Search
Close this search box.

Káva a konopí – nečekaní partneři

Kombinace kávy a konopí se zdá být perfektní volbou pro ranní rozjezd, protože účinky marihuany jsou doplněny energií kávy.

K této kombinaci je ale nutno přistupovat s nejvyšší opatrností, protože věda stále přichází na to, jak se tyto dvě látky v našich mozcích chemicky spojují a jaký účinek to může mít na těla uživatelů.

Studie věnující se spojení kávy a konopí

Než se pustíme do popisu párování konopí a kávy, je nejlepší seznámit se s vědeckými pracemi, které za objevem kombinace stojí.

V roce 2014 proběhla studie časopisu Journal of Neuroscience, která měla zjistit účinky konopí a kávy při společném užití.

Ve studii byl kotulům veverovitým (malé opice) podáván kofein a po zatažení za páku se mohly „zkouřit“, protože tím bylo vyvoláno intravenózní uvolnění tetrahydrokanabinolu (THC), chemické látky, která způsobuje psychoaktivní účinek konopí.

Kofein blokuje neurotransmiterový receptor pro adenosin, což u lidí způsobuje větší ostražitost. Adenosinové receptory jsou na obou stranách našich synapsí, což jsou spojení mezi neurony.

Při studii se zjistilo, že malá množství kofeinu blokují presynaptické receptory adenosinu, což způsobilo, že opice si přestaly dávkovat THC, ale větší množství kofeinu blokovalo postsynaptické adenosinové receptory, což mělo za následek, že opice užívání THC zase navýšily.

Důvodem k varování před mícháním kávy a konopí je skutečnost, že kofein může ovlivnit účinky konopí.

V roce 2012 se tentýž vědec, který prováděl experiment s opicemi, Dr. Sergi Ferre, podíval na účinky kofeinu a konopí na krysy.

Zjistil, že kombinace obou látek zhoršuje u krys účinky konopí omezující paměť.

Dr. Ferre uvedl, že jak kofein, tak konopí zvyšují množství dopaminu v mozcích, takže když se kofein užije dohromady s konopím, může zesílit účinek dopaminu z konopí.

„Kofein výrazně zesiluje účinky psychostimulantů, včetně THC a kokainu,“ řekl Dr. Ferre. „Účinky jakékoli látky, která uvolňuje dopamin, včetně THC, jsou tedy kofeinem zesíleny.“

Tyto studie, i když neproběhly na lidech, by měly posloužit jako odůvodnění, proč kávu a konopí užívat společně velmi opatrně. Jejich párování by totiž mohlo zvýšit touhu po konopí a jeho účincích.

Aktuálnější studie z roku 2018 pro Journal of Internal Medicine, kterou provedli výzkumníci na Northwestern University of Chicago, se zabývala tím, jaký mají káva a konopí vzájemný vztah.

Z výsledků studie vyplynulo, že kofein ovlivňuje stejné oblasti, které zodpovídají za účinky konopí – síť neurotransmiterů nazývanou endokanabinoidní systém (ECS).

Tříměsíční studie se zúčastnilo 47 osob žijících ve Finsku. V prvním měsíci účastníci vůbec nepili kávu, ve druhém měli čtyři šálky denně a ve třetím jich pili osm denně.

Vědci následně zkontrolovali hladiny metabolitů (chemikálie produkované během metabolismu) v krvi účastníků.

Zjistili, že káva modifikovala 115 různých metabolitů v krvi a jednu sadu chemikálií v těchto metabolitech tvořily endokanabinoidy, což jsou molekuly, které se vážou na receptory v nervovém systému. Lidské tělo si vyrábí své vlastní kanabinoidy, ale reaguje i na cizí, jako například na ty z konopí.

Nikdy předtím nebylo potvrzeno, že káva ovlivňuje metabolický proces, který zahrnuje endokanabinoidy. Toto zjištění vedlo vědce k závěru, že káva a konopí mohou mít vliv na stejné systémy v našem těle, ale tyto účinky nejsou zatím přesně zjištěné.

Jak si užít konopí a kávu společně

Pokud se z těchto experimentů dá něco vyvodit, je to fakt, že káva a konopí mají v chemii lidského těla důvěrné spojení, které by mělo být respektováno. To vede k závěru, že experimentování se společným užíváním kávy a konopí by mělo začínat pomalu a zlehka.

Zatímco věda se tomuto tématu musí ještě věnovat, chutě těchto dvou látek mohou být společně docela příjemné a stojí zato experimentovat.

Nejlepším způsobem, jak si je užít společně, je během první ranní činnosti.

I když existuje mnoho aktivit, které lze po smíchání kávy a konopí provádět, ukázalo se, že nejvíc se tato kombinace hodí pro kreativní činnost.

Vzestup konopných kaváren

S legalizací konopí v mnoha státech se ukázal potenciál nové prosperující scény coffee shopů, podobným těm v Amsterdamu.

Například v Kanadě není v současné době dovoleno prodávat potraviny nebo nápoje společně s konopím, to se ale může změnit už příští rok, protože vláda zvažuje, jak regulovat potraviny a nápoje zkombinované s konopím.

Nicméně v Kanadě je již na možný brzký vzestup popularity konopných kaváren vše připraveno.

Jednou ze značek, která zde prodává kávu i konopí, je Tokyo Smoke. V současné době mají pět kaváren v Torontu, jednu v Calgary a čtyři dispenzáře v Manitobě.

„Když jsme se pustili do budování komunity, boje za vymýcení stigmatu a vytváření základny, kde by se lidé mohli dozvědět o konopné kultuře a konopí, první věc, která nás napadla, byla kavárna,“ řekl Josh Lyon, viceprezident marketingu společnosti Tokyo Smoke. „Kavárny jsou pro nás příjemným způsobem, jak prezentovat konopnou kulturu a konopí způsobem, s nímž jsou lidé spokojeni“.

Konopno-kávové produkty

Na zahraničních trzích s legálním konopím již existují společnosti, které nabízí kávu s obsahem THC. Jeho množství se liší produkt od produktu, a zájemci tak mohou vyzkoušet kávu obsahující od 10 do 200 miligramů THC na šálek.

Některé společnosti potom nabízejí kávu obsahující pouze CBD, které není psychoaktivní.

Kombinace konopí a kávy je poměrně nové teritorium, které skýtá mainstreamu množství komerčních příležitostí.

Kofein ovlivňuje stejné oblasti, které zodpovídají za účinky konopí

Sdílejte tento příspěvek:
Přihlaste se k odběru novinek:

SEEDBANK - Ethos akce 400x400
SEEDBANK - Ethos akce 400x400

Další články:

Nepřehlédněte:

Slavný konopný strain Moby Dick odstupem času získal status neoklasiky - ačkoli existuje již 18 let, stále se těší neutuchající celosvětové oblibě.
Šlechtitelé z Barney's Farm vytvořili ze tří špičkových odrůd mega rostlinu, svou verzi populárního konceptu strainu „Biscotti“.