Search
Close this search box.

Domácí první pomoc – Otrava jídlem

Pár řádků, které se mohou hodit po celý rok, protože léto s grilováním a ochutnáváním místních specialit na dovolených je sice již za námi, ale i další roční období nabízí mnoho labužnických možností a tak i potenciální riziko otrav.


Zdrojem otrav ve formě žaludečních nevolností, křečí, průjmu a někdy i horečky a malátnosti mohou být bakterie, viry i paraziti, kteří se přemnožili v jídle. Většinou je příčinou nedostatečná tepelná úprava nebo nevhodné hygienické podmínky při skladování potravin.

Ideální je nechat žaludek i zažívací trakt odpočinout. V první chvíli, kdy se opravdu necítíme dobře, to bude jednoduché, je ale důležité pamatovat na lehkou a snadno stravitelnou stravu i po několik dalších dní po odeznění příznaků. Vzhledem k průjmům i zvracení je také důležité doplňovat ztracené tekutiny, ideálně samozřejmě čistou vodou. Jste-li v zahraničí, volte raději tu balenou. Ostražitost je na místě zejména u dětí a starých lidí, kteří nemusí mít pocit žízně ani vůli si příjem tekutin pohlídat.

Z bylinek můžeme zvolit třeba mátu peprnou, která je známou bylinkou ulevující žaludku i střevům, se schopností zastavit zvracení. Zároveň posiluje organizmus. Její použití je limitované v případě dětí, u kterých může vyvolat dušnost, a také u kojících žen pro schopnost snižovat produkci mateřského mléka.

Heřmánek je velmi jemná a přitom všestranná bylinka. Lehce nazlátlý voňavý nálev vyladí v podstatě celé tělo. Nespavosti, bolesti, záněty, kožní problémy až po problémy s očima i ušima, to všechno je jeho parketa. Jeho použití je vhodné i při bolestech žaludku a problémech s trávením.

Z přebytků jablek leckdo vyrábí ocet, který najde mnoho využití jak při úklidu domácnosti, při praní i v kuchyni. Lahodný bude nejen na salátu, ale také právě ve chvílích, kdy nás trápí otrava jídlem, kdy si žaludek nedokáže poradit s nadělením, které jsme pozřeli. Lžíce octa smíchaná se sklenicí vlažné vody a medem podpoří trávení.

Kmín se vyznačuje diuretickými schopnostmi, což znamená, že podněcuje ledviny ke zvýšené činnosti a ty tak dokážou mnohem lépe a rychleji odvést z těla škodliviny. Výborný je také jako řešení nadýmání a s tím spojených křečí, což vědí, a rády využívají, už maminky kojených miminek.

Bylinky se rády snoubí s medem, ten totiž podporuje vstřebávání jejich účinných látek a také k nim přidává svoje antibakteriální a protiplísňové vlastnosti.

Domácí, a tím i dobře dostupnou, super potravinou je česnek. Výrazná chuť i vůně odpuzuje viry i bakterie a také střevní parazity.

Po odeznění příznaků a ve chvíli, kdy se vrátí chuť k jídlu, je vhodné začít s ozdravováním střev, která v uplynulých dnech dostala dost zabrat. Místo různých kupovaných probiotik zařaďte do jídelníčku zakysané potraviny – od zeleniny v různých kombinacích, přes miso pasty až po jogurty, jen pozor, aby byly skutečně živé.

Milovníci vůní rádi sáhnou po kvalitních éterických olejích, jako je máta, citron nebo levandule.
Asi není potřeba zdůrazňovat, že při vážná otrava, při které stav doprovází horečka nad 38 °C, malátnost až omdlévání, zmatenost, a chvíle, kdy je postižené dítě, senior nebo těhotná žena, vedou k tomu, že je nutné léčbu konzultovat s lékařem.


“Domácí, a tím i dobře dostupnou, super potravinou je česnek”

Foto: shutterstock.com

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

happy seeds 400x400
happy seeds 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

Slavný konopný strain Moby Dick odstupem času získal status neoklasiky - ačkoli existuje již 18 let, stále se těší neutuchající celosvětové oblibě.
Šlechtitelé z Barney's Farm vytvořili ze tří špičkových odrůd mega rostlinu, svou verzi populárního konceptu strainu „Biscotti“.