Search
Close this search box.

Velikonoční beránek z konopné mouky

Bez tradičního velikonočního beránka si oslavy svátku jara dokáže představit málokdo. Co si ale beránka letos trochu vylepšit a do klasické pšeničné mouky přidat i konopnou? Konopná mouka se vyrábí jemným semletím konopných semínek a má spoustu výhod. Je přirozeně bezlepková, obsahuje omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a navíc je kvalitním zdrojem vlákniny a bílkovin.

Suroviny:

  • 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky
  • 200 gramů cukru
  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička citrónové kůry
  • 150 gramů polohrubé mouky
  • 100 gramů konopné mouky
  • ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
  • máslo na vymazání formy
  • hrubá mouka na vysypání formy
  • moučkový cukr nebo konopné semínko na posypání

Postup:

Předehřejte si troubu na 190 °C. Vyšlehejte 4 bílky a 100 g cukru. Poté odložte stranou a do mixovací nádoby vložte 4 žloutky, citrónovou šťávu, vanilkový cukr, 100 gramů cukru, vejce, citrónovou kůru. Přidejte našlehané bílky, polohrubou a konopnou mouku, kypřicí prášek a vše opatrně promíchejte pomocí stěrky. Vymažte si formu na beránka máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto přendejte do formy a pečte 35 minut (190 °C) nebo do zlatova.

Po upečení formu vyjměte z trouby, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout. Po vychladnutí opatrně beránka vyklopte. Nakrájejte na plátky a podávejte. Beránka můžete jako my posypat také konopným semínkem.

Věděli jste, že konopná mouka obsahuje minimum sacharidů a je vhodná pro sladké i slané pečení?

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

SEEDBANK - Ethos akce 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

Slavný konopný strain Moby Dick odstupem času získal status neoklasiky - ačkoli existuje již 18 let, stále se těší neutuchající celosvětové oblibě.
Šlechtitelé z Barney's Farm vytvořili ze tří špičkových odrůd mega rostlinu, svou verzi populárního konceptu strainu „Biscotti“.