Argánie trnitá (Argania spinosa)

Argánie trnitá, latinsky argánia spinosa, je statný strom dorůstající výšky až deseti metrů. Roste pouze v jihozápadní části Marockého království. Dokáže vytrvat ve zdejších náročných polopouštních podmínkách. Dožívá se až 200 let. Argánie je díky hlubokému kořenovému systému chráněna před vlivem eroze a slouží jako přirozená bariéra proti dezertifikaci (přeměna úrodného území na pouště nebo polopouště). Území, kde roste, vyhlásila organizace UNESCO za biosférickou rezervaci. Přes veškerou snahu odborníků se ji nepodařilo vypěstovat nikde jinde.

Arganový olej

Z plodů Argánie trnité, podobných olivám, se získává velmi cenný olej (anglicky Argania Spinosa kernel oil). Jeho vzácnost je dána i tím, že plody argánie trnité jsou stále ještě tradičním postupem vytloukány na kamenných mlýncích berberskými ženami. Tento proces je časově velmi náročný a trvá až 20 hodin. Na jeden litr arganového oleje je potřeba až třicet kilogramů plodů arganie, což odpovídá zhruba 4 – 5 stromům. Vzácnost pochopíme, když jeho výrobu porovnáme s výrobou olivového oleje, kdy na výrobu jednoho litru je zapotřebí pouze pět kilogramů oliv.

Obsahuje řadu důležitých látek. V arganovém oleji můžeme najít tokoferoly (vitamín E), beta karoten (provitamin A) a esenciální mastné kyseliny (někdy nepřesně označované jako vitamín F).

Díky obsaženým složkám má významné postavení i v oblasti kosmetiky. Vitamin E (tokoferol) patří mezi důležité antioxidanty, které nás chrání před vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí a rovněž chrání pokožku před ultrafialovým (UV) zářením. Tím ochraňuje jak pokožku, tak i vlasy před předčasným stárnutím. Esenciální mastné kyseliny hydratují a také zpomalují proces stárnutí buněk pokožky. Arganový olej obecně zmírňuje svědění vlasové pokožky, snižuje suchost pokožky a vlasům dává vitalitu, sílu, lesk a hebkost.

Některé zdroje uvádějí, že konzumace pokrmů s arganovým olejem vede ke snižování obsahu cholesterolu v krvi. Používá se i při různých kožních problémech – ekzémech, akné nebo popáleninách.

Ve středomořské kuchyni se používá k dochucení jídel z ryb, masa nebo kuskusu. Samotný olej má výraznou výživnou hodnotu. Tmavá barva oleje je dána právě slabým pražením plodů argánie. Arganová jádra se praží při stálé teplotě, aby se zjemnila hořká chuť plodů, tím olej zároveň získává svou jemnou oříškovou chuť.

Zajímavost na závěr: arganový olej se používá v marocké kuchyni k výrobě amlou, krému určeného k natírání na chléb. Tato pasta, skládající se z arganového oleje, drcených mandlí a medu, je častou součástí zdejší snídaně.

<<nekam do samostatneho okna nasledujici recept>>

Makrela s arganovým olejem na orientální způsob

Ingredience:

600 g makrely

30 ml rajčatového protlaku

30 g hladké mouky

30 g másla

1 menší cibule, 2 zelené papriky, 2 stroužky česneku

2 rajčata, zelená petrželková nať

citron, ocet

kari, cukr, sůl,

arganový olej

Postup:

Makrelu naporcujte, okořeňte, posolte, obalte v hladké mouce a z obou stran opečte na oleji. V mezičase připravte omáčku, kterou makrelu zalijete a podusíte do měkka.

Příprava omáčky: Připravte světlou zásmažku z poloviny másla a mouky, rozřeďte vodou a důkladně zamíchejte. Přidejte koření, rajčatový protlak, sůl, ocet a povařte. Na másle zpěňte cibulku, k ní vložte nakrájená rajčata, papriku a natřený česnek se solí. Všechny ingredience dejte do scezené omáčky, nakapejte trochu citronu a pokapejte arganovým olejem. Podávejte s bramborem, rýží nebo kuskusem.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

weedshop 3
weedshop 3

Další články:

Nepřehlédněte:

Časopis Roots se stává mediálním partnerem prvního ročníku Festivalu konopí Growfest, události slavící Světový den konopí v roce 2024.