„Hele, kámo, dneska nikam nejdu, není mi vůbec OK“ Jak často tuhle větu slýcháte? Já v období chřipek, viróz a nachlazení až podezřele častokrát. Rozeznáte, zda se jedná o pravou chřipku, nebo jen rýmičku, a jakou léčbu nasadit? Pojďme si to trochu přiblížit.

Chřipka

Jak poznat, že se jedná o skutečnou chřipku a nikoliv o nachlazení? Je to jednoduché. Během pár hodin přijdou vysoké horečky, bolest svalů, zimnice, suchý kašel, bolest hrdla a extrémní únava a vyčerpání. Léčení trvá zhruba týden až dva, rekonvalescence je mnohem delší.  Chřipka je onemocnění virové, je tedy zbytečné žádat o antibiotika. Zabírá hlavně spánek, velký dostatek tekutin, také léky snižující horečku a působící proti bolesti. Tradičním doplňkem léčby je také používání řady bylinných preparátů, např. čaj z lípy, bezu nebo máty. Oblíbený je především černý čaj s medem a citronem.

Dalším důležitým doplňkem z přírody jsou ovocné plody s obsahem bioflavonoidů, mezi nejcennější patří ostružiny, maliny, borůvky, šípky, aronie, jeřabiny, citrony, pomeranče, rajčata, červené grepy nebo brusinky.

Nachlazení, kašel a rýma

Nachlazení bývá oproti chřipce lehčí a kratší a bývá častější.  Jde totiž o snadno šiřitelné infekční onemocnění horních cest dýchacích. Obvykle začíná bolestí v krku, které trvá pár dní. Poté nastupuje rýma, ucpaný nos, kašel. Často je také nachlazení doprovázeno bolestí hlavy. U dospělých není horečka běžná, u dětí je častější.  Léčení trvá zhruba týden až dva v závislosti na průběhu léčby a imunitním systému. Nejdůležitější je především dostatek odpočinku, velký příjem tekutin pro zajištění hydratace organismu a také může ulevit kloktání teplé slané vody.

Jak se bránit před chřipkou a nachlazením?

Základem je správně fungující imunitní systém. Pokud je imunita člověka v pořádku, postará se o to, aby byl průběh nemoci co nejmírnější, nebo aby nemoc nepropukla vůbec. Existuje několik přírodních přípravků, které působí nejen jako prevence, ale zároveň uleví i během samotného onemocnění.

Česnek  –  Je podle mého dědy králem mezi přírodními léky, který je také označován jako nejsilnější přírodní antibiotikum. Má dezinfekční účinky, posiluje imunitu, působí antibakteriálně, protizánětlivě a antiviroticky. Léčí kožní infekce a poradí si i s kvasinkami v těle. Snižuje krevní tlak, chrání srdce, snižuje cholesterol a zlepšuje potíže s dýcháním. Užívat se může v syrovém stavu nebo tepelně upravený v jídle, dále pak ve formě tablet, kapek nebo sirupů.

Echinacea – U nás známá také jako třapatka nachová, patří v současnosti mezi nejužívanější léčivou rostlinu v boji proti infekcím, k léčbě chřipek a nachlazení a při onemocnění horních cest dýchacích. Výrazně také zvyšuje imunitu. Nejčastěji se užívá ve formě čajů, a to jako součást bylinných směsí, kde převládá z echinacey především květ anebo ve formě tinktur, které jsou vyráběny především z kořenů třapatky.

Šalvěj lékařská –  V přírodním léčitelství je šalvěj známá svými dezinfekčními, antibakteriálními a antivirózními účinky. Pro své široké využití je populární především v podobě čaje, tinktury, pastilek nebo koupele. Tradiční bylinné pastilky se šalvějí pomáhají při nachlazení a rýmě. Nálev ze šalvěje je výborný jako kloktadlo při bolestech v krku nebo při zánětlivých onemocněních a krvácení dásní. Látky, které jsou v šalvěji obsažené, velmi úspěšně zabírají v boji proti nadměrnému pocení. Šalvěj také obsahuje silici zvanou thujon, který ve vysokých dávkách působí na tělo omamně. Při konzumaci velkého množství šalvěje je tak možné dostat se do stavu jakéhosi opojení a odpoutání od „běžné reality“, které je při předávkování doprovázeno třesem, nevolností, zmateností, neklidem, návaly horka až zvracením, v extrémních případech až ztrátou vědomí. V odborných knihách se ovšem uvádí, že otrava nastává při překročení konzumace něco kolem 15 g suché byliny.

