Search
Close this search box.
Pálí, pálí, to to pálí - 1.díl - Úvod do světa Chilli

Pálí, pálí, to to pálí #1 – Úvod do světa Chilli

Ostré a pálivé plody chilli jsou čím dál oblíbenější i mezi Čechy a tak jsme bez váhání využili příležitosti a zahájili spolupráci na seriálu o těchto ďábelských papričkách. Doufáme, že nás se slzami v očích po pozření některé z odrůd, které vám představíme, nebudete proklínat.

Začíná ostrý seriál

V našem prvním článku se budeme věnovat chilli obecně. I úplným začátečníkům vysvětlíme základní pojmy a představíme tuto rostlinu jako takovou. Konkrétním druhům a různým tipům se budeme věnovat v dalších dílech našeho seriálu.

Obecně o Chilli

Chilli papričky jsou plody většinou exotických druhů křovitých paprik, které rostou v tropických a subtropických oblastech naší planety např. v Indii, Číně, Vietnamu, Africe, Mexiku a Jižní Americe. Dnes se však jejich pěstování rozmohlo po celé zeměkouli. V pěstování a ochutnávání chilli a pokrmů z nich se pořádají různé festivaly a soutěže. Chilli také velice rychle zdomácnělo v českých kuchyních. Dnes si můžete doma připravit opravdu autentické jídlo indické, mexické nebo kterékoli jiné exotické kuchyně. Suroviny k tomu potřebné jsou již k dostání i u nás. Nemluvě o tom, že si téměř kterýkoli druh chilli papriček můžete i sami vypěstovat na své zahrádce nebo balkoně, případně jako pokojovou rostlinu.

Historie Chilli

První dochované údaje o chilli jsou ze 7. tisíciletí před naším letopočtem. Po objevení Ameriky se rychle díky námořníkům mnohé odrůdy rozšířily po celém světě. Ohromně oblíbené jsou v Indii, kde dodnes představují neodmyslitelnou součást jejich tradiční kuchyně. Do Evropy se dostalo chilli z této oblasti přes Osmanskou říši.

anthony010221 chilli 7a903588 d5dd 4db3 885d d38716fc590f

Zdraví a Chilli

Základní látkou, kterou chilli obsahuje, je capsaicin. Tato látka způsobuje první vjemy po požití a to je pocit tepla a pálení. Provedené výzkumy dokazují, že capsaicin napomáhá lipolýze (spalování tuků). Pomocí capsaicinu dojde po spálení tuku k uvolnění energie, která do mozku vyšle signál, že tělo je syté a nepotřebuje přijímat další potravu. Capsaicin (chilli papričky) je velmi vhodné používat u pomalého a slabého trávení, při těžkém žaludku, plynatosti, křečích, zápalech žaludeční sliznice, zlepšuje peristaltiku (vyprazdňování). Dále působí jako přírodní antibiotikum, snižuje hladinu cukru v krvi, působí antioxidačně a protirakovinně.

Papričky obsahují velké množství minerálů, vitamínů C, B1, B2, E, A, betakarotenů a flavonoidů. Chilli lze nazvat také přírodním afrodiziakem.

Pálivost chilli a produktů z něho vyrobených

Chilli papričky se dělí hlavně podle pálivosti. Zde se používá označení SHU, což znamená Scoville heat units (Scovilleho jednotky pálivosti). Tento chemik podle vlastních testů sestavil tuto stupnici v roce 1912. Stupnice je v rozmezí od 100 do 16.000.000 SHU. Ta nejvyšší hodnota patří čistému capsaicinu. V současné době má nejpálivější paprička na světě, Carolina Reaper, až 2.200.000 SHU. V naší tabulce pálivosti ji uvádíme jako nejpálivější , i když momentálně je to odrůda Pepper X, ta je však zatím značně nestabilní a její pálivost je hodně ovlivněna pěstebními podmínkami.

Stupnice se dá popsat následovně. 100 – 5000 SHU jsou v podstatě sladké papričky s mírnou pálivostí. 10.000 – 50.000 SHU je už pálivost střední, ale pořád snesitelná. 100.000 – 300.000 je už pálivost vysoká. Při konzumaci je potřeba být milovníkem ostrých jídel a mít nějaké zkušenosti. Vše nad 500.000 SHU je už extrémně pálivé. Posouzení je pochopitelně velmi individuální, co člověk, to názor. Především každý z nás má hranice snesitelnosti jinde.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

weedshop 250x300
happy seeds 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?