Malé kostičkou, ale velké významem. Přestože stojí doslova jen pár korun, jsou chvíle, kdy ho v obchodě neseženete. Je to kuchyňské zlato, opěvované po staletí. Droždí. Údajně ho objevili Egypťané, asi 500 let př. n. l. Chvála Bohu za to, že zapomněli dát těsto péct a zjistili, že zázračně kyne.


Kouzelná kostička

Droždí neboli kvasnice je základní surovinou k výrobě pečiva. Čerstvé pekařské droždí je označováno jako živý organismus, který patří do řádu hub. Jedná se o kvasinky rodu Saccharomyces cerevisiae, které se živí cukrem a potřebují ho ke svému růstu. Přeměňují ho na oxid uhličitý a alkohol, ten se pečením odpaří. Oxid uhličitý pak zanechá v těstě bublinky vzduchu. Okem byste jednu kvasinku hledali jen těžko, je velká asi 6 tisícin milimetru a v jednom gramu droždí jich najdete celkem asi 12 milionů.

V čem je tak přínosné?

Kvasinky jsou bohaté na vitamíny B, zejména B1, B2 a B3, které jsou potřebné pro tvorbu hormonu štěstí v těle a také pro zdravou pokožku, nehty, vlasy a pevné nervy. Také proto se hojně využívá v kosmetickém průmyslu, na výrobu hnojiv nebo dokonce i v biopalivech. A ke zlepšení kvality spánku a pro podporu pocitu štěstí.

Velkovýroba ze zkumavky

Možná jste ani nezaznamenali, že u nás existují velké drožďárny, které se výrobou těchto zázračných čerstvých kostiček zabývají. Několik mililitrů kvasinek, které se vejdou do jedné zkumavky, se při výrobě zmnohonásobí postupnými fermentacemi, pak se oddělí kvasničné mléko a hotové droždí se vysuší a zabalí do kostiček.

Na obličej s ním

Využití je mnoho. Droždí je například ideální pleťovou maskou. Stačí kousek kostičky trochu naředit vodou do roztíratelné podoby a můžete natřít na obličej. Pokožce to dodá hydrataci, zásobu vitamínů B, kvasinky ochotně vypapají všechny nečistoty a pročistí póry. Říká se, že takováto maska zpomaluje stárnutí. Jak poznáte, že už kvasinky udělaly, co mohly? Maska na obličeji ztuhne a začne se drolit a odlupovat dolů. Dílo je dokonáno. Opakujte zhruba jednou týdně a budete mít pokožku jako dětskou… hlavičku.

Přihnojíme

Věděli jste, že z droždí lze vyrobit také skvělé hnojivo pro umírající pokojové kytky? Stačí vám kostka droždí a litr teplé vody. Smíchejte a nechte alespoň 2 týdny kvasit – pozor, nádobu neuzavírejte, dopadlo by to jako s burčákem v lahvi! Při zalévání k rostlinám dobře prokypřete půdu a uvidíte, jak vaše rostliny, zelenina i ovoce porostou jako divé.

Zkuste si ho vyrobit sami

A protože nikdy nevíte, kdy se zase v regálech obchodů setkáme s prázdným místem místo kostky droždí a předraženým pytlíčkem toho sušeného, zkuste si ho taky vyrobit doma. I když nemáte zkumavky a velkovýrobnu, určitě to zvládnete. Potřebujete k tomu jablko, které nastrouháte a zalijete asi 250 ml čerstvé vody. Následně se v tekutině začnou množit kvasinky, a když do tekutiny přidáte hrnek mouky, máte domácí droždí hotové. Vyzkoušejte! Kostku kvasnic, kterou třeba zázrakem seženete v obchodě, můžete také donekonečna množit. Smíchejte ji s půl kilogramem uvařených brambor, přidejte 50 g cukru a 50 g mouky. Nechte na teplém místě pár hodin, pak je můžete uchovávat v lednici po dobu až pět dní. Vždy, když už vám směs bude docházet, ze zbytku podobným stylem namnožte další dávku kvasnic a můžete péct, co hrdlo ráčí.

Klidně si jen tak zobněte

Pokud vám chuťově nevadí, ďobejte klidně syrové droždí jen tak. Třeba jako pomazánku na chleba nebo přidáním do míchaných vajíček. Babičky z něj dělaly také drožďovou polévku, i když varem se hodně pozitivních vlastností vytratí. Pomáhá příznivě upravit trávicí systém, blahodárný vliv má také na posílení srdce a cév. Stabilizuje nervový systém a také posiluje zrak. Konzumace čerstvého droždí prospívá zejména lidem, kteří trpí nespavostí nebo depresemi.

Jde zkrátka o poklad, o kterém jste možná netušili, že ho doma máte. Nebo třeba nemáte, ale po přečtení tohoto článku si ho určitě poběžíte rychle koupit nebo doma namnožit. Tak do toho. Pokladu nikdy není dost!


“Kvasinky jsou bohaté na vitamíny B, zejména B1, B2 a B3”

Foto: shutterstock.com