Search
Close this search box.

V minulém článku jsme se věnovali chilli ze země, se kterou si většina lidí tuto papriku spojuje, z Mexika. Dnes Vás seznámíme s některými odrůdami chilli a dalšího koření z další země, kde si svou národní kuchyni bez chilli neumí představit nikdo. A tou zemí je Indie.

Naga Bhut Jolokia, Naga Jolokia, Bhut Jolokia, Naga, Naga Viper, Naga White, Naga Red, Naga Chocolate, Dorset Naga a spousta dalších vyšlechtěných odrůd je vždy paprika, která se vyznačuje především extrémní pálivostí. Dlouhý čas byla Naga Bhut Jolokia nejpálivější papričkou na světě. V Indii se jedná o národní fenomén. Díky této chloubě Indie se v této obrovské a druhé nejlidnatější zemi pořádají různé velmi prestižní soutěže spojené s ochutnávkami jak samotných výpěstků soutěžících, tak i pochopitelně jídel z ní připravených. Na portálu YouTube najdete spoustu velmi zajímavých video příspěvků z těchto akcí.

image 5
Naga Bhut Jolokia (midjourney)

O Naga Bhut Jolokia se dá napsat téměř román. My si připomeneme pár základních informací. Pálivost jednotlivých odrůd není stejná, ale téměř vždy se jedná o pálivost minimálně ve výši 1.000.000 SHU. U těch nejpálivějších dosahuje pálivost až 1.400.000 SHU. A to je opravdu už pořádná síla, chuť tekoucí lávy v ústech.

Při manipulaci a přípravě jídel s Nagou je potřeba opravdu dodržovat určité postupy. Mezi ně patří pracovat v gumových rukavicích a velmi obezřetně s dávkováním. Dále mít perfektně větranou místnost pro přípravu jídel. Silnou digestoř, případně venkovní kuchyni. Při použití Nagy u jídla připravovaného na pánvi počítejte s tím, že se do vzduchu uvolní opravdu hodně kapsaicinu a vy nevětranou místnost zcela zaručeně budete muset na několik minut nebo hodin evakuovat.

Extrakty z Nagy se velmi často používají také jako základní složka do slzných granátů a sprejů. Tato rostlina se dá vypěstovat v pohodě i u nás, ale patří mezi ty citlivější. Obecně všechny rostliny pocházející z tropických nebo teplých krajin jsou náchylnější na teplo. V případě pěstování indoor tento problém eliminujete.

Jedná se o keřovitou rostlinu, která dorůstá až 1,5 m do výšky. Velmi ale záleží na podmínkách. U starších rostlin se dá mluvit o opravdovém a mohutném křovisku, které plodí obrovské množství plodů.

Shabu Shabu

Divoká a původní verze Nagy se jmenuje Shabu Shabu. Zde pálivost dosahuje zhruba polovičních hodnot SHU oproti vyšlechtěným Nagám. Jedná se o hodnoty od 500.000 do 650.000 SHU. Shabu Shabu se vyskytuje po celé Asii. Svého času se Shabu Shabu vysazovalo kolem vesnic a dalších obydlených oblastí jako ochrana proti divoké zvěři, především ale proti slonům.

Kashmiri Mirch

Tak tohle je opravdu dobrota. Jedná se o papriku s nízkou pálivostí. Ta se pohybuje od 5.000 do 12.000 SHU. Hodí se naprosto k čemukoliv. Kashmiri Mirch je velmi chutná paprika a má pronikavou, tmavě červenou barvu. Je velice populární. Plody jsou podlouhlé a pravidelné, dorůstají do velikosti kolem 10cm. Rostlina je keřík, spíše drobnější a křehký. Plodů bývá větší množství.

image 4
Kashmiri Mirch (midjourney)

Cayenne Chilli

Kdo by neznal Cayennské chilli. V České Republice se bohužel vžil naprosto chybný počeštělý název a to sice Kayenský nebo Kajenský pepř. Žádný takový pepř na světě neexistuje. Je jen a pouze Kayenské Chilli. Toto všudeznámé chilli už patří do kategorie těch středně pálivých. Jeho pálivost se pohybuje kolem 50.000 SHU. Není to žádná láva v ústech, ale už trošku štípne. Při jeho použití je potřeba dbát na používané množství. Používá se všude. K marinacím masa, do salátů, různých omáček a zálivek.

image 3
Cayenne Chilli (Midjourney)

V některých barech se používá do hot koktejlů a jiných nápojů. Setkáte se s ním skutečně i tam, kde byste to nečekali. Používalo a používá se dokonce i k zastavení krvácení. Jednoduše zraněné místo posypete najemno nadrceným, namletým Cayennským Chilli, ovážete a za pár chvil je po krvácení. Je obecně jako veškeré chilli velice zdravé, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje krevní oběh a pozitivně působí jako prevence na kardiovaskulární potíže. Cayennské Chilli je keř s plody, které jsou spíše menšího tvaru. Pěstovat v České Republice je možné bez problému.
Protože Indie je zemí zaslíbenou nejen pro chilli ale i pro velké množství celosvětově používaného koření, vrátíme se do této krajiny i v příštím čísle a řekneme si něco o Curry, Kurkumě a dalším koření.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

weedshop 250x300
happy seeds 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?