Receptů na koláče není nikdy dost. Pokud chcete mlsat zdravěji, vyzkoušejte tento koláč z konopné mouky se zázvorem a vysokoprocentní čokoládou, který uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.
Potřebujete
- 200 gramů mandlí
- 30 gramů čerstvého zázvoru
- 220 gramů třtinového cukru
- 1 pomeranč (nejlépe bio)
- 80 gramů másla
- 150 gramů špaldové mouky
- 70 gramů konopné mouky
- ½ čajové lžičky soli
- 1 ½ čajové lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 ½ čajové lžičky mletého zázvoru, suchého
- 2 velká vejce
- 200 gramů mléka
- hořká čokoláda na polevu
Postup
Předehřejte si troubu na 180 °C a dortovou formu s volným dnem (Ø 22 cm) vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Odložte stranou.
Namelte si mandle, čerstvý zázvor a přidejte nastrouhanou pomerančovou kůru. Přidejte máslo, obě mouky, cukr, sůl, kypřicí prášek do pečiva a mletý zázvor. Zamíchejte. Do této směsi přidejte vejce, mléko a pomerančovou šťávu.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte 60–70 minut (180 °C), začne-li se koláč na povrchu příliš rychle připalovat, přikryjte ho v půlce doby pečení alobalem a pečte, dokud špejle vpíchnutá do středu koláče není po vyndání zcela čistá. Koláč na závěr polijte čokoládou a nechte ztuhnout.