Konopné máslo může být základem řady oblíbených pochutin, jako jsou koláčky, sušenky, karamely a mnoho dalších. Ve skutečnosti je to tak, že pokud nahradíte obyčejné máslo v libovolném receptu za máslo konopné, jednoduše z něj uděláte konopnou potravinu. V tomto textu najdete několik tipů a triků, které vám pomohou takové máslo vyrobit s úspěchem doma! Dozvíte se, jak bylinky dekarbonizovat, vybrat nejlepší máslo, zvolit poměr másla a konopí, jak prodloužit trvanlivost a co dělat se zbytky použitého rostlinného materiálu.
Než se pustíme do návodu na výrobu konopného másla, berte prosím na vědomí, že na rozdíl od konzumace konopí inhalací je při jeho užívání v potravinách složité odhadnout jeho účinky. Při inhalaci se totiž dostaví účinek prakticky okamžitě. Uživatel tak má možnost včas přestat.
Naproti tomu při jezení konopných potravin účinky nastupují velmi pozvolna a naplno se projeví až za delší dobu. Mnohem delší. Dostaví se až po 45 až 60 minutách od požití. Chce to tedy trpělivost a postupné zkoušení a testování. A také myslete na to, že při kouření se do těla dostane pouze 10 % účinných látek obsažených v rostlinném materiálu, zbývajících 90 % skončí v okolním vzduchu. Při jezení se jich do těla dostane 100 %.
U másla, stejně jako u masti, je postupů opravdu nepřeberné množství. Liší se pak především v množství použitých přísad, proto berte následující návod a hodnoty v něm uvedené jen jako orientační. Můžete si jej upravit na základě vlastních preferencí a zkušeností.
Konopné máslo – recept na jeho výrobu
Suroviny:
- 500 gramů másla
- 30 gramů dekarboxylovaného konopí
Postup přípravy:
Ve vhodném hrnci přiveďte k varu 1 litr vody.
Jakmile začne voda vřít, vloží se do ní máslo, aby se rozpustilo. Následně se přidá konopí a plamen se ztlumí tak, aby se máslo lehce vařilo. Směs se poté vaří další asi tři hodiny. Během té doby je nutno odstranit průsvitnou vrstvu, která se vytvoří na povrchu. Nazlátlá tekutina, která zůstala, se přefiltruje přes plátno, aby se z ní odstranily drobné zbytky rostliny. Tento postup se opakuje, dokud nezůstane zcela čistá tekutina. Na konci by měl být produkt lesklý.
Získaný materiál se vloží do žáruvzdorné nádoby, která se zakryje vrstvou látky. Tu je nutné k nádobě připevnit buď provázkem, gumičkou nebo jakoukoli vhodnou pomůckou.
Zbylá tekutina se poté přecedí do misky a z látky se vyjme téměř hotové máslo. To se nechá přibližně hodinu zvolna vychladnout. Následně se vloží do ledničky, kde po dalším vychlazení máslo vystoupí na povrch a ztuhne.
Když je máslo ztuhlé, odřízne se a uloží na čistou podložku. Nakonec stačí setřít zbývající vodu a je hotovo.
Obyčejné máslo můžete při výrobě nahradit máslem přepuštěným. Ve výsledné chuti, textuře a konzistenci dosáhnete ohromného rozdílu.
Konopné máslo – jak ho skladovat?
Jak dlouho konopné máslo vydrží v chladničce nebo mrazničce? Stejně jako většina potravin má určitou trvanlivost, kterou lze prodloužit skladováním v mrazničce v zabarvených nádobách se vzduchotěsnými víčky.
Co s použitým rostlinným materiálem?
Rozhodně jej nevyhazujte! Ze zbytků lze uvařit slabý čaj! Jednoduše přidejte použitý materiál do kousku plátna, zavažte ho, namočte do sklenice s čistou vodou na několik dní do lednice a je to!
Využít zbytek byliny z výroby másla podruhé a dát jí další šanci potěšit je úžasná ukázka toho, jak užitečné konopí je.
Jak získané konopné máslo využijete, je jen a jen na vás. Na našem webu ale naleznete spostu receptů, kde je konopné máslo použito, například: