Většinou ani nevíme, že nějaká játra v těle máme, dokud nás na ně neupozorní začínající problémy. Jakmile přijdou bolesti pod pravou částí hrudního koše, nevolnosti, špatné trávení a větší únava, nebo dokonce problémy se žlučníkem, uvědomíme si, že jsme něco zanedbali. Ale na nápravu je už pak obvykle pozdě. Jak si hýčkat detoxikační továrnu v našem těle?


Jediný orgán, který se regeneruje

Játra mají naprosto unikátní schopnost regenerace a jejich buňky se dlouho dokážou obnovovat a léčit z nešetrného zacházení. Ale i tady se jednou pomyslné ucho hrnce, se kterým se chodí pro vodu, utrhne. V našem těle najdeme játra ve tvaru pravoúhlého trojúhelníku uložená pod posledním žebrem hrudního koše na pravé straně. Slouží k tvorbě nejrůznějších enzymů a hormonů ovlivňujících růst, pomáhají trávit lipidy, podílejí se na metabolismu sacharidů a cholesterolu a slouží jako velká detoxikační jednotka, která zpracovává a odvádí pryč z těla všechny škodlivé látky. Zkrátka jsou naprosto jedinečná.

Neubližujte jim špatným spánkem

Hlavní detoxikační proces zahajují játra, když tělo hluboce spí, mezi půlnocí a druhou hodinou ranní. Pokud tedy ponocujete a nespíte, nemůže být odvod škodlivin játry proveden zodpovědně a zcela a tělo se zanáší toxiny. Dbejte tedy na kvalitní spánek, který by měl trvat alespoň 7 hodin denně a měl by začít zhruba kolem desáté hodiny večer, aby se v těle stihly dokonat všechny procesy. Tělo se řídí biologickými hodinami, které jsou skoro přesnější než hodiny atomové.

Myslete na to, co jíte

Čím více tuku jíte, tím více vyčerpáváte svá játra. Zejména konzumací tučného a červeného masa. Játrům jedině prospěje, když tuky omezíte, zaměříte se více na ovoce a zeleninu a také na dostatečný příjem tekutin a vlákniny. Játrům významně škodí také sacharidy, smažená jídla a škroby obsažené v pečivu nebo čipsech.

Metla lidstva – alkohol

Každý už slyšel o tom, jak alkohol poškozuje a ničí játra, ale ne každý na toto varování skutečně dbá. Konzumací alkoholu může dojít ke tvrdnutí jater a cirhóze, což je nezvratný proces. Snižuje se tím srážlivost krve a projeví se krvácivostí dásní a snadným vznikem modřin. V pokročilé fázi cirhózy pomůže pouze transplantace jater.

Jak poznáte problém?

O tom, že játra potřebují trochu více ohleduplnosti, dává tělo předem varovné signály. A dokonce nejeden. Často se jedná o změny na pokožce a větší tvorbu aknózních vřídků. Mohou se objevit zarudlé a svědivé vyrážky. Unavená játra se poznají také zvýšenou únavou organismu, nadýmáním a nevolnostmi. Součástí jater je rovněž žlučník, jehož disfunkci poznáte nepravidelnou stolicí a průjmem po každém tučnějším jídle.

Zkuste játrům ulevit

Pro správnou funkci jater pomáhá například ostropestřec, ať už ve formě kapek, nebo prášku, který prospívá regeneraci jaterních buněk. Také jim prospívají kyselé potraviny. Blahodárně na ně působí citron, artyčoky, chřest, řepa, pórek nebo čekanka. Hýčkat játra můžete i dostatečnou konzumací medu, ořechů nebo avokáda. A zapomínat nesmíme ani na koření, například kurkumu, pepř, bazalku nebo skořici. Pokud máte pocit, že jste vašim játrům ublížili, existuje mnoho způsobů, jak se jim omluvit. A začít můžete okamžitě.

Důležitý je také pravidelný pohyb, který napomáhá správnému prokrvení orgánů a tvorbě hormonů pro klidné a zdravé spaní. Stačí rychlá chůze nebo procházka se psem na čerstvém vzduchu. A pokud možno bez alkoholu.


“Játra mají naprosto unikátní schopnost regenerace.”

Foto: shutterstock.com