Search
Close this search box.

Jaké sezónní potraviny si vybavíte, když se řekne podzim? My jednoznačně dýně a jablka. Chutnají skvěle zvlášť a vzájemně se krásně doplňují. Třeba v tomto koláči z konopné mouky.


Budete potřebovat:

Koláč

● 300 g dýně hokkaido, bez semínek, na kousky
● 200 g jablek, oloupaných, na čtvrtky
● 150 g ovesných vloček
● 100 g rozinek
● 1 čajovou lžičku mleté skořice
● ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
● 1 špetka mletého hřebíčku
● 380 g hnědého cukru
● 5 vajec
● 150 ml slunečnicového oleje
● 100 g hladké mouky
● 100 g konopné mouky
● 1 čajovou lžičku jedlé sody

Poleva

● 240 g moučkového cukru
● 50 g másla, pokojové teploty, na kousky
● 60 g čerstvého sýru
● 10 g citrónové šťávy
● 50 g mletých pekanových ořechů, orestovaných

Postup

1. Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou formu (Ø 28 cm) vymažte máslem a vysypte
moukou.
2. Nastrouhejte si jablka a dýni a dejte do mixéru.
3. Přidejte ovesné vločky, rozinky, skořici, muškátový oříšek, mletý hřebíček, cukr,
vejce a olej. Zamíchejte a přidejte mouku a jedlou sodu.
4. Těsto přendejte do připravené dortové formy a pečte 50–55 minut (170 °C).
5. Dýňovo-jablečný koláč nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté nechte zcela
vychladnout na chladicí mřížce.
6. Vychladlý koláč polijte polevou, kterou uděláte tak, že smícháte všechny suroviny na
polevu. Na závěr posypte koláč pekanovými ořechy.

Foto: istock.com

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

happy seeds 400x400
weedshop 250x300

Další články:

Nepřehlédněte:

28. až 30. března v industriálním prostoru Nové Zbrojovky odehraje druhý ročník konopného festivalu Growfest, jehož je časopis ROOTS hrdým mediálním partnerem.
Čaj z konopí je tradiční léčivý nápoj známý již tisíce let. Připravuje se na různé způsoby na základě požadovaných účinků.
Možná jsou oblasti, na které jste při snaze být eko zapomněli. Co takhle ekologicky hnojit rostliny?