Search
Close this search box.

Jáhlové šišky ”Jáhlenky” s mákem

Pokud jste dlouho neměli vaše oblíbené bramborové šišky s mákem, právě teď je ten pravý čas vyzkoušet zdravý, lehký a velice chutný recept na tyto mé oblíbené šištičky z jáhel. Oproti těm bramborovým neobsahují škrob a jsou opravdu velmi jemné a chutné. A další plus? Jsou i dietní :)

Ze začátku si shrneme přínos jáhel pro náš organismus. Jáhly vznikají loupáním prosa. Jsou v podstatě jediným nejlépe využitelným podílem z této plodiny, protože obalové vrstvy obilek prosa jsou pro lidi těžko stravitelné. Jsou plné sacharidů, které tvoří 7O % jejich samotné hmotnosti. Hrají nepostradatelnou roli ve výživě sportovců, v dietních pokrmech a také jsou nezbytnou součástí racionálního jídelníčku.

Skvělé na jáhlách je i to, že je mohou konzumovat i osoby, které jinak nemohou lepek. Před samotným vařením je dobré tyto drobné žluté kuličky namočit na pár hodin do studené vody, což platí i u tohoto receptu. Zkrátí se tím doba jejich vaření. Jáhly jsou zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi a zinku. Z vitamínů bych vyzdvihla především vitamíny skupiny B.

Další přísadou v tomto receptu je mák. Pro vegany je nepostradatelný. Obsahuje totiž obrovské množství vápníku, které plně nahradí třeba vápník obsažený v mléce. Na 1OO g máku připadá 14OO mg vápníku. Doporučená denní dávka je 1O mg na 1 kg naší tělesné hmotnosti. Mák dále obsahuje také hořčík, vitamín E, železo a dokonce také omega 3 a 6 NMK – ty působí jako stabilizátory imunity.

Pojďme se teď věnovat samotné přípravě receptu.

Co budeme potřebovat:

Mák mletý – množství podle chuti

Jáhly zhruba 15O g

Kokosový, či jiný chutný rostlinný olej

Jeden vanilkový bio pudink

Kukuřičnou či polohrubou mouku 1OO-15O g

Cukr moučku, či sušené sójové mléko na posypaní

Voda – asi hrneček

Jáhly, které máme už pár hodinek namočené, přivedeme k varu. Že jsou uvařené, poznáme podle toho, že jsou po ochutnání trochu měkké. Většinou je pak neslévám, protože zbytková voda se hodí k vytvoření hmoty na šišky. Do jáhel nasypeme celý pudink, mouku, hrnek vody a promixujeme. Správnou konzistenci poznáme okamžitě – z připravené směsi musejí jít uválet v ruce malé šišky. Ty pokládáme na tác, a dáme vařit vodu. Do vody nasypeme špetku soli, a vkládáme šišky do hrnce max. po 1O kusech. Že jsou uvařené, poznáme podle toho, že začnou klasicky vyplavávat na povrch. V této chvíli je musíme ihned vyjmout z vody, nebo se rozvaří a celá práce přijde vniveč.

Když jsou šišky uvařené, vyndáme je z vody a můžeme je servírovat. Poklademe na talířek, posypeme mákem, cukrem, a zalijeme zahřátým kokosovým nebo dýňovým olejem. Pokud se vám podařilo, jako mně, udělat šišek slušnou hromádku, můžete si je i zamrazit. Dají se pak konzumovat na sladko i na slano. V případě, že je budete chtít jíst na slano, nepřidávejte do směsi pudink.

Užijte si tuto pochoutku jako já :)                                         

                                       

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

CALI TRIP - coming soon 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?