Weedshop 696x86

Veganská čína s rýží bez použití oleje

Kokosové mléko, použité v tomto receptu, je samo o sobě dost tučné, proto jsem zkusila uvařit tuto čínu bez oleje. Použila jsem i netradiční miso pastu a mořskou řasu kombu – latinsky Laminaria japonica. Povedlo se, bylo to chutné a zde je návod. 🙂

Co je miso pasta?

Miso je dochucovadlo ze sóji, používané v japonské kuchyni. Sójové boby se uvaří, posolí a naočkují kulturou houby kódži neboli kropidlovcem rýžovým. Směs se pak nechá několik měsíců až let kvasit.

Recept na miso se do Japonska dostal z Číny na sklonku období Džómon (10 000 př. n. l. – 300 př. n. l.). Ve středověku se pasta stala díky své výživové hodnotě oblíbeným jídlem samurajů. Výraz miso znamená doslova pramen chuti.

Miso je nízkokalorické, dobře stravitelné a výživné – obsahuje aminokyseliny a vitamín B12.

Recept:

  • 500 g bílé rýže
  • 3 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • libovolné chilli papričky
  • kousek zázvoru
  • 350 g mražené směsi zeleniny na čínu
  • 200 g mražených žampionů
  • 1–2 balení tofu natural
  • plechovka kokosového mléka
  • bramborový škrob
  • pasta miso
  • 20 g mořských řas Laminaria japonica
  • koření: sladká paprika, muškátový květ, řecké seno mleté, kmín mletý, pepř mletý, bobkový list mletý, skořice, kurkuma

Postup:

Omáčka

Připravte si řasy: zalijte je teplou vodou a nechte asi půl hodiny nasát. Potom je ještě několikrát propláchněte.

Nakrájejte si na drobno cibule, česnek, zázvor a chilli papričky.

Připravte si velký hrnec a vařič nastavte na mírný plamen.

Řádně protřepejte plechovku kokosového mléka a polovinu obsahu vlijte do hrnce. Do mléka přidejte koření: lžíci sladké papriky, lžíci kurkumy, lžičku muškátového květu, lžičku kmínu, lžičku řeckého sena, půl lžičky mletého bobkového listu, dvě špetky pepře, špetku skořice. Koření v mléce smažte asi 4 minuty. Občas zamíchejte.

Ke koření přidejte ¾ množství cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček, které jste si nakrájeli, a smažte asi 7 minut.

Přidejte 3 litry vroucí vody, směs na čínu a žampióny. Vše vařte asi 10 minut.

Do hrnku dejte 1,5 lžíce bramborového škrobu, rozmíchejte jej v teplé vodě a vlijte do  hrnce. Stále vařte.

Přidejte na kostky nakrájené tofu, vyždímané mořské řasy a trošku soli. Vařte ještě asi 7 minut a pak sporák vypněte.

V hrnku s teplou vodou si rozmíchejte lžíci miso pasty a vlijte ji do již nevařící se omáčky. Přiklopte hrnec pokličkou a mezi tím, co necháte omáčku odstát, si připravte rýži.

Rýže

Rýži si klidně den předem namočte a několikrát ji propláchněte.

Do hrnce dejte 3 díly vroucí vody na 1 díl rýže a přivádějte k varu.

Do rýže přidejte zbytek kokosového mléka a zbytek nakrájené cibule, česneku, zázvoru a chilli papriček. Posolte.

Vařte asi 8 minut. Poté sundejte z vařiče, přiklopte pokličkou a nechte ještě asi 15 minut odstát.

Na talíři smíchejte rýži s omáčkou. Dle chuti pokapejte světlou sójovou omáčkou bez cukru a bez glutamátu.

Wèidào hào – aneb dobrou chuť čínsky.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

seedbank -30%

Další články:

Nepřehlédněte:

Česká vláda otevírá dveře legálnímu konopí, tedy jeho pěstování. Její legalizace by mohla přinést státu až dvě miliardy korun.
Capsicum Frutescens, které jsem letos rozhodl pěstovat, je odrůda Birds Eye Demon, neboli „Piri Piri“. Jedná se o jeden z nejvíce pěstovaných druhů...