Sbírání hub je prý pro Čechy velmi tradiční. Troufám si říct, že důvodem jsou chudé socialistické i dřívější časy a potřeba obstarat si potravu, kde se dá. Třeba ve Skotsku rostly hřiby jen tak v parku. Vyrostly a odumřely, nikdo je nepřišel sklidit.
Ve středověku se prý houbám říkalo maso chudých a byly jich plné trhy. Houby jsou výborné a velmi zdravé. Obsahují velké množství vitamínu B, vlákniny, selenu a draslíku. Podporují imunitní systém, působí jako antioxidanty a snižují hladinu cholesterolu v krvi.
Tak vyrazte do lesa, dýchejte borovicové silice a doma si připravte houby po vegansku.
Recept
- cca 500 g libovolných jedlých hub, které nasbíráte, čím víc, tím líp
- rostlinný olej/tuk
- koření
- libovolná mouka na zahuštění
- 500 g libovolných těstovin
Postup
- houby omyjte, okrájejte a nakrájejte
- do hrnce dejte rozehřát zvolený tuk (použila jsem kokosový olej) a v něm na mírném ohni smažte koření vhodné na houby
- tradiční houbové koření: bobkový list, kmín, sladká paprika, majoránka, petrželová nať, sušený česnek. V tomto receptu jsem experimentovala a přidala jsem ještě libeček, pepř, řecké seno a mletý zázvor.
- přidejte nakrájený česnek, cibuli, smažte
- po chvíli přihoďte houby, smažte
- posypte moukou a smažte. Pokud je jídlo moc suché, podlijte horkou vodou
- vše zalijte dvěma litry horké vody
- přiveďte k varu
- přisypte těstoviny (zvolila jsem kolínka) a sůl
- vařit asi 8 minut a nechat pod pokličkou dojít
- na talíři dochuťte sojovou omáčkou bez cukru a glutamátu. Vybírejte ty s vysokým podílem sójových bobů, cca 25 %.