Bez tradičního velikonočního beránka si oslavy svátku jara dokáže představit málokdo. Co si ale beránka letos trochu vylepšit a do klasické pšeničné mouky přidat i konopnou? Konopná mouka se vyrábí jemným semletím konopných semínek a má spoustu výhod. Je přirozeně bezlepková, obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a navíc je kvalitním zdrojem vlákniny a bílkovin.
Suroviny:
- 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky
- 200 gramů cukru
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 čajová lžička citrónové kůry
- 150 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů konopné mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr nebo konopné semínko na posypání
Postup:
Předehřejte si troubu na 190 °C. Vyšlehejte 4 bílky a 100 g cukru. Poté odložte stranou a do mixovací nádoby vložte 4 žloutky, citrónovou šťávu, vanilkový cukr, 100 gramů cukru, vejce, citrónovou kůru. Přidejte našlehané bílky, polohrubou a konopnou mouku, kypřicí prášek a vše opatrně promíchejte pomocí stěrky. Vymažte si formu na beránka máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto přendejte do formy a pečte 35 minut (190 °C) nebo do zlatova.
Po upečení formu vyjměte z trouby, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout. Po vychladnutí opatrně beránka vyklopte. Nakrájejte na plátky a podávejte. Beránka můžete jako my posypat také konopným semínkem.
Věděli jste, že konopná mouka obsahuje minimum sacharidů a je vhodná pro sladké i slané pečení?