Konopný čaj je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků. Vztah starověkých kultur v Indii a Číně vůči konopí a čaji má dlouhodobou tradici plnou úcty, není tudíž žádným překvapením, že se tyto dvě ingredience rozhodli zkombinovat v léčebných systémech obou zemí.
Ve starověké Indii byl konopný čaj známý jako bhang. Vyráběl se z prášku z konopných květů a listů. Konopí se přidávalo do mléka s přepuštěným máslem a kořením, jako je muškátový oříšek, skořice a hřebíček (společně s trochou cukru či medu).
O bhangu je známo, že pomáhá při úzkostech, horečce, úplavici či úpalu. Pomáhá také při hlenovitých onemocněních, problémech s trávením a také zvyšuje chuť k jídlu. Indičtí sádhové tento nápoj stále využívají při meditaci a józe, což napomáhá při dosažení transcendentálních stavů.
Konopný čaj konzumují rovněž mnozí rastafariáni na Jamajce. Vyrábějí jej z mladých rostlin, které ještě nejsou plně zralé, díky čemuž má pouze minimální psychoaktivní účinky. Na Jamajce ho dokonce podávají matky svým dětem, aby zůstaly zdravé.
Níže naleznete podrobný návod k tomu, jak si vyrobit konopný čaj za použití různých metod.
Čaj z konopných stonků
Možná si říkáte: „Momentík. Konopné stonky? Vážně?“ Ano, i stonky obsahují malé množství kanabinoidů a dalších látek obsažených v rostlině. Čaj ze stonků konopí je navíc jemný, a ne natolik silný jako ten z květů či listů. Z praktického hlediska je taktéž výhodné, že stonky můžete takto využít namísto toho, abyste je zbytečně vyhodili.
Ingredience:
¼ hrnku konopných stonků (v případě, že budete chtít silnější čaj, přidejte více stonků)
1 hrnek plnotučného mléka nebo 12% smetany
3 hrnky vody
třtinový cukr
med
Postup:
Jako první krok si v mlýnku na kávu rozmixujte stonky. Poté nalijte do středně velkého hrnce plnotučné mléko a za střední teploty ho přiveďte k varu. Jako další krok přidejte namleté stonky a vařte přibližně po dobu pěti až sedmi minut. Nezapomeňte směs často míchat a neustále sledovat!
Poté použijte jemný kávový či čajový filtr, abyste směs mohli přecedit do hrnku. Možná ji budete muset trochu promíchat, abyste přes filtr dostali veškerou tekutinu. Nyní byste měli mít k dispozici ½ hrnku plnotučného mléka.
Nachystejte si svůj oblíbený velký hrnek a nalijte do poloviny vroucí vodu. Přidejte ¼ hrnku speciálního připraveného mléka (měla by to být poloviční dávka toho, co jste připravili). Vystačí to na dva hrnky. Dle chuti si čaj oslaďte třtinovým cukrem. Přidejte trochu medu, abyste tak ještě více potlačili chuť mléka.
Jednoduchý recept, jak si připravit konopný čaj z květů léčebného konopí
Konopný čaj lze také samozřejmě vyrobit z květů. Pamatujte však na to, že čaj z květů neboli palic bude znatelně silnější než čaj připravený z konopných stonků. Máslo se v něm používá, protože se tím zpřístupní kanabinoidy, které se v samotné vodě nerozpouští.
Ingredience:
0,5 g konopných květů
½ čajové lžičky másla
čajový sáček libovolné příchuti
1–1,5 hrnku vody
cukr či med (dle chuti)
Postup:
Květy rozmixujte. Smíchejte je s máslem až do bodu, kdy se jím zcela obalí. Pro urychlení je možné použít již připravené konopné máslo. Vyprázdněte obsah čajového sáčku a naplňte ho směsí z konopí a másla. Nůžkami odstřihněte vrchní část sáčku, vysypte čaj a lžičkou naplňte sáček rozdrceným konopím. Několikrát sáček přehněte, abyste tím zabránili tomu, aby se obsah vysypal. Pokud máte kovové sítko na čaj, můžete ho použít namísto sáčku. Také můžete použít kávový filtr.
Konopí umístěte doprostřed filtru, pak ho uchopte za rohy, které svážete, čímž vytvoříte čajový sáček. Přiveďte vodu k mírnému varu za střední teploty. Dávejte ale pozor, aby se voda nezačala vařit. Pomalu vařte čajový sáček ve vodě po dobu dvaceti minut. V případě, že se voda začne vařit, snižte teplotu. Pokud nemáte rádi chuť konopí, vložte do vody na poslední tři minuty čajový sáček libovolné příchuti.
Sejměte směs z plotýnky a vyndejte čajový sáček. Konopný čaj bude horký, takže jej nechte pět minut zchladit. Podle chuti přidejte med nebo cukr.
Jak připravit čaj ze syrového raw konopí bez psychoaktivních účinků
Čaj ze syrového konopí je na přípravu jednoduchý. Nabízí také dobrou příležitost vychutnat si výhody neaktivního THC bez psychoaktivních účinků – tedy kyseliny tetrahydrokanabinolová (THCA). Tato kyselina připomíná mnohem více doplněk stravy než „drogu“. Nabízí mnohé léčebné výhody, ale nemá pražádné účinky na psychiku.
Ingredience
0,5 g čerstvých konopných listů nebo květů
1 hrnek vody
Postup:
Důkladně rozdrťte nebo rozmělněte 0,5 g konopných listů či květů. Lžičkou naplňte čajové vajíčko rozmělněným konopím nebo ho zabalte do kávového filtru. Umístěte kovové vajíčko či filtr do hrnku. Přiveďte vodu k mírnému varu, vyvarujte se toho, aby se zcela vařila. Tím se zabrání dekarboxylaci a aktivaci THC z THCA. Horkou vodu nalijte do hrnku s konopím. Nechte louhovat po dobu 5 minut. Dobu louhování lze upravit na základě toho, jestli chcete mít čaj silnější nebo slabší.