Search
Close this search box.

Díky relativně snadnému pěstování i uchovávání patří fazole mezi jedny z prvních člověkem kultivovaných rostlin. Počátek pěstování fazolí se datuje až 20 000 let zpět, i dnes jsou však stálicemi v kuchyních po celém světě.

Fazole jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, folátů, draslíku, hořčíku, železa, mědi a manganu, jejich výbornou vlastností je také nízký obsah tuků a cholesterolu. Výzkumy z posledních desetiletí navíc ukazují, že konzumace fazolí pomáhá mimo jiné snižovat riziko rakoviny (díky saponinům, inositolu a vláknině), snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění (díky vláknině, fytosterolům, hořčíku, draslíku a mědi), snižovat riziko vzniku diabetu typu 2 a zároveň zlepšovat stav u lidí, kteří již diabetem trpí.

Ingredience:

  • olivový olej
  • cibule
  • česnek
  • máslové fazole
  • sůl
  • pepř
  • sušené oregano
  • celerová nať
  • petrželová nať
  • cukr
  • rajčata
  • rajčatový protlak

Fazole opláchněte a nechte přes noc namáčet v dostatku vody. Fazole sceďte a uvařte v osolené vodě – jen do částečného změknutí, ale ne úplné měkkosti – a znovu sceďte. Jeden hrnek škrobové vody nechte bokem. Dále nakrojte rajčata a spařte je, aby bylo odstranění slupky následně jednodušší. Na pekáč připravte dostatek olivového oleje, neboť to bude prakticky jediný zdroj tuků v tomto jídle. K němu přidejte na kousky nakrájenou cibuli a česnek a tuto směs nechte péct při 180 °C cca 15 minut. Následně přidejte fazole, sušené oregano, nakrájené celerové a petrželové listy, sůl, pepř a hrnek vody a nechte péct dalších 30 – 40 minut. Mezi tím odslupkujte rajčata a nakrájejte je na malé kousky, nachystejte si směs rajčatového protlaku, soli, trošky cukru a škrobové vody z fazolí a obojí následně přidejte do pekáče. Pečte dalších 40 – 60 minut, či do úplného změknutí fazolí.

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

CALI TRIP - coming soon 400x400
SEEDBANK - březnové akce 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?