Ahoj,

jmenuji se Lenka a právě jsem přebrala pomyslnou vařečku naší redaktorské kuchyně. Budu se snažit vám zpříjemnit každý měsíc nějakým osvědčeným receptem.

Jako první jsem vybrala jeden z našich rodinných nejoblíbenějších – galettky. Koláčům z křehkého těsta sluší sladké i slané náplně, jsou tedy úžasnými společníky, kteří vás mohou provázet celým rokem a jeho sezónní nabídkou. Fantazii se tady meze skutečně nekladou. 

Na jejich přípravu vám vystačí suroviny, které máte běžně ve spíži.

Těsto vydrží v lednici i týden, můžete si ho tedy připravit předem a ve chvíli, kdy vás přepadne mlsná nebo nečekaná návštěva, ho jen naplnit a upéct. Výborné jsou vlažné i studené.

Na těsto budete potřebovat

  • 320 g hladké mouky, pšeničné nebo špaldové, celozrnnou prosívám
  • 120 g másla nebo Alsanu 
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 šálku ledové vody

Při práci s křehkým těstem je důležitá rychlost. Nejprve z mouky, soli, cukru a tuku vypracujte drobenku, k ní přidejte vodu a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj kouli a tu, zabalenou do fólie nebo v zakryté plastové misce, dejte chladit do lednice. Půlhodinku, kterou by mělo těsto minimálně odpočívat, využijte k přípravě náplně.

Těsto rozválejte do kruhu na výšku cca 3 mm, na něj rozprostřete náplň tak, aby zůstal volný asi 3cm okraj, který přehnete přes náplň. Potřete jej rozšlehaným vajíčkem.

Galettky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, až budou okraje zlatavé.

Připravit samozřejmě můžete i několik menších koláčků.

Vymýšlení náplně je ta zábavnější část, několik návrhů ode mě:

  • jahody + rebarbora + nasekané vlašské ořechy + čerstvý tymián
  • hrušky + lískové ořechy + sýr s ušlechtilou plísní či jeho veganská alternativa
  • dýně (předem upečená ne zcela do měkka) + pečená mrkev + tofu + šalvěj
  • mletý mák povařený v (rostlinném) mléce + švestky + perníkové koření
  • nasekaný spařený špenát + tofu + dýňová semínka
  • zakysaná smetana / rozmixované hedvábné tofu jako podklad + plátky vařené červené řepy + vlašské ořechy
  • rebarbora + jahody + bazalka
  • cibuláda – cibule pomalu, dlouze dušená s vinným octem a cukrem

Nebojte si pohrát s kořením a bylinkami.