V minulém článku jsme se věnovali chilli ze země, se kterou si většina lidí tuto papriku spojuje, z Mexika. Dnes Vás seznámíme s některými odrůdami chilli a dalšího koření z další země, kde si svou národní kuchyni bez chilli neumí představit nikdo. A tou zemí je Indie.
Naga Bhut Jolokia, Naga Jolokia, Bhut Jolokia, Naga, Naga Viper, Naga White, Naga Red, Naga Chocolate, Dorset Naga a spousta dalších vyšlechtěných odrůd je vždy paprika, která se vyznačuje především extrémní pálivostí. Dlouhý čas byla Naga Bhut Jolokia nejpálivější papričkou na světě. V Indii se jedná o národní fenomén. Díky této chloubě Indie se v této obrovské a druhé nejlidnatější zemi pořádají různé velmi prestižní soutěže spojené s ochutnávkami jak samotných výpěstků soutěžících, tak i pochopitelně jídel z ní připravených. Na portálu YouTube najdete spoustu velmi zajímavých video příspěvků z těchto akcí.
O Naga Bhut Jolokia se dá napsat téměř román. My si připomeneme pár základních informací. Pálivost jednotlivých odrůd není stejná, ale téměř vždy se jedná o pálivost minimálně ve výši 1.000.000 SHU. U těch nejpálivějších dosahuje pálivost až 1.400.000 SHU. A to je opravdu už pořádná síla, chuť tekoucí lávy v ústech.
Při manipulaci a přípravě jídel s Nagou je potřeba opravdu dodržovat určité postupy. Mezi ně patří pracovat v gumových rukavicích a velmi obezřetně s dávkováním. Dále mít perfektně větranou místnost pro přípravu jídel. Silnou digestoř, případně venkovní kuchyni. Při použití Nagy u jídla připravovaného na pánvi počítejte s tím, že se do vzduchu uvolní opravdu hodně kapsaicinu a vy nevětranou místnost zcela zaručeně budete muset na několik minut nebo hodin evakuovat.
Extrakty z Nagy se velmi často používají také jako základní složka do slzných granátů a sprejů. Tato rostlina se dá vypěstovat v pohodě i u nás, ale patří mezi ty citlivější. Obecně všechny rostliny pocházející z tropických nebo teplých krajin jsou náchylnější na teplo. V případě pěstování indoor tento problém eliminujete.
Jedná se o keřovitou rostlinu, která dorůstá až 1,5 m do výšky. Velmi ale záleží na podmínkách. U starších rostlin se dá mluvit o opravdovém a mohutném křovisku, které plodí obrovské množství plodů.
Shabu Shabu
Divoká a původní verze Nagy se jmenuje Shabu Shabu. Zde pálivost dosahuje zhruba polovičních hodnot SHU oproti vyšlechtěným Nagám. Jedná se o hodnoty od 500.000 do 650.000 SHU. Shabu Shabu se vyskytuje po celé Asii. Svého času se Shabu Shabu vysazovalo kolem vesnic a dalších obydlených oblastí jako ochrana proti divoké zvěři, především ale proti slonům.
Kashmiri Mirch
Tak tohle je opravdu dobrota. Jedná se o papriku s nízkou pálivostí. Ta se pohybuje od 5.000 do 12.000 SHU. Hodí se naprosto k čemukoliv. Kashmiri Mirch je velmi chutná paprika a má pronikavou, tmavě červenou barvu. Je velice populární. Plody jsou podlouhlé a pravidelné, dorůstají do velikosti kolem 10cm. Rostlina je keřík, spíše drobnější a křehký. Plodů bývá větší množství.
Cayenne Chilli
Kdo by neznal Cayennské chilli. V České Republice se bohužel vžil naprosto chybný počeštělý název a to sice Kayenský nebo Kajenský pepř. Žádný takový pepř na světě neexistuje. Je jen a pouze Kayenské Chilli. Toto všudeznámé chilli už patří do kategorie těch středně pálivých. Jeho pálivost se pohybuje kolem 50.000 SHU. Není to žádná láva v ústech, ale už trošku štípne. Při jeho použití je potřeba dbát na používané množství. Používá se všude. K marinacím masa, do salátů, různých omáček a zálivek.
V některých barech se používá do hot koktejlů a jiných nápojů. Setkáte se s ním skutečně i tam, kde byste to nečekali. Používalo a používá se dokonce i k zastavení krvácení. Jednoduše zraněné místo posypete najemno nadrceným, namletým Cayennským Chilli, ovážete a za pár chvil je po krvácení. Je obecně jako veškeré chilli velice zdravé, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje krevní oběh a pozitivně působí jako prevence na kardiovaskulární potíže. Cayennské Chilli je keř s plody, které jsou spíše menšího tvaru. Pěstovat v České Republice je možné bez problému.
Protože Indie je zemí zaslíbenou nejen pro chilli ale i pro velké množství celosvětově používaného koření, vrátíme se do této krajiny i v příštím čísle a řekneme si něco o Curry, Kurkumě a dalším koření.