Galettky – koláče z křehkého těsta

Ahoj,

jmenuji se Lenka a právě jsem přebrala pomyslnou vařečku naší redaktorské kuchyně. Budu se snažit vám zpříjemnit každý měsíc nějakým osvědčeným receptem.

Jako první jsem vybrala jeden z našich rodinných nejoblíbenějších – galettky. Koláčům z křehkého těsta sluší sladké i slané náplně, jsou tedy úžasnými společníky, kteří vás mohou provázet celým rokem a jeho sezónní nabídkou. Fantazii se tady meze skutečně nekladou. 

Na jejich přípravu vám vystačí suroviny, které máte běžně ve spíži.

Těsto vydrží v lednici i týden, můžete si ho tedy připravit předem a ve chvíli, kdy vás přepadne mlsná nebo nečekaná návštěva, ho jen naplnit a upéct. Výborné jsou vlažné i studené.

Na těsto budete potřebovat

  • 320 g hladké mouky, pšeničné nebo špaldové, celozrnnou prosívám
  • 120 g másla nebo Alsanu 
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 šálku ledové vody

Při práci s křehkým těstem je důležitá rychlost. Nejprve z mouky, soli, cukru a tuku vypracujte drobenku, k ní přidejte vodu a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj kouli a tu, zabalenou do fólie nebo v zakryté plastové misce, dejte chladit do lednice. Půlhodinku, kterou by mělo těsto minimálně odpočívat, využijte k přípravě náplně.

Těsto rozválejte do kruhu na výšku cca 3 mm, na něj rozprostřete náplň tak, aby zůstal volný asi 3cm okraj, který přehnete přes náplň. Potřete jej rozšlehaným vajíčkem.

Galettky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, až budou okraje zlatavé.

Připravit samozřejmě můžete i několik menších koláčků.

Vymýšlení náplně je ta zábavnější část, několik návrhů ode mě:

  • jahody + rebarbora + nasekané vlašské ořechy + čerstvý tymián
  • hrušky + lískové ořechy + sýr s ušlechtilou plísní či jeho veganská alternativa
  • dýně (předem upečená ne zcela do měkka) + pečená mrkev + tofu + šalvěj
  • mletý mák povařený v (rostlinném) mléce + švestky + perníkové koření
  • nasekaný spařený špenát + tofu + dýňová semínka
  • zakysaná smetana / rozmixované hedvábné tofu jako podklad + plátky vařené červené řepy + vlašské ořechy
  • rebarbora + jahody + bazalka
  • cibuláda – cibule pomalu, dlouze dušená s vinným octem a cukrem

Nebojte si pohrát s kořením a bylinkami.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

Další články:

Nepřehlédněte:

Česká vláda otevírá dveře legálnímu konopí, tedy jeho pěstování. Její legalizace by mohla přinést státu až dvě miliardy korun.
Capsicum Frutescens, které jsem letos rozhodl pěstovat, je odrůda Birds Eye Demon, neboli „Piri Piri“. Jedná se o jeden z nejvíce pěstovaných druhů...