„Zázračné bobule na civilizační choroby a královna antioxidantů.“
Podle dochovaných informací tato „královna antioxidantů“ produkuje ve slupce svých plodů pigmenty, které následně slouží jako ochrana semen proti vlivům ultrafialového záření. Pigmenty tedy vytváří obranný štít zárodkům, přičemž absorbují UV záření a filtrují tak silné intenzivní sluneční světlo. A i díky této výrazné pigmentaci jsou její zázračné bobule opravdovým lákadlem pro ptáky a zvěř, která svým trusem napomáhá k šíření semen a tak mají k dispozici další zdroje lahodných zdravých bobů.
Mimořádnou antioxidační vlastnost získala „královna“ z antokyanů, což jsou látky vytvářející i svíravou chuť a údajně slouží také jako strašák pro škůdce a infekce. Další zdroje informují o výsledcích vyplívajících z hodnocení případů jako třeba kardiovaskulární choroby, chronické záněty, jaterní selhání či kolorektální karcinom a dokazujících fakt, že obsah antokyanů v bobulích je zde opravdovým přínosem. Celkové množství antokyanů v 100 g čerstvých plodů je údajně 1480 mg.
A kdepak že najdeme zázračné boby s léčivými vlastnostmi? Na velmi prospěšném, ale i okrasném keři Aronii, neboli Temnoplodci, který zahrnuje tři druhy těchto opadavých keřů čeledi růžovité. Druhy Aronia melanokarpa (Temnoplodec černoplodý), Aronia arbutifolia (Temnoplodec planikolistý) a Aronia prunifolia (Temnoplodec třešňolistý). Z pohledu využitelnosti bobulí je nejlépe hodnocený druh A. melanokarpa.
Aronia je v hledáčku mnoha vědců, kteří se už nějaký čas se zajímají hlavně o vznik temně purpurové až černé pigmentace, způsobené právě obsahem fenolických sloučenin. Je to keř nebo strom považovaný za vzdáleného příbuzného hrušní a jeřábů, původní obyvatelé Severní Ameriky Aronii používali k výrobě pokrmů a odtud i pochází. V Evropě se pěstování zahájilo až rokem 1700 a nejčastěji ji najdete na stanovištích ve vlhkých lesích. V roce 1910 začal Aronii pěstovat ruský šlechtitel a ovocnář Ivan Vladimirovič Mičurin spolu s dalšími druhy ovoce podobným jeřábům.
Stromy poměrně rychle stárnou a jejich listy jsou střídavé, jednoduché, celokrajné s vroubkovanými okraji, na podzim září odstíny červené a oranžové barvy. Květy má Aronia malé, složené z pěti okvětních a pěti kališních lístků, které vytváří chocholičnaté květenství. Plodem jsou drobné malvice vybavené svíravou a tříslovitou chutí. Aronia je velmi odolná nejen proti škůdcům, suchu a chorobám, ale poměrně dobře snáší i průmyslové znečištění a svými blahodárnými plody potěší stejně, jako svou jednoduchostí na pěstování.
Plody většinou dozrávají s polovinou léta, a pokud sklidíte bobule již mírně přezrále, tj. asi po prvních mrazících, budou značně méně tříslovité. Pokud byste chtěli dopřát bobulím čas na zrání, určitě si je zabezpečte proti ptactvu, které by zajisté bylo rychlejší než vy. Po sklizni vám plody v relativně dobrém stavu vydrží po dobu asi dvou měsíců, ale podmínkou je suché a chladné místo k uskladnění. Když ale plody zmrazíte, uchováte si je na delší čas a jejich účinek nebude nijak ovlivněn. V lidovém léčitelství se Aronie využívalo převážně jako za studena lisované šťávy či sirupu a tyto šťávy jsou jedním z nejdůležitějších produktů Jeřábu černého. Zralé plody Aronie však můžeme požívat i v čerstvém stavu, kdy koncem října získávají nejlepší chuť. Doporučeným množstvím bobulí ke konzumaci je asi 30 kusů a je to i dostačující dávka pro denní potřebu organismu.
Aronia je právem označována jako vitamínová bomba, jelikož mimo značný obsah biologicky aktivních látek obsahuje také vitamín P podporující pevnost a pružnost žilních stěn a doporučuje se při léčbě křečových žil, bércových vředů a hemoroidů. Tento vitamín je opravdovým přínosem v kombinaci s vitamínem C, neboť se tyto dvě látky výborně podporují v účincích. Další z obsažených je vitamín C, jakožto nejdůležitější vitamín pro lidský organismus podporující nejen správnou funkčnost buněk, kostí, šlach, kůže, svalů a cév, ale i jako opravdu účinný antioxidant s mnoha dalšími pozitivními účinky napomáhajícími k rychlejšímu hojení ran. Dalším silným antioxidantem, u kterého bylo prokázáno působení proti nádorovému bujení a podporování činnosti nervového systému, je vitamín E. A v neposlední řadě obsahuje i složky nezbytné ke správné funkci metabolismu i posílení imunity, kterými jsou vitamíny skupiny B. V plodech Aronie najdeme dále i organické kyseliny, cukry, jód, pektin a další účinné látky, které z ní tak vytváří „životadárný koktejl“ domácí medicíny.
Podle výzkumu izraelských vědců má šťáva z jeřabin nejvýznamnější vliv na imunitní systém a účinek šťáv byl prokázán i na vyrovnávací procesy vzruchu a útlumu v mozku, čímž se snižovala emocionální nerovnováha jedince. Značnou aktivitu při zpevňování kapilár projevují snad všechny výrobky z Aronie, zlepšují metabolismus, napomáhají k detoxikaci pro podporu jaterních a ledvinových funkcí a jsou vhodné i pro diabetiky. Léčivka napomáhá ke správné funkci štítné žlázy tím. Že reguluje i harmonizuje její činnost. Při pravidelné konzumaci má účinek výrazně anti sklerotický.
Aronia se využívá také pro výrobu potravinářských barviv či příchutí do nápojů a jogurtů a je i používanou alternativou košelinové červeni A. Plody Temnoplodce černého se zpracovávají na výrobu vína, ale dle informací od výrobců špatně kvasí. Dále lze plody použít pro přípravu nejrůznějších pokrmů a také jako náhradu za drobné ovoce. Aronia příznivě ovlivňuje cévní systém a srdce, reguluje krevní tlak, eliminuje žaludeční potíže (žaludeční vředy), odstraňuje těžké kovy z těla, přičemž plody se využívaly např. po jaderné havárii v Černobylu, snižuje riziko arteriosklerózy a zmírňuje migrény. Dále chrání střeva a celé trávicí ústrojí, zmírňuje chudokrevnost, pomáhá zabránit vzniku cukrovky, zlepšuje zrak (zabraňuje vzniku šedého zákalu a chrání oči před UV zářením), zlepšuje paměť, zvyšuje pružnost pokožky a tak zpomaluje procesy stárnutí, napomáhá také při léčbě chronických onemocnění, jakými jsou rakovina, Parkinsonova nemoc, bronchitida a také příznivě ovlivňuje organismus po chemoterapii.
Z plodů v čerstvém stavu se dále vyrábí džemy, marmelády, kompoty a jiné. Trpkou chuť, doprovázející nesušené plody, můžeme eliminovat jejich rozmačkáním s medem či smetanou, a tak je i konzumovat.
Zůstává faktem, že čerstvé plody nesou poměrně větší množství biologicky aktivních látek a není třeba čekat ani na další výsledky z bádání vědců, abychom Aronii s klidným svědomím zařadili do našich jídelníčků.