Jaké sezónní potraviny si vybavíte, když se řekne podzim? My jednoznačně dýně a jablka. Chutnají skvěle zvlášť a vzájemně se krásně doplňují. Třeba v tomto koláči z konopné mouky.


Budete potřebovat:

Koláč

● 300 g dýně hokkaido, bez semínek, na kousky
● 200 g jablek, oloupaných, na čtvrtky
● 150 g ovesných vloček
● 100 g rozinek
● 1 čajovou lžičku mleté skořice
● ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
● 1 špetka mletého hřebíčku
● 380 g hnědého cukru
● 5 vajec
● 150 ml slunečnicového oleje
● 100 g hladké mouky
● 100 g konopné mouky
● 1 čajovou lžičku jedlé sody

Poleva

● 240 g moučkového cukru
● 50 g másla, pokojové teploty, na kousky
● 60 g čerstvého sýru
● 10 g citrónové šťávy
● 50 g mletých pekanových ořechů, orestovaných

Postup

1. Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou formu (Ø 28 cm) vymažte máslem a vysypte
moukou.
2. Nastrouhejte si jablka a dýni a dejte do mixéru.
3. Přidejte ovesné vločky, rozinky, skořici, muškátový oříšek, mletý hřebíček, cukr,
vejce a olej. Zamíchejte a přidejte mouku a jedlou sodu.
4. Těsto přendejte do připravené dortové formy a pečte 50–55 minut (170 °C).
5. Dýňovo-jablečný koláč nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté nechte zcela
vychladnout na chladicí mřížce.
6. Vychladlý koláč polijte polevou, kterou uděláte tak, že smícháte všechny suroviny na
polevu. Na závěr posypte koláč pekanovými ořechy.

Foto: istock.com

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

happy seeds 400x400
weedshop 250x300

Další články:

Nepřehlédněte:

V léčbě klinické deprese se objevila zpráva o výzkumu nové látky - Zalsupindole. Podobně jako ketamin má vliv na neuroplasticitu mozku, ale bez halucinací
Hřebíček je plný protikladů i protizáporů. Získal jméno po trochu atypicky obézním malém hřebíku 15×2,8, kterému je tak podobný, že má po něm jméno...
Pokud by vás po vánočních svátcích trápilo špatné svědomí z nadměrného hodování a přepadla vás chuť na něco lehčího, co zkusit ptačinec žabinec ?