Do únorového čísla ROOTS jsem vybrala jeden pokrm proti chřipce, jelikož doba společného vysedávání v nevětraných přetopených prostorách ještě zdaleka není u konce, a jeden dezert, který lze s výhodou připravit ze zavařených či zamražených produktů léta.
Polévka proti chřipce a dezert pro lepší náladu
Batátová polévka plná kurkumy, česneku, zázvoru a volitelně i chilli působí svým složením antibakteriálně a antiviroticky, a zvyšuje tak naši odolnost vůči nachlazení a dalším onemocněním. Sladký dezert má zase schopnost v mozku vyvolat dopaminovou odezvu, čímž si můžeme dopomoci ke zvýšení psychické pohody, která je pro celkovou kvalitu života neméně důležitá.
Ingredience:
- 2 červené cibule
- rostlinný olej
- 5 stroužků česnek
- 3cm kousek zázvoru
- práškové kari či kari pastu (dle chuti)
- chilli vločky (dle chuti)
- kurkuma (dle chuti)
- sušený mletý zázvor (dle chuti)
- pepř (dle chuti)
- sůl (dle chuti)
- 3 malé či 2 velké batáty
- půl citronu
- zeleninový bujon
- pár kousků brokolice
- 3 hrsti červená čočka
- 4 lžíce kokosové mléko
- konzerva cizrny
- trocha rukoly (k ozdobení na talíři)
Postup:
Do hrnce nalijte rostlinný olej dle vlastní preference a k němu přidejte kari, kurkumu, pepř, chilli (podle osobních preferencí – nemusí být vůbec) a sušený mletý zázvor. Nechte napěnit a posléze přidejte nahrubo nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidejte nahrubo nakrájený česnek a nechte je společně chvíli podusit pod pokličkou na mírném „plamenu“. Poté přidejte zázvor – jestliže chcete mít polévku po zázvoru štiplavou, zázvor do směsi nastrouháme, nicméně jestliže si na štiplavost nepotrpíte, přidejte zázvor vcelku a před rozmixováním směsi ho vyndejte. Okamžitě po zázvoru dodáme zbytek základu na polévku – nahrubo nakrájené batáty, brokolici a červenou čočku a bujon. Posléze vše zalijeme vařící vodou tak, aby celá směs plavala, ale aby mezi jednotlivými kusy zeleniny nebyl moc velký prostor – tímto způsobem dosáhneme po rozmixování opravdu krémové konzistence). Takto směs zanechte pod pokličkou ze začátku na prudším „plamenu“ a jakmile začne voda znovu vařit, snižte přívod tepla na minimum – směs by měla jen pomalu probublávat. Mezitím, co se zelenina vaří, si v klidu připravte opečenou cizrnu. Obsah konzervy sceďte a propláchněte vodou. Na pánev nachystejte olej a koření – kurkuma, sůl, pepř – a nechte opět napěnit. Poté přidejte cizrnu a opékejte na silnějším „plamenu“ až cizrna na povrchu zezlátne.
Asi po hodině vaření je polévka zralá k mixování. Odstavte tedy z plamene a s výhodou použijte tyčový mixér (či jakýkoli jiný) k dosažení kýžené krémovité konzistence. Poté opět postavte na mírný plamen a přidejte kokosové mléko. Takto nechte polévku ještě zhruba deset minut mírně probublat, kvůli lepšímu propojení chutí a posléze s chutí podávejte. Polévku podávejte s opékanou cizrnou a volitelně můžete na talíři dozdobit pár listy rukoly ochucenými pepřem.
Pozn.: Nafialovělá barva fotografií je způsobena LED osvětlením