Ragú z rýže, červené čočky a mořských řas

Už jste někdy vařili z mořských řas? Vůbec se toho nebojte a zařaďte řasy do svého jídelníčku. Přináší to jen samá pozitiva.

Mořské řasy pro zdraví a dlouhověkost

Mořské řasy patří k výživově nejhodnotnějším potravinám. Obsahují až 15x více minerálních látek než zelenina a vysoký podíl bílkovin (mořský salát 20 g na 100 g), vlákniny (24 g), jódu, chlorofylu a železa. V menší míře nás také zásobí hořčíkem, draslíkem, chromem, fosforem, manganem a vitamíny skupiny B, včetně B12. Dále jsou zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin.

Vliv na zdraví:

  • Podporují funkci štítné žlázy.
  • Uplatňují se v prevenci onemocnění srdce a cév.
  • Snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi (LDL = lipoprotein s nízkou hustotou).
  • Stabilizují hladinu glukózy v krvi a snižují riziko onemocnění cukrovkou.
  • Pomáhají při hubnutí: optimalizují hladinu leptinu, hormonu regulujícího krmení; a díky vysokému podílu vlákniny vyvolávají pocit plnosti a sytosti.
  • Ke štíhlosti dopomáhá také sulfátový polysacharid fukoidan, který zvyšuje odbourávání tuků a brání jejich novotvorbě.
  • Zlepšují trávení a vylučování škodlivých látek z těla.
  • Působí preventivně proti nádorovým onemocněním a podporují imunitu.

Příprava

V obchodech jsou k sehnání většinou sušené řasy. Po namočení, podobně jako luštěniny, vstřebají spoustu vody a znásobí svůj objem. Řasy jsou ve vodě trochu cítit mořem a rybinou. Pach zeslabíte, když řasy několikrát propláchnete. Po uvaření jej ale už vůbec neucítíte. Mořský salát, použitý v tomto receptu, chutná opravdu skoro jako salát normální.

Recept:

250 g červené čočky
250 g bílé rýže
3 rajčata nebo skleničku sušených rajčat v oleji
40 g mořských řas (například mořský salát, dulse nebo kelp)
olej
koření: mletá pískavice, kurkuma, sladká paprika, kmín, pepř, směs kari koření
2 cibule
5 stroužků česneku
kousek zázvoru
4 rawit chilli papričky nebo jiné libovolné
světlá sójová omáčka bez cukru a bez glutamátu

Postup:

Namočte si přes noc (klidně dohromady v míse) rýži a čočku. Několikrát propláchněte. To samé udělejte i s řasami – zalijte je vodou a několikrát propláchněte.

Vařič zahřejte na střední plamen, vezměte velký hrnec a dejte do něj 4–5 lžic libovolného oleje nebo použijte olej z naložených sušených rajčat, jestli máte.

Přidejte koření: lžičku pískavice, lžičku kurkumy, lžičku papriky, lžičku kmínu, větší špetku mletého pepře a 1–2 polévkové lžíce kari směsi. Nechte zlehka opékat a občas zamíchejte.

Po 3–4 minutách, kdy koření změní barvu a začne vonět, přidejte nadrobno nakrájené cibule, česnek, zázvor a chilli papričky. Smažte 5–10 minut, až cibule zesklovatí.

Přidejte nakrájená sušená nebo čerstvá rajčata a scezené řasy. V rychlovarné konvici si mezitím dejte uvařit 4–5 litrů vody. Přidejte do hrnce i čočku a rýži a zalijte vroucí vodou. Přidejte sůl.

Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Poté vypněte vařič a nechte jídlo pod pokličkou dojít, aby rýže ještě nabobtnala.

Podle potřeby na talíři dochuťte sójovou omáčkou.

Bon appétit 🙂

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

weedshop 250x300
weedshop 250x300

Další články:

Nepřehlédněte:

V roce 2009 se průkopnická odrůda Girl Scout Cookies (GSC) stala jádrem genetického zázraku západního pobřeží, který se rozšířil po celém světě konopí.
Sour Diesel aneb když se spojí dva oldschooloví titáni konopných strainů, je velká šance, že se přetaví v novou fascinující mega rostlinu.