Starobylá aztécká civilizace modernímu světu přinesla nespočet vynálezů a přínosů. Kromě kakaa a kukuřice také magickou houbu prapodivného vzezření. Parazit, který je označován pojmem mexický lanýž, tak moc je ceněn. Přitom je to jen obyčejná sněť kukuřičná. Plíseň, vyvážená zlatem.


Odpudivá houba

Poněkud smrdí a nevypadá zrovna vábně. Dokonce je předmětem zkoumání, zda nemůže být při přípravě toxická. Překlad jejího indiánského názvu je „ptačí trus“. Roste na kukuřici a vypadá jako nějaký nádor. Je nejběžnějším onemocněním kukuřice a největším problémem farmářů. Když napadne plodinu, začnou se rostlině deformovat listy a na kukuřičných plodech se začnou tvořit šedé kulovité hálky, které mohou být velké jako pěst. Tím způsobuje zemědělcům každoročně značné ztráty na výnosu. Když se dostanou spory do půdy, zůstávají aktivní až jeden rok. Z čeho si však čeští pěstitelé zoufají, to považují ve Střední Americe za poklad.

Smažená kaše

V Mexiku je svět jiný. Tamní zemědělci nařezávají části kukuřice, aby se plíseň jednodušeji dostala dovnitř. Vzniklé plísňové útvary se pak citlivě odřežou a umyjí. Výsledek vypadá jako šedá kaše, kterou lze dále konzumovat. Jak se ukázalo, alkaloidy, které plíseň produkuje, zřejmě způsobují změny v tkáních živočichů, zejména na játrech a v plicích. Vědci se této houby tak trochu bojí. Indiáni ji ale uctívají už od dávných dob. Některé kmeny ji odkusují přímo z kukuřice, jiní ji smíchají se směsí na placky a pečou nebo nechávají na pánvi s čili papričkami deset minut smažit. 

Magická houba

Podle některých výsledek chutná jako vanilka a javorový sirup. Pro Mexičany je to velká pochoutka a nedají na ni dopustit. Je pro ně součástí mystického koloběhu života. Podle posledních poznatků je huitalcoche bohatá na vitamín C, vápník, fosfor a některé esenciální aminokyseliny. Zdá se, že pozitivně působí při boji s infekcí, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá zdravější pleti a kostem. Staří Aztékové používali houbu k rituálním účelům nebo také pro vyvolání porodu.

Hledejte na poli

Mexický kaviár už dorazil i k nám, zatím především v podobě zakonzervovaných plodnic v nálevu (které se dají sehnat na některých e-shopech), ale už se také zvolna šíří i na polích zemědělců. Pokud se nebojíte nízké záruky, že není toxický, přejeme dobrou chuť! 


“V Mexiku je svět jiný”