Lebeda
je rozsáhlý rod (200 – 300 druhů) rostlin, které je možno najít kromě polárních oblastí prakticky po celé Zeměkouli. Užití lebedy jako potraviny lze v Evropě doložit z vykopávek již od doby železné, zmínky o jejím využití na blízkém východě se objevují také v Bibli a v australské kultuře se tato rostlina evidentně vyskytuje již od pravěku.
Kromě různých vitamínů a minerálů je lebeda také dobrým zdrojem potřebné vlákniny, mimo to byly však pozorovány i další pozitivní efekty konzumace této, v poslední době podceňované, rostliny. Látky obsažené v této rostlině vykazují také antioxidativní a antidiabetické vlastnosti.
Ingredience:
Těsto:
- Kupované listové těsto (pokud umíte, tak i domácí)
Nádivka
- olej (dle chuti)
- chilli kousky
- kurkuma
- sušený mletý koriandr
- kari
- cibule
- česnek
- hlíva ústřičná
- žampiony
- sůl
- zeleninový bujon
- lebeda
- konzervované bílé fazole
Na pomazání
- drcená lněná semínka
- sůl
- černá sůl
- kurkuma
Postup
K oleji přidejte koření a nechte mírně zpěnit. Přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a po jejím zesklovatění také nadrobno nakrájený česnek. S touto směsí posléze orestujte na kostičky nakrájenou hlívu i žampiony. Jakmile houby trochu ztmavnou, přidejte malé množství vody, sůl a přiměřené množství zeleninového bujonu (přiměřené vaší chuti) a následně duste zhruba 10 – 15 minut.
Po změknutí hub přidejte na větší kousky nakrájenou lebedu a nechte směs na středním plameni dalších 15 minut (nebo do vyvaření většiny předtím přidané vody). Nakonec přidejte také bílé fazole (buď konzervované, nebo předem namočené a uvařené v osolené vodě). Jakmile směs trochu vychladne, naneste ji na připravený plát listového těsta a zatočte do tvaru rolády. Na pomazání povrchu závinu před pečením si připravíme směs lněného semínka, vody, soli, černé soli a kurkumy. Závin přeneseme na plech s předpřipraveným pečícím papírem a pomažeme směsí na pomazání. Pečeme dozlatova (na 200 °C asi 25 – 30 minut).