Search
Close this search box.

Jednoduché, levné, tepelně nezpracované a neskutečně výživné jídlo, které pohladí vaše vnitřnosti. Základem je kaši neuvařit, nýbrž namočit vločky přes noc nebo na 24 hodin. Druhý den budou vločky měkké, jako by byly uvařené, a ořechy šťavnaté a křupavé, jako by právě zralé spadly ze stromu.

Klíčení a namáčení je základem syrové (tzv. raw) stravy, kdy by jídlo nemělo přejít teplotu přes 42–45 °C.

Enzymové inhibitory

Když ořechy a semínka namočíme, neutralizujeme enzymatické inhibitory, které za okolností, kdy semínko pod zemí hibernuje, zamezují předčasnému vyklíčení. Enzymy tedy zavlažením aktivujeme a v semínku imitujeme jaro, klíčení, výrobu vitamínů a živin pro jeho růst. Tak pro nás zároveň budou semínka daleko lépe stravitelná, protože makromolekuly budou v hydratované aktivované konformaci. Když totiž konzumujeme potravinu s jejími vlastními enzymy a vitamíny, naše tělo si může od tvorby těchto nepostradatelných sloučenin odpočinout a má pak více času a energie na vstřebávání živin, chod organismu a regeneraci.

Kyselina fytová

Namáčení odstraňuje kyselinu fytovou, která také semeno uchovává v zimní hibernaci. Pokud sníme hibernovaný oříšek, obsažená kyselina fytová bude v našem střevě blokovat vstřebávání důležitých minerálů, jako je vápník, hořčík, zinek a železo, což může mít neblahý vliv na naše kosti, protože nedostatek těchto prvků v organismu z nich bude doplňován. Citliví lidé také můžou začít trpět střevními obtížemi nebo syndromem dráždivého tračníku.

Mechanismus účinku: kyselina fytová tvoří v zrnu nerozpustné sloučeniny s ionty železa. Takto vzniklé molekuly se v našem trávicím traktu nerozloží a člověk pak může využít pouhých 5 % železa, které je v dané potravině (čočka, obilí, sója) obsaženo. Kyselina fytová pak váže i další látky, jako je vápník, hořčík a zinek, a nedovoluje jejich vstřebání do našeho těla. Následně nepřijmeme dostatečné množství minerálů z potravy a tělo je musí získat ze zásob.

Další výhody namáčení

  • Namáčet by se měla i obilná zrna. Mechanismus je stejný.
  • Namáčení zvyšuje nutriční hodnotu plodu.
  • Namáčení snižuje množství lepku.
  • Namáčení aktivuje a modeluje proteiny do stravitelnější konformace.
  • Namáčení odstraňuje špínu, prach, plísně a další škodlivé látky zachycené na povrchu zrna.
  • Namáčením docílíme většího objemu. Většina zrn svůj objem až zdvojnásobí.
  • Namáčení umožňuje vyrobit si vlastní rostlinná mléka, sýry, pomazánky, dresinky nebo dezerty, kde je potřebné mít suroviny v měkké formě.
  • Namáčení zlepšuje chuť plodů.

Jak dlouho namáčet?

Minimálně 7 hodin. Nejlepší je nechat zrna namočená 24 hodin v teplé vodě. V případě luštěnin a obilovin můžete přidat i kapku citrónové šťávy nebo octa, což zefektivní odbourání kyseliny fytové. V případě ořechů a semínek můžeme přidat špetku soli, což urychlí odbourání enzymových inhibitorů.

Mísu s namočenými zrny se doporučuje mít na teplém místě a vodu během máčení několikrát vyměnit a zrna propláchnout.

Pokud chceme péci nebo koupit chléb, zvolíme kváskový, kde kvásek a jeho několikadenní výroba kyselinu fytovou též v mouce rozkládá.

Namáčet můžeme téměř všechna zrna kromě kešu, para, makadamiových a piniových oříšků a konopných semínek. Obsahují totiž mnoho tuku a mohlo by tak dojít k nechtěnému kvašení. Opláchnout je však můžeme.

Jak skladovat

Po nasáknutí je nejlepší zrna ihned zkonzumovat. Pokud si je chcete nechat na později, slijte vodu a dejte je do ledničky. V chladu vydrží jedlé třeba i týden.

Recept na syrovou ovesnou kaši naslano, 1 porce
100 g ovesných vloček
několik mandlí
hrstička slunečnicových semínek
hrstička lněných semínek
půl salátové okurky
sójová omáčka bez cukru a bez glutamátu

Postup

Ovesné vločky, mandle a slunečnicová semínka propláchneme a namáčíme přes noc ve vlažné vodě. Lněná semínka namočíme zvlášť a sléváme pomocí sítka. Pokud možno, obojí během procesu proplachujeme.

Druhý den naposledy vyměňte vodu a vše smíchejte dohromady s nakrájenou okurkou a ochuťte sójovou omáčku dle vlastní chuti.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

GROWCITY - valenveras400x400
happy seeds 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?