Letos byla moje rodina v Rakousku – samozřejmě klasicky beze mě, protože jsem neměla čas. Mamka mi odtud přivezla kvalitní, ale předražený dýňový olej. Týden jsem na něj jen tak koukala, než jsem vymyslela, jak ho správně použít. A od té doby si dělám pekáček s dýňovým olejem každý týden jako neuvěřitelnou pochoutku 🙂
Dýňový olej se složením vitamínů a minerálních látek řadí mezi nejlepší rostlinné oleje. Pro svůj bohatý obsah minerálních látek oleje dýňových semen byl nazýván „lékárna v kostce“. Dýňový olej je nedílnou součástí zdravé výživy. Panenský dýňový olej je ceněný především pro vysoký obsah zinku, díky kterému získává vynikající regenerační vlastnosti a poskytuje nevyčerpatelné zásoby vitality. A proč je panenský dýňový olej celkem drahý produkt? Protože na litr dýňového oleje lisovaného za studena je nutné použít semínka z cca 30 – 50 dýní. (Více informací o olivovém oleji najdete na různých internetových stránkách.
Suroviny, které budeme potřebovat na přípravu pekáčku:
2x pěkná mrkev
1x malá cuketa
pár čerstvých rajčátek – mohou být i dobrá cherry rajčátka
půl brokolice
můžeme použít i půlku sladké brambory (batátu)
naložený česnek
pekanové ořechy
kvalitní dýňový olej
koření na grilovanou zeleninu a špetka soli
pekáč – velikostně podle toho, jaké chcete množství zeleniny
Postup přípravy:
Připravíme si plech, vyložíme pečícím papírem. Zeleninu omyjeme, nakrájíme na kousky a klademe různě na pečící papír. Na pekáček rozmístíme naložené česnečky nakrájené na plátky a také pekany. Poté okořeníme – podle chuti. A nakonec jemně přelijeme dýňovým olejem a pečeme zhruba 20 – 30 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Po upečení můžeme ihned servírovat. Směs se hodí jako lehký oběd do práce, nebo jako lahodná večeře. Ostatní kolegové vám v práci budou závidět, protože dýňový olej provoní všechny prostory svou jemnou oříškovou vůní.
Ještě je třeba zmínit, že to, jakou použijete zeleninu, je úplně na vás. Ne každý má rád suroviny, které používám ve svém receptu já 🙂