V dnešním díle se budeme věnovat chilli ze země, se kterou má většina lidí tuto papriku spojenou a tou zemí je Mexiko.

Mexico, Mexiko, sombrero grande, tequila…

Vítejte v roce 2016. Většinou si do Nového roku přejeme vše nejnejnej, hodně úspěchů, štěstí, lásky a zdraví. A zdraví je to nejdůležitější. Tak proto pro své zdraví něco udělejte. A začít můžete třeba tím, že budete jíst lépe a zdravěji. Chilli je rozhodně velmi zdravé a naučit se jej používat v kuchyni není nic obtížného. A právě proto několik našich článku budeme věnovat chilli z konkrétních zemí a jeho použití v tamních recepturách.

Jalapenos (čti chalapeňos)

Tak tuto papriku zná asi opravdu každý. Na trhu jsou dostupné Jalapeňosky zelené a červené. Nejčastěji se setkáváme v restauracích s formou, kdy je tato paprika plněná sýrem, obalená ve strouhance nebo těstíčku a usmažená. Rozumnější a zdravější je její použití za syrova do salátů, špaget aglio olio nebo jen jako samostatnou přílohu. Velmi často se setkáme s těmito papričkami v nakládané formě ve sladko-kyselém nálevu. Pálivostí je na nižší úrovni, pohybuje se od 3.000 do 8.000 SHU. Pochází ze státu Veracruz Jalapa. Odtud je odvozen i její název.

Jalapenos
Jalapenos (Midjourney)

Chipotle

Bez nadsázky se dá říct, že se jedná o fenomén poslední doby. Chipotle nejsou nic jiného, než usušené a na pekanovém dřevě 3 dny uzené Jalapeňos. Používat se dají v podstatě v každém pokrmu, skvělé je spojení s marinací jakéhokoliv masa. Velmi populární jsou také různé omáčky a salsy.

V obchodních řetězcích dávejte pozor při nákupu podobných produktů na složení. Obvykle se jedná o jakousi směs éček a jiných chemikálií, kde nejvíc Chipotle obsahuje nápis na etiketě.

Habanero

Papričky Habanero pocházejí původem z Kuby, ale vzhledem z tomu, že ze západního břehu tohoto ostrova je to coby kamenem dohodil na Yucatán, velice rychle se rozšířily po celém Mexiku a vlastně i zbytku obou amerických světadílů. Dnes se s ní díky šlechtění a křížení můžeme setkat v mnoha barevných formách s různou pálivostí. Uvádí se pálivost 200.000 – 300.000 SHU, ale byla naměřena i hodnota téměř 500.000 SHU. Tato pálivost přiřazuje Habanero do kategorie těch nejpálivějších papriček na světě.

image
Habanero (Midjourney)

Křížením papričky Habanero a Bhut Jolokia byl položen základ k vyšlechtění nejpálivější papričky na světě, Caroliny Reaper. Plod zralého Habanera má velikost od 2 do 6 cm. V podmínkách střední Evropy se pěstování Habanera daří. Nejčastěji se setkáme s Habanerem v různých salsách, omáčkách, džemech nebo čokoládě. Dále pak pochopitelně jako koření ve všech možných formách.

Odrůd původem z nádherné země jménem Mexiko je celá další řada. Uvedeme ještě několik známých a v mexické kuchyni používaných odrůd. Jedná se o Serrano, De Arbol, Chymayo, Guajillo, Pequin, Cascabel a mnoho dalších. Z kořenících směsí vzpomeneme např. Chilli con Carne nebo Fajita.

Ancho Grande (čti ančo) nebo také Poblano

Bez této papriky a koření z ní si neumí představit vaření žádný Mexičan. Přidává se do 60 % všech pokrmů vařených v Mexiku.

Pálivost je velice nízká, dosahuje maximálně 3.000 SHU, takže se jedná o téměř sladkou papriku. Plod je velký, takže se používá do salátů, samostatně v přílohách, případně na plnění masovou směsí.

A nějaké dobroty na konec.

Chilli con Carne

image 1

Ingredience:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 stroužky česneku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 400 g červených fazolí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce cukru nebo kostička tmavé čokolády.

Postup:

Nakrájejte cibuli na kostičky, papriku na centimetrové kostky a nakrájejte česnek. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho rozpálit. Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a pět minut smažte. Pak přisypte česnek, kostičky papriky a koření. Smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso.

Udržujte střední plamen – maso by mělo být do křupava usmažené, nikoli dušené. Vývar přilijte do pánve a přidejte konzervovaná rajčata. Přidejte cukr, sůl a pepř. Přidejte rajčatový protlak. Přiveďte směs k varu a přiklopte pokličkou. Stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Nakonec přidejte fazole. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte.


Hamburger San Juan Montañés

image 2

Ingredience:

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • sůl
  • čerstvý pepř
  • mletý římský kmín
  • mexické oregano
  • máslo
  • 150ml majonéza
  • čerstvý koriandr
  • chilli ancho
  • limetková šťáva
  • sýr čedar
  • ledový salát
  • rajče
  • cibule
  • avokádo
  • 4 bulky

Postup:

Maso osolíme, opepříme, přidáme oregano, římský kmín a důkladně promícháme. Vytvarujeme z něj čtyři hamburgery a necháme odpočinout. Mezitím smícháme majonézu s chilli, nasekaným koriandrem a šťávou z půlky limetky. Rozpálíme gril, popř. grilovací pánev a hamburgery z obou stran opečeme. Před dopečením dáme na každý hamburger trochu másla, a jakmile se rozpustí, poklademe je plátky sýra.

Housky rozřízneme a plochou stranou dolů opečeme na grilu (pánvi). Opečené půlky důkladně potřeme připravenou majonézou a obložíme listem ledového salátu, kolečkem rajčete, přidáme opečené maso, kolečka cibule, plátky avokáda.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

weedshop 250x300
happy seeds 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

V roce 2009 se průkopnická odrůda Girl Scout Cookies (GSC) stala jádrem genetického zázraku západního pobřeží, který se rozšířil po celém světě konopí.
Sour Diesel aneb když se spojí dva oldschooloví titáni konopných strainů, je velká šance, že se přetaví v novou fascinující mega rostlinu.