Lečo je husté zeleninové ragú nebo guláš, jídlo typické pro maďarskou kuchyni. Základními ingrediencemi leča jsou žluté špičaté papriky, rajčata, cibule a pálivá paprika jako koření.

V Maďarsku je lečo velmi populární, o čemž svědčí i množství festivalů pořádaných na jeho počest. Kromě Maďarska je lečo oblíbené i v Rakousku, v Polsku, v Chorvatsku, v Izraeli, v Čechách a na Slovensku.

Existuje mnoho variant a krajových odlišností, jak lečo připravit – od přidání klobásy, slaniny či vejce po brambory, kapustu, rýži nebo těstoviny podobné špeclím.

V Německu například používají lečo jako omáčku, kterou si polévají klasický smažený schnitzel. V Polsku mají lečo rádi pálivé, připravené s cuketami a česnekem.

V tomto receptu jsou vypuštěny všechny živočišné ingredience, ale na chuti jídlo neztrácí. Naopak je obohaceno o koření a aromatické přísady, které jsou zároveň chutné i výživné.

Recept na 6 porcí veganské lečo omáčky s hrachem a rýží:

  • 3 rajčata
  • 5 paprik na lečo
  • 4 papriky kozí rohy
  • koření: majoránka, sladká paprika, kmín, estragon, saturejka, pepř
  • 8 stroužků česneku
  • 2 velké cibule
  • kus zázvoru o velikosti pecky z avokáda
  • paprička habanero
  • 150 gramů bílé rýže
  • 150 gramů žlutého půleného hrachu
  • celozrnná mouka
  • olej

Postup:

V hrnci nebo ve velké pánvi dejte na oleji (na mírném plameni) smažit koření: lžičku majoránky, lžičku sladké papriky, lžičku kmínu, lžičku estragonu a půl lžičky saturejky.

Až koření začne vonět a změní barvu, přihoďte pokrájenou zeleninu: cibule, česnek, papriky, zázvor a habanero.

Vše asi 10 minut už na vyšší plamen duste nebo smažte a poté přidejte i rajčata a smažte/duste ještě asi 5 minut.

V rychlovarné konvici si uvařte asi 2,5 litru horké vody a směs jimi zalijte, přidejte sůl.

Vyrobte si zahušťovadlo: v hrnku s teplou vodou rozmíchejte 3 lžíce celozrnné mouky a vlijte do hrnce s lečem.

Vařte lečo ještě asi 15 minut, pak vařič vypněte a nechte pod pokličkou dojít a rozložit chutě.

Mezitím si připravte přílohu:

Hrách a bílou rýži si přes noc namočte zvlášť v nádobách. Druhý den dejte vařit hrách, posolte, 15 minut jej vařte. Poté přihoďte i rýži (popřípadě i vroucí vodu přilijte, pokud vám vyprchala) a obojí vařte ještě dalších 8 minut. Vypněte vařič a nechte ještě asi 15 minut pod pokličkou nasát vodu. Poté vodu slijte. Můžete ji vylít do dřezu, nebo si ji ponechat v lednici na příští vaření a vyrobit z ní třeba polévku, ragú nebo jinou omáčku.

Podávejte ozdobené petrželí nebo jarní cibulkou. Na talíři můžete lečo dochutit ještě světlou sojovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

Tip: Zkuste si porci pokapat olejem z praženého sezamu – dodá jídlu vyuzenou masovou chuť.

vegan leco sojova omacka sezamovy olej

 

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

happy seeds 400x400
weedshop 250x300

Další články:

Nepřehlédněte:

V roce 2009 se průkopnická odrůda Girl Scout Cookies (GSC) stala jádrem genetického zázraku západního pobřeží, který se rozšířil po celém světě konopí.
Sour Diesel aneb když se spojí dva oldschooloví titáni konopných strainů, je velká šance, že se přetaví v novou fascinující mega rostlinu.