Také rádi večer u filmu nebo přes den při práci něco chroupete? V tom případě doporučujeme vyzkoušet tyto vynikající křupavé krekry s konopným semínkem a kyselým zelím. Ač vám kombinace může přijít přinejmenším zvláštní, už po prvním ochutnání si ji zamilujete.
Potřebujete:
- 150 g pohanky
- 1 čajovou lžičku koriandrových semínek, celých
- 120 g mrkve, na kousky
- 250 g kysaného zelí, mírně vymačkaného
- 60 g cibule
- 130 g konopného semínka, loupaného
- 40 g lněného semínka
- 30 g sezamových semínek, bílých
- 60 ml bylinkového octa, případně trochu navíc
- 1 špetku mletého chilli
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky pepře
- 2-3 čajové lžičky hrubé soli podle chuti
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Připravte si 2 plechy a 3 archy pečicího papíru.
2. Do mixéru vložte pohanku a koriandr a melte. Pokud nemáte tak silný mixér, kupte si
již hotovou pohankovou mouku a drcená koriandrová semínka.
3. Přidejte mrkev, zelí, cibuli, konopné semínko, lněné semínko, sezam, ocet, mleté
chilli, sůl a pepř a promíchejte. Pokud je těsto příliš suché, přidejte 1–2 polévkové
lžíce octa a znovu zpracujte na pevné těsto.
4. Polovinu těsta položte mezi dva archy pečicího papíru a rozválejte (2–3 mm). Plát
těsta s jedním listem papíru položte na pečicí plech, druhý list pečicího papíru
stáhněte. U druhé poloviny těsta postupujte stejně. Pláty lehce propíchejte vidličkou a
posypte hrubou solí. Dvířka trouby nechte pootevřená, aby se úplně nezavřela, a pečte
20 minut (180 °C). Předpečené těsto nakrájejte rádýlkem na čtverečky o velikosti
5 x 5 cm, přepulte na trojúhelníky a otočte. Pečte dozlatova dalších 7–10 minut
(180 °C). Krekry nechte vychladnout a podávejte nebo uchovávejte ve vhodné nádobě.
Foto: istock.com