Hledáte veggie recept na výbornou a výživnou snídani, nebo jen na rychlý dezertík ke kávě a čaji?
V jednom kousku těchto řezů se nachází celá řada vybraných surovin. Jako hlavní v nich dominuje především pohanka, kterou já osobně zbožňuji, a už při jejím vaření nám byt krásně provoní její sladká vůně.
Pohanka je obilnina, která pochází původně z oblasti střední Asie, odkud se rozšířila do Japonska, Evropy i Severní Ameriky. Na území České republiky se pěstovala již ve 12. století. V poslední době si pohanku oblíbili především vegetariáni, vegani, makrobiotici, ale i zbytek populace.
Tato chutná a výživná plodina obsahuje 18 různých aminokyselin, vícenenasycené mastné kyseliny, velké množství vlákniny, zinek, měď, selen, mangan a jiné stopové prvky. K tomuto výčtu se přidávají také vitamíny B1, B2, niacin, a vitamín E a C. A to není zdaleka všechno. Ale pojďme se věnovat přípravě tohoto báječného dezertu.
Co budeme potřebovat?
- Pohanka – 250 g
- Kokosové mléko – 100 ml (kupuji neslazené)
- Para ořechy
- Skořici
- Med (nejlépe přímo od včelaře)
- Rozinky (podle chuti)
- Holandské kakao
- Kokosový olej
- Borůvky či jiné lesní ovoce
Postup přípravy
Pohanku nasypeme do vroucí vody (můžete předem třeba na hodinu namočit v nechlorované vodě), necháme vařit, dokud nezměkne a pěkně se nerozvaří. Chceme dosáhnout především kašovitého výsledku. Když se pohanka uvaří a řádně jí hlídáme, nemusí se ani slévat. Do kaše přidáme trochu medu a skořice.
Vezmeme si menší plech a ten vyložíme pečícím papírem. Vylijeme na něj kaši z pohanky a hezky rovnoměrně rozprostřeme, aby tak vznikla asi dva centimetry široká vrstva směsi. Dáme péct zhruba na 2OO stupňů. Když vrchní vrstva zhnědne, plech vyndáme a necháme alespoň 2O minut vychladnout.
Mezitím si ve smoothie makeru nebo mixéru nadrtíme najemno para ořechy a smícháme s kokosovým mlékem. Díky ořechům vznikne z mléka jemná pasta.
Nyní se můžeme vrátit k upečené pohance. Tu krájíme na 5 cm široké plátky, které vrstvíme na sebe a prokládáme již hotovou pastou z ořechů a kokosového mléka. Výška dezertu nerozhoduje.
Jako poslední krok si rozpustíme 2 lžičky kokosového oleje a pomalu do něj vmícháme trošku holandského kakaa. Vznikne jemná poleva, kterou překryjeme pohankové řezy jako dečkou. Na polevu můžeme pro okrasu klást borůvky, nebo klidně maliny a podobně. Uvidíte, že vás tato zdravá snídaně nakopne potřebnou dávkou energie nejméně na půl dne 🙂