V dnešním díle se budeme věnovat chilli ze země, se kterou má většina lidí tuto papriku spojenou a tou zemí je Mexiko.
Mexico, Mexiko, sombrero grande, tequila…
Vítejte v roce 2016. Většinou si do Nového roku přejeme vše nejnejnej, hodně úspěchů, štěstí, lásky a zdraví. A zdraví je to nejdůležitější. Tak proto pro své zdraví něco udělejte. A začít můžete třeba tím, že budete jíst lépe a zdravěji. Chilli je rozhodně velmi zdravé a naučit se jej používat v kuchyni není nic obtížného. A právě proto několik našich článku budeme věnovat chilli z konkrétních zemí a jeho použití v tamních recepturách.
Jalapenos (čti chalapeňos)
Tak tuto papriku zná asi opravdu každý. Na trhu jsou dostupné Jalapeňosky zelené a červené. Nejčastěji se setkáváme v restauracích s formou, kdy je tato paprika plněná sýrem, obalená ve strouhance nebo těstíčku a usmažená. Rozumnější a zdravější je její použití za syrova do salátů, špaget aglio olio nebo jen jako samostatnou přílohu. Velmi často se setkáme s těmito papričkami v nakládané formě ve sladko-kyselém nálevu. Pálivostí je na nižší úrovni, pohybuje se od 3.000 do 8.000 SHU. Pochází ze státu Veracruz Jalapa. Odtud je odvozen i její název.
Chipotle
Bez nadsázky se dá říct, že se jedná o fenomén poslední doby. Chipotle nejsou nic jiného, než usušené a na pekanovém dřevě 3 dny uzené Jalapeňos. Používat se dají v podstatě v každém pokrmu, skvělé je spojení s marinací jakéhokoliv masa. Velmi populární jsou také různé omáčky a salsy.
V obchodních řetězcích dávejte pozor při nákupu podobných produktů na složení. Obvykle se jedná o jakousi směs éček a jiných chemikálií, kde nejvíc Chipotle obsahuje nápis na etiketě.
Habanero
Papričky Habanero pocházejí původem z Kuby, ale vzhledem z tomu, že ze západního břehu tohoto ostrova je to coby kamenem dohodil na Yucatán, velice rychle se rozšířily po celém Mexiku a vlastně i zbytku obou amerických světadílů. Dnes se s ní díky šlechtění a křížení můžeme setkat v mnoha barevných formách s různou pálivostí. Uvádí se pálivost 200.000 – 300.000 SHU, ale byla naměřena i hodnota téměř 500.000 SHU. Tato pálivost přiřazuje Habanero do kategorie těch nejpálivějších papriček na světě.
Křížením papričky Habanero a Bhut Jolokia byl položen základ k vyšlechtění nejpálivější papričky na světě, Caroliny Reaper. Plod zralého Habanera má velikost od 2 do 6 cm. V podmínkách střední Evropy se pěstování Habanera daří. Nejčastěji se setkáme s Habanerem v různých salsách, omáčkách, džemech nebo čokoládě. Dále pak pochopitelně jako koření ve všech možných formách.
Odrůd původem z nádherné země jménem Mexiko je celá další řada. Uvedeme ještě několik známých a v mexické kuchyni používaných odrůd. Jedná se o Serrano, De Arbol, Chymayo, Guajillo, Pequin, Cascabel a mnoho dalších. Z kořenících směsí vzpomeneme např. Chilli con Carne nebo Fajita.
Ancho Grande (čti ančo) nebo také Poblano
Bez této papriky a koření z ní si neumí představit vaření žádný Mexičan. Přidává se do 60 % všech pokrmů vařených v Mexiku.
Pálivost je velice nízká, dosahuje maximálně 3.000 SHU, takže se jedná o téměř sladkou papriku. Plod je velký, takže se používá do salátů, samostatně v přílohách, případně na plnění masovou směsí.
A nějaké dobroty na konec.
Chilli con Carne
Ingredience:
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 ml hovězího vývaru
- 400 g konzervovaných rajčat
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 400 g červených fazolí
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce cukru nebo kostička tmavé čokolády.
Postup:
Nakrájejte cibuli na kostičky, papriku na centimetrové kostky a nakrájejte česnek. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho rozpálit. Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a pět minut smažte. Pak přisypte česnek, kostičky papriky a koření. Smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí. Ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso.
Udržujte střední plamen – maso by mělo být do křupava usmažené, nikoli dušené. Vývar přilijte do pánve a přidejte konzervovaná rajčata. Přidejte cukr, sůl a pepř. Přidejte rajčatový protlak. Přiveďte směs k varu a přiklopte pokličkou. Stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Nakonec přidejte fazole. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte.
Hamburger San Juan Montañés
Ingredience:
- 1 kg mletého hovězího masa
- sůl
- čerstvý pepř
- mletý římský kmín
- mexické oregano
- máslo
- 150ml majonéza
- čerstvý koriandr
- chilli ancho
- limetková šťáva
- sýr čedar
- ledový salát
- rajče
- cibule
- avokádo
- 4 bulky
Postup:
Maso osolíme, opepříme, přidáme oregano, římský kmín a důkladně promícháme. Vytvarujeme z něj čtyři hamburgery a necháme odpočinout. Mezitím smícháme majonézu s chilli, nasekaným koriandrem a šťávou z půlky limetky. Rozpálíme gril, popř. grilovací pánev a hamburgery z obou stran opečeme. Před dopečením dáme na každý hamburger trochu másla, a jakmile se rozpustí, poklademe je plátky sýra.
Housky rozřízneme a plochou stranou dolů opečeme na grilu (pánvi). Opečené půlky důkladně potřeme připravenou majonézou a obložíme listem ledového salátu, kolečkem rajčete, přidáme opečené maso, kolečka cibule, plátky avokáda.
Přejeme dobrou chuť!