Cibule – Je další z řad přírodních antibiotik a zásobáren vitamínu C, B a flavonoidů. Působí preventivně proti onemocnění dýchacích cest, léčí kašel, usnadňuje vykašlávání, pomáhá při bolestech krku, angínách nebo chrapotu. Posiluje imunitu, snižuje hladinu cukru v krvi, reguluje krevní tlak, čistí vnitřní orgány, odstraňuje nervozitu a nespavost. Jo a taky má prý afrodiziakální účinky, ale myslím, že pouze v případě konzumace obou zúčastněných. Na kašel a nchlazení je nejlepší šťáva z cibule, kterou milují i malé děti. Postup je jednoduchý. Nakrájenou cibuli posypeme 2 – 3 lžícemi cukru, šťávu cibule začne pouštět už za chvíli, podáváme několikrát denně v množství 2 – 4 lžiček.

Zázvor – Mezi nejznámější účinky zázvoru patří nejen podpora trávení a chuti k jídlu, ale také prevence proti chřipce a nachlazení, rýmě, angíně a rakovině. Má typickou intenzivní vůni, pikantní chuť a obsahuje řadu vitamínů, např. A, B1, B2, C, E a minerální látky.

Působí protizánětlivě, posiluje imunitní systém, snižuje cholesterol, má prohřívací a relaxační účinky. Zázvor je možné konzumovat v mnoha různých podobách. Zázvorový čaj, nakládaný a kandovaný.  Nastrouhaný syrový nebo sušený se používá především v Indické kuchyni.

Zázvorový čaj – čerstvý nastrouhaný zázvor přelijeme vroucí vodou a necháme 5 – 10 min. louhovat. Dle chuti osladíme medem a přidáme šťávu z citronu. Ti drsnější z vás mohou přidat jeden nastrouhaný stroužek česneku.

Med – Je velkým přírodním zdrojem lehce stravitelných cukrů, které zajištují sílu a energii pro naše tělo. Skvěle posiluje imunitu a je lékem na mnohé zdravotní problémy. Působí antibakteriálně, podporuje trávení, posiluje centrální nervovou soustavu a psychiku a posiluje srdce. Je účinný proti některým virům a plísním.

Vsadíme-li u medu na prevenci, doporučuje se zkonzumovat denně jedna polévková lžíce, např. přidáním do bylinného čaje.  Na Moravě je znám recept s medem rozpuštěným ve slivovici, necháme tedy na vás, jaký typ preventivního užívání medu zvolíte.

Vitamín C – používáme jako prostředek proti mnoha chorobám. Od prostého nachlazení až po rakovinu. Posiluje imunitní systém a zvyšuje odolnost organismu. Urychluje také hojení ran, podporuje obnovu vazivové tkáně a také poskytuje ochranu proti stresu. Nejlepším přírodním zdrojem vitaminu C jsou citrusové plody, paprika, šípek, kiwi, růžičková kapusta, brokolice, zelí a mnoho dalších.

Bylinné čaje

Pitný režim je základ v boji při každé nemoci, mám pro vás tedy pár tipů na bylinné čaje.

Mateřídouška, tymián a majoránka uvolňují kašel, mají antibakteriální a antivirový účinek.

Na zanícenou sliznici dýchacích cest se pije čaj z květu heřmánku pravého. 2 čajové lžičky květu přelijte 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně.

Na podporu pocení a zmírnění kašle je skvělý čaj z černého bezu. Směs 2 čajových lžiček květu černého bezu, 2 čajových lžiček květu lípy obecné přelijte 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte a popíjejte horké po doušcích.

Čaj při chřipce a nachlazení připravte po 30 g květu černého bezu, květu lípy obecné, květu heřmánku pravého, nať máty peprné a nať mateřídoušky. Přelijte 1 lžíci 200 ml vroucí vody. Přikryjte a nechte 10 minut vyluhovat. Za jeden den vypijete 4 šálky. Můžete osladit 1 čajovou lžičkou medu.

Při zimnici smíchejte 20 g vrbové kůry a 20 g natě meduňky lékařské. Přelijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte, sceďte. Do tohoto čaje vymačkejte šťávu z půlky citronu a vypijte odvar dostatečně horký.

Pitný režim je základ v boji při každé nemoci

Vsadíme-li u medu na prevenci, doporučuje se zkonzumovat denně jedna polévková lžíce