Máte-li celá žitná zrna, můžete zkusit tento neobvyklý recept. V běžných obchodech k dostání většinou nejsou. Levně je ale seženete v obchodech na internetu, kde si můžete přikoupit i další zajímavé produkty, které v klasických řetězcích nejsou k dostání.
Výhody žita
Žito obsahuje více bílkovin než pšenice.
Žitná zrna mají nízký až střední glykemický index (32–34) a glukóza se po jídle uvolňuje do krve pozvolna.
Žito obsahuje méně lepku než pšenice.
Pěstování pšenice poskytuje větší výnosy, ale žito je otužilejší a méně náročné na kvalitu půdy. Má mohutné kořeny a dá se pěstovat i ve vyšších nadmořských výškách. Nedá se tak snadno utlačit plevely, je celkově odolnější, a proto i vhodnější pro ekologické pěstování.
Je bohaté na vitamíny B1, B2, B6, E, niacin a kyselinu listovou. Z minerálů obsahuje velké množství fosforu, železa, zinku a selenu.
Konzumace žita pomáhá proti ateroskleróze a rakovině tlustého střeva, zřejmě díky vyššímu obsahu vitamínu E a selenu.
Recept na žitné rizoto s květákem:
500 g žita
4 cibule
8 stroužků česneku
4 rawit chilli papričky
1 květák
libovolná hladká mouka
libovolný olej
koření: kurkuma, sladká paprika, pepř, majoránka, koriandr, kmín, petrželová nať, mletý zázvor
sůl
Postup:
Žito přes noc namočte (nebo na 1–2 dny s proplachováním). Nabobtnalá zrna ve velkém hrnci vařte asi 20 minut. Ať zrna pěkně plavou ve vodě, podle potřeby během vaření vodu doplňte.
Mezitím, co se žito vaří, v jiném hrnci dejte na mírném plamenu smažit 5–6 polévkových lžic oleje.
Na olej přihoďte koření: půl lžíce kurkumy, půl lžíce sladké papriky, lžičku mletého zázvoru, větší špetku mletého pepře, půl lžíce majoránky, půl lžíce mletých semen koriandru, půl lžíce petrželové natě a půl lžíce (mletého) kmínu.
Koření za občasného míchání smažte 4–5 minut.
Přihoďte i nakrájené cibule, česnek a chilli papričky a smažte asi 10 minut. Podle potřeby podlijte trochou vroucí vody.
Omyjte a nakrájejte květák a přihoďte jej k smaženině. Můžete zvýšit plamen. Podlijte dvěma hrnky vroucí vody a duste směs s květákem asi ještě 10 minut.
Vmíchejte smaženinu do vody s uvařeným žitem, posolte a řádně promíchejte.
Vytvořte si zahušťovadlo: 3 lžíce libovolné hladké mouky rozmíchejte v hrnku s teplou vodou a vlijte k žitu.
Vše vařte za občasného promíchávání ještě asi 10–15 minut.
Vařič vypněte a nechte asi 20 minut jídlo pod pokličkou dojít a spojit chutě.
Podávejte s libovolnou čerstvou zeleninou a ozdobené třeba kadeřavou petrželí.
Pokud máte rádi umami chuť, jídlo si na talíři můžete přilepšit nějakou kvalitní světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu s co nejvyšším obsahem sójových bobů za přijatelnou cenu. Takovou mají třeba v Kauflandu: Pearl River Bridge – Helle Soja Sauce a stojí kolem 50 Kč 500 ml.
Výsledné zhodnocení: Žito je pěkně šťavnaté. Zrníčka jsou pružná a při skusu praskají.