Nejen že výborně chutná, když se naředí s vodou. Navíc má také léčivé účinky a může nám velmi pomoci při bolestech.


Co se sbírá?

Sbíráme mladé měkké konečky větví neboli výhonky. Při sběru jsme velmi ohleduplní. Každá větev mívá zpravidla tři výhonky. Nikdy neotrháme všechny! Prostřední necháváme na stromě, aby se mohl dále rozmnožovat a růst a mohl nám přinášet užitek i v dalších letech.

Co budeme potřebovat?

Kromě výhonků si nachystáme také cukr a citron. Tento sirup skutečně není vhodný pro nikoho, kdo praktikuje cukrfree dietu. Cukr totiž v tomto případě nejen že přímo sirup vyrábí, ale je velmi účinný i při samotné aplikaci. Cukr totiž podporuje tvorbu hlenu a pomáhá účinným látkám, aby se rychleji dostaly tam, kam je třeba. Citron nám pak slouží jako konzervant.

Jak sirup vyrobíme?

Vezmeme si čistou zavařovací sklenici. Nasypeme do ní asi 1 cm cukru. Pak vyložíme jedním centimetrem výhonků a pak zase cukr. Do některých vrstev výhonků přidáme i na tenká kolečka nakrájený citron. Není však potřeba dávat jej do každé takové vrstvy. Poslední vrstva by měla být opět cukrová. Na závěr můžeme směs prošťouchnout druhým koncem vařečky – naruší se tak struktura jehliček a šťáva z nich se lépe uvolní do cukru.

Nakonec sklenici zavíčkujeme a uložíme někam do temna. Sirup bude hotový asi za 4–7 týdnů. Po uplynutí této doby směs propasírujeme přes plátýnko a následně skladujeme v lednici. Jeho trvanlivost je až jeden rok od uskladnění.

Sirup verze II

Postup je zpočátku totožný. Pak sklenici však zakopeme na 4–7 týdnů do země. Po vyjmutí je lehce zkvašený. Opět propasírujeme a ještě krátce povaříme (asi 10 minut). Takový sirup má o něco silnější účinky než v první verzi.

Sirup verze III

Pokud máte velkou averzi vůči cukru, ale smrkový sirup byste si přesto rádi doma připravili, nabízím vám možnost s medem.

Postup je opět velmi podobný. Do čisté sklenice nalijeme 1 cm medu, na něj vyskládáme 1 cm výhonků (bez citronu) a pak zase med. Opět takto vyskládáme několik vrstev, tu poslední tvoří med. V tomto případě však nic vařečkou neprošťoucháváme – tak akorát by se nám zalepila od medu a moc bychom si tím nepomohli. Zbylý postup je již stejný jako u první verze.

Na co je vhodný?

Primární použití je na kašel, a to zejména ten suchý. Smrkový sirup podporuje tvorbu hlenů i jejich vykašlávání. Kromě toho můžeme sirup použít také na revma, svalové bolesti, nervové vyčerpání. Obecně smrk působí protizánětlivě a má velmi vysoký obsah vitaminu C. Sirup může tedy pomoci i při hojení většiny zánětů v těle, které podporuje a urychluje.

Dávkování

Pro dospělého člověka je to asi 2 polévkové lžíce třikrát denně. Pro šestileté dítě je to zhruba poloviční množství. Pokud se rozhodnete připravit si ze sirupu osvěžující nápoj, doporučuji stále myslet na dávkování a nepřehánět to. Nápoj vám sice podpoří imunitu a nabije energií, ale myslete na to, že téměř žádná bylinka by se neměla užívat dlouhodobě, jinak se její účinky obrátí proti nám. Doporučuje se nepřekročit dva týdny v řadě. Pak si dejte alespoň na deset dní pauzu a vyzkoušejte zase jinou bylinku.

Kontraindikace

Protože smrk prokrvuje, vyvarovala bych se ho během menstruace a v případě, kdy máte na těle otevřenou ránu. Také v těhotenství proto není příliš vhodný.


“Primární použití je na kašel, a to zejména ten suchý”

Foto: shutterstock.com