických zánětů s bolestivými klouby, zmírňuje poporodní bolesti břicha či zastavenou menstruaci, nadýmání a snižuje zvýšený cholesterol.
Podporuje chuť k jídlu, činnost mozku a napomáhá předcházet vzniku křečí a plynatosti. Také bylo zjištěno, že kurkuma dokáže potlačit časný vývoj rakovinných buněk. Navíc je schopna i pozastavit rozšiřování onemocnění a podpořit vlastní antioxidační systém organismu. V některých částech Indie si ženy a dívky oplachují tvář ve vodě s kurkumou, jelikož zanechává zlatavou zář, chrání pleť před projevy akné a podobnými kožními problémy. Reguluje totiž činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvování, podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá k regeneraci kůže. Kurkumu ve větším množství by neměli konzumovat osoby, užívající léky na ředění krve anebo jedině po konzultaci s lékařem. Dále se její dlouhodobé a pravidelné užívání nedoporučuje těhotným ženám, ženám snažících se o početí dítěte a malým dětem.
Použijeme-li kurkumu pro přípravu jídel, dodáme jim charakteristickou, zemitou, nahořklou a příjemně pepřovitou chuť a jako bonus uděláme něco i pro své zdraví. Čerstvý oddenek můžete také nastrouhat přímo do čaje, ochutit medem a podávat místo zázvoru při nachlazení. Kurkumu je dobré konzumovat půl hodiny před jídlem, případně jí ochutíme samotnou pochoutku. Za mě mohu kurkumu doporučit na všechny způsoby a jako její fanda si ji přidávám i do kávy, tak zkuste tuto bohyni transformace a třeba osloví i vás.