Máme tu druhé pokračování našeho psaní o chilli. V minulém čísle jsme se věnovali hlavně obecným věcem. V tomto článku si více vysvětlíme jednotky pálivosti a mrkneme se rovnou na opravdové peklo na zemi. A to jsou ty nejpálivější papričky na světě.
Scovilleho stupnice pálivosti
Jak jsme již zmínili v minulém článku Úvod do světa pálivých papriček, Scovilleho stupnice pálivosti je od nuly do 16.000.000 SHU. 0 je sladká paprika, 16.000.000 je čistý kapsaicin. Americký chemik W. L. Scoville v roce 1912 vytvořil první základy pro měření jediným možným způsobem na svou dobu. Je to metoda kvantitativního porovnání. Tato metoda spočívá v tom, že se spolu smíchá paprika, cukr a voda. Tento roztok se dále ředí vodou. Na řadu pak přicházejí ochutnávači. Čím více, tím lépe. Tato parta odvážných a pro vědu si klidně poškodit zdraví ochotných lidí pak ochutnávaly různé roztoky směsi. Čím více ředěný původní roztok, tím menší pálivost. Ochutnávalo se až do úplného vymizení pálivosti. A jednoduše se poté spočítalo, kolik čeho se ředilo. A tímto prvním, na dnešní poměry velice laickým a nepřesným měřením, se došlo k výsledku, nějakému číslu. Za nepřesnost této metody mohl především lidský faktor. Dnes máme metody moderní, sofistikované. Chromatografické měření je schopno změřit pálivost přesně na jednotky i u extrémně pálivých odrůd paprik, kde se pálivost pohybuje přes 500.000 SHU.
Nejpálivější chilli papričky
Pepper X
Pepper X je od 23. srpna 2023 marketingový název pro oficiálně nejpálivější chilli papričkou na světě podle Guinnessovy knihy rekordů . Tato paprička se svou průměrnou pálivostí 2,69 milionu SHU stala novým rekordmanem, překonávajícím předchozí držitelku rekordu, papričku Carolina Reaper, jejíž průměrná pálivost je 1,64 milionu SHU.
Pepper X vyšlechtil Ed Currie, zakladatel společnosti Puckerbutt Pepper Company (USA), který je také šlechtitelem papričky Carolina Reaper.
V minulosti byl šířen hoax, ve kterém bylo použito jméno této papričky, ale spojitost se skutečnou Pepper X není jasná. Hoax uvedl, že se jedná o papričku “dvakrát pálivější” než Carolina Reaper, což by z ní dělalo papričku s pálivostí 3,18 milionů SHU. Guinnessova kniha rekordů nicméně tento rekord až do roku 2023 neuváděla. V srpnu 2023 byla do Guinnessovy knihy rekordů zapsána paprička stejného názvu, ale s jinou, nižší hodnotou pálivosti než bylo uvedeno v hoaxu.
Carolina Reaper
Dříve byla nejpálivější papričkou odrůda Carolina Reaper. Na Winthrop University v Jižní Karolíně během certifikačního procesu naměřily průměrnou hodnotu pálivosti 1,641,183 SHU pro danou dávku. Obvykle je ale uváděno 2.200.000 SHU jednotek pálivosti. V Guinessově knize rekordů byla zapsaná od roku 2013 hodnota 2.200.000 SHU.
Carolina Reaper, vyšlechtěná v roce 2012 Edem Curriem v Jižní Karolíně, již nezaujímá pozici nejpálivější papričky na světě, protože byla překonána novou odrůdou Pepper X. Carolina Reaper zůstává významnou papričkou v historii pálivých papriček a její genetika může nadále hrát roli v budoucím vývoji a šlechtění nových, ještě pálivějších odrůd.
Jedno důležité upozornění na závěr si ale neodpustím. V případě pojídání nebo jen ochutnávání chilli a produktů z něj, obzvlášť u extrémně pálivých odrůd, buďte opatrní a pamatujte, že méně je někdy více. Znejte své limity a možnosti a rozhodně se vyhněte hecování či sázení se o cokoli!
Nezkušeným lidem a chlubičům se to může opravdu vymstít a způsobit nechtěný a především nezapomenutelný zážitek do konce života. Pamatujte, že nejúčinnější kontraindikací po nadměrném požití extra pálivého chilli nebo pokrmu z něj je mléko a mléčné výrobky.